Υλικά

• 1 κιλό κουνέλι, κομμένο σε μερίδες
• 700 γρ. πικρόβρουβες, καθαρισμένες και πλυμένες
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
• 110 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 3 κ. σούπας ξύδι λευκό
• 2 αυγά, χωρισμένα (κρόκος από ασπράδι)
• χυμό από 2 λεμόνια
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις κοχλάσει, αλατίζουμε και ρίχνουμε τα χόρτα. Αφήνουμε να πάρουν μια δύο βράσεις για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τα αποσύρουμε και στραγγίζουμε.

Μόλις κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε μικρό μπολ, ρίχνουμε 30 ml. ελαιόλαδο, το σκόρδο και ραντίζουμε με το ξύδι. Κλείνουμε το μπολ με καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να μαριναριστούν τα χόρτα.

Στη συνέχεια, σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μόλις έρθει σε θερμοκρασία ρίχνουμε το κουνέλι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να θωρακιστεί το κρέας απ’ όλες τις πλευρές αλλά και να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε με 200 ml. χλιαρό νερό. Μόλις πάρει μία βράση, υπολογίζουμε 18-20 λεπτά και τότε προσθέτουμε τα χόρτα. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λέπτα μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και παράλληλα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε μικρή μπασίνα (λεκάνη), βάζουμε τα ασπράδια και χτυπάμε σφικτή μαρέγκα.

Ρίχνουμε έναν ένα τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Με τη βοήθεια μιας βαθιάς κουτάλας, ρίχνουμε «κλωστή» λίγο ζωμό από το φαγητό στο αυγολέμονο μέχρι αυτό να πάρει τη θερμοκρασία της κατσαρόλας.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα (αφού πρώτα την έχουμε βγάλει από τη φωτιά) και ανακινούμε με τα χέρια μας μέχρι να απλωθεί παντού. Κατόπιν το βάζουμε εκ νέου στη φωτιά μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού αλλά χωρίς να βράσει. Αποσύρουμε διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Για να γνωρίζουμε…….

Οι βρούβες, οι αγριόβρουβες και οι πικρόβρουβες είναι ετήσια φυτά που φτάνουν τα 60 εκατοστά. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα τους είναι πράσινα μακριά. Μαζεύονται τα φύλλα το χειμώνα για πίτες και τα λεγόμενα βρουβοβλάσταρα νωρίς την άνοιξη για βραστά με ξύδι ή λεμόνι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook