Συζητήθηκε χθες η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού Χανίων της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Μ.Βολουδάκης επισήμανε ότι ο αλιευτικός τουρισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος σύνδεσης του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, σύνδεση που αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα για τη βιώσιμη ανάπτυξή της πατρίδας μας. Αφορά τη δυνατότητα του επαγγελματία αλιέα να δέχεται έναντι εισιτηρίου στο σκάφος του επιβάτες, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν για λόγους αναψυχής στην αλιευτική δραστηριότητα.

Σημείωσε ο Μ.Βολουδάκης, ότι με τον τρόπο αυτό, και ο επαγγελματίας ψαράς συμπληρώνει το εισόδημά του, αλλά αναπτύσσεται παράλληλα μια νέα τουριστική αγορά, με ιδιαίτερες προοπτικές για πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

Ο Χανιώτης Βουλευτής επεσήμανε ότι ενώ ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2013, με ευθύνη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμη εκδοθεί η προβλεπόμενη σε αυτό το νόμο Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα ορίσει τις διαδικασίες που απαιτείται να ακολουθηθούν από τους ενδιαφερομένους πριν αρχίσουν να ασκούν τη νέα αυτή επαγγελματική δραστηριότητα. Την καθυστέρηση αυτή, ο Μ.Βολουδάκης την χαρακτήρισε απαράδεκτη, όταν βρισκόμαστε ήδη στην έναρξη της τουριστικής σαιζόν.

Κατά την απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης, συμφώνησε με το Μ.Βολουδάκη για τη μεγάλη σημασία του αλιευτικού τουρισμού για τις παράλιες τουριστικές περιοχές της πατρίδας μας, ανέλυσε αρκετές διαστάσεις του θέματος, ενώ ανακοίνωσε ότι από πλευράς του υπεγράφη το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, και αναμένεται η υπογραφή και από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στη δευτερολογία του ο Μ.Βολουδάκης χαρακτήρισε θετική την ανακοίνωση του Υπουργού, επεσήμανε όμως ότι προφανώς τις τελευταίες ημέρες υπέγραψε την απόφαση ο κ.Τσαυτάρης, καθώς οι άλλοι συναρμόδιοι Υπουργοί προ ημερών απάντησαν γραπτώς ότι δεν έχουν λάβει το σχέδιο της απόφασης από το ΥΠΑΑΤ. Ζήτησε να μάθει πότε ακριβώς υπεγράφη το σχέδιο και πότε θα ολοκληρωθεί η σειρά των υπογραφών. Διευκρίνισε ότι επιμένει γιατί το ζήτημα δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.

(Σημειώνεται ότι ο Υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες στη δευτερολογία του. Ο Μ.Βολουδάκης θα επιμείνει ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έστω επανερχόμενος και πάλι με τα μέσα του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σημειώνεται ακόμη ότι η ερώτηση είχε κατατεθεί ως απλή ερώτηση στις 20/2/14, αλλά επανακατατέθηκε ως επίκαιρη, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής επειδή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν απάντησε εντός της προβλεπόμενης από τον κανονισμό προθεσμίας).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook