Σε κάθειρξη 30 ετών με την κατηγορία της γενοκτονίας καταδικάστηκε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Ρουάντας, Ογκιστέν Μπιζιμούνγκου, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, που βρίσκεται στην Αρούσα της Τανζανίας.

Ο στρατηγός Μπιζιμούνγκου είχε ορισθεί επικεφαλής του στρατού στις 16 Απριλίου 1994, την περίοδο της γενοκτονίας στη Ρουάντα.

Παράλληλα, ο πρώην αρχηγός της Χωροφυλακής, στρατηγός Ογκιστέν Ντιντιλιγιμάνα, καταδικάσθηκε, αλλά απελευθερώθηκε γιατί είχε ήδη εκτίσει την ποινή του στη διάρκεια της προφυλάκισης.

Δύο άλλοι αξιωματούχοι του στρατού που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση που φέρει την ονομασία «Militaire II» καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 20 ετών ο καθένας.

Πρόκειται για τον πρώην διοικητή του τάγματος ανιχνευτών, του ταγματάρχη Φρανσουά-Ξαβιέ Νζουονεμέγε και το λοχαγό Ινοσάν Σαγκαούτου που ήταν επικεφαλής μονάδας του σώματος αυτού των ειδικών δυνάμεων.

Η γενοκτονία στη Ρουάντα που διήρκεσε περίπου 100 ημέρες, προκάλεσε, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τον θάνατο 800.000 ανθρώπων, κυρίως μεταξύ της μειονότητας των Τούτσι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook