Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη φετινή βροχόπτωση η οποία ήταν δραματικά μειωμένη με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα αποθέματα νερού στα Χανιά να επαρκούν οριακά. 

Το 2015 προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο αν η βροχόπτωση δεν παρουσιάσει αύξηση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανίων αποφασίστηκε άμεσα λήψη μέτρων ενώ παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία τα οποία είναι αποκαρδιωτικά.

Αφού εξετάσθηκαν τα υδρο-μετεωρολογικά δεδομένα της περιόδου Οκτώβριος 2013 – Μάρτιος 2014 διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

Α) Οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν εξαιρετικά μειωμένες συγκριτικά με τον μέσο όρο ετήσιας βροχόπτωσης για την περιοχή. Κλιματολογικά, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως «ξηρό έτος», αφού η φετινή βροχόπτωση δεν ξεπέρασε το 75% της μέσης τιμής βροχόπτωσης της περιοχής.

Ειδικά για την περιοχή της πόλης των Χανίων, το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε μόλις στο 70% του 2010 που ως γνωστό ήταν μια εξαιρετικά άνομβρη χρονιά.

Ως επακόλουθο, οι ροές των επιφανειακών υδάτων παρουσιάζονται να είναι πολύ μειωμένες, ενώ οι στάθμες των υπόγειων υδάτων – γεωτρήσεις, σημειώνουν επίσης σοβαρή μείωση, συγκριτικά τόσο με τις περσινές μετρήσεις, όσο και συνολικά με την περίοδο 2007-2014, για την περιοχή της Αγιάς.

Ειδικότερα, για την γεώτρηση της ΔΕΥΑΧ, στην πηγή Πλατάνου Αγιάς, η φετινή αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων φαίνεται να βρίσκεται, στα ίδια σχεδόν, χαμηλά επίπεδα, με το λειψυδρικό έτος 2010.

Β) Το διαθέσιμο υπόγειο υδατικό δυναμικό για τη θερινή περίοδο 2014, κρίνεται οριακά επαρκές, και με την προϋπόθεση της αξιοποίησης πρόσθετων υπόγειων υδατικών πόρων.

Τι μέτρα παίρνουν άμεσα

1. Να εξοπλιστεί η νέα γεώτρηση του ΤΟΕΒ στα Μυλωνιανά και να κατασκευαστεί ο σχετικός αγωγός διασύνδεσης. Το δυναμικό της γεώτρησης είναι 400-500 μ3/ώρα με αποτέλεσμα σε 3 μήνες να ισοδυναμεί με 1 εκατ. μ3

2. Να μπει σε χρήση η 3η γεώτρηση της ΔΕΥΑΧ δυναμικού 170 μ3/ώρα που οι 3 μήνες λειτουργίας ισοδυναμούν με 350.000 μ3

3. Να δρομολογηθούν άμεσα οι δράσεις και τα έργα που έχουν προταθεί προς ένταξη στο Διαχειριστικό Σχέδιο των Υδάτινων Πόρων της Κρήτης και αφορούν όλες τις περιοχές -Δήμους της ΠΕ Χανίων.

Όλοι οι Φορείς που είναι διαχειριστές έργων (ΟΑΚ – ΤΟΕΒ – ΔΕΥΑΧ – ΔΗΜΟΙ) θα πρέπει άμεσα να αποκαταστήσουν τους αγωγούς μεταφοράς των νερών, ώστε να μειωθούν οι διαρροές από το δίκτυά τους. Υπογραμμίζεται ότι η απώλειες υδάτων, ειδικά για το νερό που εξυπηρετεί αρδευτικούς σκοπούς, αγγίζουν το 40%.

Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβαίνουν σε ελέγχους των διαρροών, αλλά και των καταναλώσεων που επιβάλλουν οι άδειες χρήσης νερού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και θα επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις.

Ειδικότερα:

1. Τα ξενοδοχεία οφείλουν να χρησιμοποιούν τις απαραίτητες μόνο ποσότητες νερού, και να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση. Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η χρήση αρδευτικού νερού για τουριστικές χρήσεις, (εκτός της άρδευσης των κήπων που βρίσκονται εντός της ζώνης του έργου).

2. Οι Αγρότες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις παραινέσεις και εξειδικευμένες συμβουλές της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Χανίων και του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών & Ελαίας, σχετικά με τις απαιτούμενες ποσότητες νερού που χρειάζεται η κάθε καλλιέργεια.

3. Επίσης οι αγρότες θα πρέπει να φροντίσουν, όσο είναι δυνατόν, να αρδεύουν τις μεταμεσημβρινές ώρες, ώστε να μην υφίστανται απώλειες από την εξάτμιση. Αντίστοιχα και οι φορείς διαχείρισης έργων (ΟΑΚ – ΤΟΕΒ – ΔΕΥΑΧ – ΔΗΜΟΙ) καλούνται να κάνουν τις ανάλογες  τεχνικές ρυθμίσεις στα δίκτυά τους, ώστε αυτό να είναι εφικτό.

4. Καθώς οδεύουμε σε συνθήκες κλιματικών αλλαγών, οι αγρότες σταδιακά να επιλέγουν μη υδροβόρες καλλιέργειες.

Σε περίπτωση που τα υδρολογικά δεδομένα των επόμενων δύο μηνών δείξουν ότι τα υδάτινα αποθέματα βρίσκονται σε κρίσιμα επίπεδα, η Επιτροπή  Διαχείρισης Κρίσεων για την Λειψυδρία θα επανασυνεδριάσει, με σκοπό να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να προτείνει τα ενδεχομένως, αναγκαία, περιοριστικά μέτρα.

Γενικά, καθώς, η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη συνεχόμενη «ξηρή χρονιά» μετά το βροχερό έτος 2012, κρούεται ο κίνδυνος για το 2015, σε περίπτωση συνεχόμενου έτους ανομβρίας, και καλεί το κοινό να εφαρμόζει στην καθημερινότητά του ορθολογική χρήση του νερού.

Στη σύσκεψη της  Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για την Λειψυδρία, υπό την Προεδρία  του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη, συμμετείχαν: ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Λευτέρης Αμπαδιωτάκης,  ο Αντιδήμαρχος Κισσάμου κ. Νεκτάριος Κουμάκης, ο Δ/ντής Υδραυλικών Έργων του  ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης, ο τεχνικός Δ/ντής της ΔΕΥΑΧ κ. Κώστας Στεργιάννης, ο ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. κ. Κώστας Βοζινάκης, καθώς και στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook