Το πρώτο τρίμηνο του 2014, το χρηματιστήριο συνέχισε την αναιμική ανοδική πορεία του, αλλά όχι χωρίς ανησυχίες. Οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών, ειδικά στους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο, μας υπενθυμίζουν τους κινδύνους σε μια αγορά που δείχνει σημάδια κόπωσης, μετά από 5 χρόνια συνεχόμενης ανοδικής τάσης.

Είναι λοιπόν καιρός να ενισχύσουμε την άμυνά μας. Όταν υποψιαζόμαστε πως η αγορά θα υποχωρήσει, μία είναι η λύση: περιορίζουμε τον κίνδυνο.

Η στρατηγική του εισοδήματος από μερίσματα

Η συνεχής επιδίωξη των μεγάλων αποδόσεων, ανεξαρτήτως ρίσκου, δεν είναι μια βιώσιμη επενδυτική τακτική. Ακόμα και οι επιθετικοί traders που αρέσκονται σε συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας, έχουν να κερδίσουν, επενδύοντας σε σταθερά μερίσματα.

Οι μετοχές μερίσματος έχουν πραγματοποιήσει εξαιρετικά καλή πορεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ο λόγος είναι πως στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο για να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους.

Αντίθετα, για την ώρα αποφεύγουμε μετοχές που είναι υπερτιμημένες σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα τους. Πολλές φορές η υπερτίμηση είναι απολύτως δικαιολογημένη, γιατί εμπεριέχει την προσδοκία της ανάπτυξης. Για την ακρίβεια,  ενδείκνυνται να κατέχουμε τέτοιες μετοχές σε μια ανοδική φάση της αγοράς.

Όμως το μειονέκτημα είναι πως συνήθως οι μετοχές αυτές διολισθαίνουν πολύ περισσότερο από όσο οι υπόλοιπες, όταν η τάση γίνεται πτωτική. 

Το οικονομικό περιβάλλον

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δημιούργησαν τις συνθήκες που ευνοούσαν την ανατίμηση των τιμών. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. 

\"\"

Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει πώς η επένδυση στον S&P 500 είχε απόδοση μόλις 11,46% πάνω από τον πληθωρισμό, αν αγνοήσουμε τα μερίσματα. Συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, το ποσοστό θα ήταν 55,23% πάνω από τον πληθωρισμό.

Με άλλα λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των αποδόσεων ήρθε από μερίσματα, όχι από την αύξηση των τιμών των μετοχών.

Που οφείλεται η αλλαγή

Μετά την πτώση του τείχος του Βερολίνου το 1989, η Αμερική έγινε η  αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη. Φυσικά αυτό αποτυπώθηκε στις μετοχές,  οδηγώντας σε άνοδο την Wall Street.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαινε την απαρχή μιας νέας αποχής στους οικονομικούς συσχετισμούς. Χώρες ακόμα και μη φιλικά προσκείμενες στις ΗΠΑ, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν.

Από το 2000 και μετά, η δύναμη μετατοπίστηκε. Ο κόσμος δεν εξαρτιόταν τόσο πια  από την Αμερική. Η Ρωσία έχει ανακάμψει οικονομικά, ενώ είχαν ήδη γιγαντωθεί τόσο η Κίνα, η Ινδία και άλλα κράτη. Φορείς, εταιρίες, κράτη, ανταγωνίζονται για επιρροή και δύναμη στον ίδιο περιορισμένο αριθμό αγορών.

Για παράδειγμα, μετά τα πακέτα βοήθειας της Κίνας στην Αφρική, περιορίστηκαν οι  συμβάσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Παρ΄ όλα αυτά σημαντικός αριθμός μεγάλων αμερικάνικων επιχειρήσεων έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την διείσδυσή τους στις αναπτυγμένες αγορές.

Η νέα μεσαία τάξη που δημιουργείται στην Ασία είναι πολύ μεγάλη σε πληθυσμό και η αγοραστική της δύναμη τεράστια. Σίγουρα ο ανταγωνισμός από τις ντόπιες επιχειρήσεις είναι μεγάλος. Όμως έχουν τα οικονομικά μέσα και την τεχνογνωσία να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ προς το συμφέρον τους.

Η λύση

Το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον είναι χαμηλής ανάπτυξης. Συνεπώς επιλέγουμε εταιρείες που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε αυτές τις συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε το ρίσκο, ενώ αντίθετα επωφελούμαστε από την άνοδο.

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι το μέρισμα, γιατί δημιουργεί εισόδημα ακόμη και αν οι τιμές των μετοχών παραμένουν σταθερές.

Που θα βρούμε αξιόπιστες εταιρίες με σίγουρο μέρισμα;
Στο αμερικάνικο χρηματιστήριο βέβαια!

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 εταιρίες που ΑΥΞΑΝΟΥΝ συνεχώς το μέρισμα τους για 25 ή και παραπάνω χρόνια. Πάνω από 100.

Για κάποιον που είναι ακόμα πιο συντηρητικός, υπάρχουν εταιρίες που δίνουν συνεχώς μέρισμα για πάνω από ένα αιώνα. Ούτε οι παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε το κραχ του 1929, ούτε οποιαδήποτε άλλη άσχημη συγκυρία στάθηκε ικανή να τους  εμποδίσει.

Όσο καλύτερα όπλα έχεις, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Αν ο αντίπαλος έχει σφεντόνα και εμείς τανκς, είναι αναπόφευκτο να τον νικήσουμε. Όσο έξυπνος ή δυνατός και να είναι κάποιος που δραστηριοποιείται στο ελληνικό χρηματιστήριο,  εμείς που επενδύουμε στο αμερικάνικο έχουμε το πλεονέκτημα. 

Για παράδειγμα, στην χρηματιστηριακή που συνεργάζομαι, πριν λίγες ημέρες εφαρμόσαμε μια μοντέρνα στρατηγική, με οποία αν ο S&P χάσει 10% το επόμενο 2μηνο, εμείς θα χάσουμε μόνο 3% από τις μετοχές που έχουμε αγοράσει! 

Που αλλού υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες;

Πως μπορείτε να επενδύσετε

Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν την δυνατότητα επένδυσης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ακόμα και με λίγα χρήματα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος.

Πιθανό να έχει καλό τμήμα ξένων αγορών η χρηματιστηριακή που συνεργάζεστε ήδη. Παρόλα αυτά, δεν είναι κακή ιδέα να μιλήσετε και με άλλες για να συγκρίνετε.

Συμβουλευτικά, δυο πράγματα θα πρέπει να αναζητήσετε πρώτα:

α) Να έχει ανθρώπους πάνω από την αγορά, μέχρι αργά το βράδυ που κλείνει η συνεδρίαση στην Αμερική.

Ακόμα και να κάνει κάποιος trading από τον υπολογιστή του, κάποια στιγμή θα θέλει να πληροφορηθεί τις τιμές και θα είναι μακριά από υπολογιστή ή θα του κοπεί το ρεύμα χωρίς να έχει προλάβει να βάλει stop loss κτλ

β) Να ζητάς την γνώμη τους και να παίρνεις υπεύθυνες απαντήσεις.

Σημαντικό είναι, ειδικά στα πρώτα βήματα, να έχετε την βοήθεια ενός έμπειρου. Αλλιώς είναι σαν να πηγαίνετε σε ξένη χώρα χωρίς ξεναγό, χωρίς να γνωρίζετε  την γλώσσα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook