Μέτρα, μέτρα και πάλι μέτρα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος ζητεί από την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μία μέρα μετά την από κοινού έκκλησή του με τον Επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν για πολιτική συναίνεση ώστε να δοθεί η πέμπτη δόση από την Τρόικα και, ενδεχομένως, και πρόσθετη βοήθεια.

Ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στη διάρκεια ειδικού σεμιναρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της, διότι αυτή τη στιγμή είναι μη βιώσιμο”.

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο ήπιας αναδιάρθρωσης – δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε ευρεία αναδιάρθρωση – θέτοντας ως προϋπόθεση την πραγματοποίηση εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων για να εξετασθεί το ζήτημα.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πάντως, δια του Έβαλντ Νοβότνι, εκτελεστικού μέλους της διοίκησης, διαμηνύθηκε και σήμερα ότι το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν εξετάζεται…

Την ίδια ώρα – για την ακρίβεια από σήμερα το βράδυ ή, το αργότερο από αύριο το πρωί – οι ελεγκτές της Τρόικας ξανακάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργό Οικονομικών  κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να εξετασθούν τα μέτρα που θα πρέπει να δρομολογήσει η χώρα μας στην προσπάθεια να πάρει την 5η δόση του δανείου και να μην υπάρξει ζήτημα πληρωμών τον Ιούνιο.

Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα είναι διπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών με επιδόματα και φοροαπαλλαγές να είναι στο στόχαστρο.

Το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Eurogroup και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που ακολούθησαν έχουν οδηγήσει το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πάνω από τις 1.250 μονάδες, ενώ ενισχύθηκαν σημαντικά και τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds) που πληρώνουν τα επενδυτικά κεφάλαια προκειμένου να είναι διασφαλισμένα έναντι ελληνικής χρεοκοπίας.

 

PROTO THEMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook