Εχουν μάθει να βρίσκονται πάντα με πολύ κόσμο, να ασχολούνται με σοβαρά ζητήματα και κυρίως να μην παίρνουν ανάσα. Τι συμβαίνει όμως όταν οι πρόεδροι των ΗΠΑ φεύγουν από το Λευκό Οίκο και ανοίγεται μπροστά τους ο άπλετος ελεύθερος χρόνος της συνταξιοδότησης;

«Περνάμε την ώρα μας παίρνοντας χάπια και εγκαινιάζοντας βιβλιοθήκες», είχε πει κάποτε ο Χέρμπερτ Χούβερ όταν του είχαν κάνει αυτή την ερώτηση. Η έκθεση ζωγραφικής που κάνει αυτές τις ημέρες ο Τζορτζ Μπους με τα έργα του, δείχνει πως ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να αποκτήσει και καλλιτεχνικές ανησυχίες εγκαταλείποντας το πόστο του. Δεν είναι όμως η μόνη λύση. Για αυτό η Washington Post έψαξε και βρήκε πώς πέρασαν τα χρόνια της συνταξιοδότησης κάποιοι από τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ.

Τζορτζ Μπους
Αξιοποιεί τις πολιτικές του εμπειρίες ως έμπνευση για τους πίνακες που ζωγραφίζει στο σπίτι του, στο Τέξας.

Μπιλ Κλίντον
Δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική από τη στιγμή που έφυγε από το Λευκό Οίκο. Ασχολήθηκε με το ίδρυμά του. Μετά από το τσουνάμι στην Ασία το 2005, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Μπους για να τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των πληγέντων.

Τζορτζ Μπους, πρεσβύτερος
Από το σπίτι του στο Τέξας έχει αναπτύξει κοινωνική δράση, ενώ δεν ξεχνά το αγαπημένο του χόμπι, την ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο.

Ρόναλντ Ρήγκαν
Εξαιτίας της ηλικίας του και του Αλτσχάιμερ, πέρασε τον περισσότερο χρόνο της συνταξιοδότησής του στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, όπου απολάμβανε την ιππασία. Υιοθέτησε βραβείο που φέρει το όνομά του, το οποίο απονέμεται σε πολίτες που προωθούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Τζίμι Κάρτερ
Θεωρείται ο πρώτος πρόεδρος που ανέπτυξε ακτιβιστική δράση μετά από τη θητεία του. Συνεργάστηκε με διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, δημιούργησε το δικό του ίδρυμα και κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για τη δράση του.

Τζέραλντ Φορντ
Πήγε στην Καλιφόρνια όπου περνούσε την ώρα του παίζοντας γκολφ, ενώ δίδαξε και σε κολέγιο.

Ρίτσαρντ Νίξον
Ασχολήθηκε με τη συγγραφή και τις ομιλίες, προωθώντας την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κίνα και άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Λίντον Τζόνσον
Λέγεται πως απομονώθηκε στο ράντσο του στο Τέξας και άφησε τα μαλλιά του να μακρύνουν.

Ντουάιτ Αϊζενχάουερ
Αποσύρθηκε σε μία φάρμα, στην Πενσιλβάνια, φρόντιζε το κοπάδι του και ζωγράφιζε.

Χάρι Τρούμαν
Αποσύρθηκε στο Μιζούρι, όπου έπινε μπέρμπον με τους φίλους του και διάβαζε. Επίσης απολάμβανε τους περιπάτους του.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook