Η ζήτηση για τα πενταετή ελληνικά ομόλογα έχει ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκτήσουν μέρος της έκδοσης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών εκδηλώθηκε μόλις η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή να προχωρήσει η έκδοση των ομολόγων με ύψος που εκτιμάται περί τα 2 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι εντολές ζήτησης, στις οποίες περιλαμβάνονται περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τις αναδόχους τράπεζες, είναι ισχυρή και οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η απόδοση των ομολόγων θα κυμανθεί από 5% έως 5,25%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών, σημειώνουν οι Financial Times.
Σημειώνεται ότι στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η είδηση της εξόδου πίεσε περαιτέρω την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο επίπεδο του 5,87%. 
Το βιβλίο προσφορών για έκδοση του ομολόγου ανοίγει το πρωί της Πέμπτης, από το οποίο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα αντληθούν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ -το τελικό ποσό θα καθοριστεί από τις προσφορές- σηματοδοτώντας, ταυτόχρονα, την επάνοδο της χώρας στις αγορές μετά από 4 χρόνια.
Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το συγκεκριμένο όφελος προκύπτει από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, «θα γκρεμιστούν κι άλλο». \’Αρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η χθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων έγινε με επιτόκιο 3,01%).
Απώτερος στόχος είναι, επίσης, να μειωθεί η καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι αργάτο μεσημέρι άνοιξε το προβιβλίο προσφορών για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ενώ το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει και τυπικά αύριο το πρωί στις 9:00 ώρα Λονδίνου. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «η ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη πενταετή ομολογιακή έκδοση “αναφοράς benchmarking“ σε ευρώ και υπό το Αγγλικό Δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».
Ανάδοχοι της έκδοσης είναι, σύμφωνα με το Reuters, οι Bank of America-Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook