Υλικά

• 1 κιλό χταπόδι
• 300 γρ. ξερά φασόλια
• 80 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 50 γρ. σελινόριζα, ψιλοκομμένη
• 3 κ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 3 κ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
• 80 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
• 2 κ. σούπας λευκό ξύδι
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τα φασόλια να βράσουν (αφού τα έχουμε μουλιάσει πρώτα για 6 ώρες). Ξαφρίζουμε και κατόπιν αλατίζουμε. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.

Στη συνέχεια τα αποσύρουμε, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μπασίνα (λεκάνη). Παράλληλα, βράζουμε το χταπόδι σε άλλη κατσαρόλα και μόλις ψηθεί το αποσύρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το ρίχνουμε κι’ αυτό στη μπασίνα με τα φασόλια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη σελινόριζα, το μαϊντανό και το δυόσμο.

Βρέχουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε τη σαλάτα για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο να μαριναριστεί. Σερβίρουμε.