Σε μια ανοικτή εκδήλωση στο Δημοτικό Κήπο παρουσία πλήθους κόσμου, ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, παρουσίασε τις αρχές και τους στόχους του συνδυασμού του \”Χανιά Μαζί για τον Δήμο μας\”, καθώς και τα 100 πρώτα ονόματα του συνδυασμού.

Απευθυνόμενος στους πολίτες των Χανίων, ο Μανώλης Σκουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που παράχθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή την τριετία που πέρασε, τονίζοντας πως «έγιναν έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, έργα που έχουν θέσει τις βάσεις για την αναπτυξιακή υπέρβαση των Χανίων και μάλιστα εν μέσω ενός δυσμενούς οικονομικού και όχι μόνο περιβάλλοντος» προσθέτοντας ότι «το έργο που έχει γίνει, είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο οι γενικότερες συνθήκες πραγματικά επέτρεπαν και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι αυτό τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό κάτι σημαίνει…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

\"\"

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή, την τριετία που πέρασε, ο κ. Σκουλάκης χαρακτήρισε την περίοδο αυτή ως «μια αδιάκοπη δοκιμασία, έναν καθημερινό αγώνα για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και λειτουργίας του Δήμου, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την στήριξη της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μ. Σκουλάκης στη δουλειά που έγινε στον τομέα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων σημειώνοντας ότι «η παρούσα Δημοτική Αρχή, αυτά τα τριάμισι χρόνια, κατάφερε – την ίδια ώρα που οι δημόσιοι πόροι μειώθηκαν σημαντικά – να φέρει στα Χανιά πολλά νέα έργα, ύψους άνω των 60 εκατ. € μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τα οποία σήμερα όλα υλοποιούνται».

Σχετικά με την κοινωνική πολιτική του Δήμου ο Μ. Σκουλάκης υπογράμμισε πως «η αποτελεσματική στήριξη των δοκιμαζόμενων από την κρίση συμπολιτών μας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι καταφέραμε, όχι μόνο να κρατήσουμε “όρθιο” το δημοτικό δίκτυο κοινωνικών υποδομών αλλά και να το επεκτείνουμε».

\"\"


Αξιολόγηση του δημοτικού έργου με βάση το παρόν και όχι το παρελθόν

Παράλληλα ο νυν Δήμαρχος ζήτησε από την κοινωνία να κάνει αξιολόγηση του δημοτικού έργου με όρους και κριτήρια του παρόντος και όχι του παρελθόντος. «Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην οικονομία, στην κοινωνία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες συνθήκες που επικρατούσαν πριν από το 2011. Η αξιολόγηση επομένως των πολιτών τόσο για το έργο της νυν Δημοτικής Αρχής όσο και για το ποιος μπορεί καλύτερα και με υπευθυνότητα να χειριστεί τα μεγάλα ζητήματα του δήμου για την επόμενη πενταετία, οφείλει να γίνει με κριτήρια του σήμερα και όχι του χθες» ανέφερε.

Για τις δημοτικές εκλογές και το μνημόνιο

Αναφερόμενος στο «δίλημμα μνημόνιο –αντιμνημόνιο», όπως τεχνηέντως τίθεται από κάποιους, ο Μ. Σκουλάκης τόνισε πως αυτό δεν έχει θέση στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ούτε μπορεί να αποτελέσει το στοιχείο εκείνο που θα κυριαρχήσει στην επιλογή των πολιτών. «Το πραγματικό διακύβευμα των ερχόμενων δημοτικών εκλογών έχει να κάνει με τους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις κατάλληλες πολιτικές που θα διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και το αναπτυξιακό μέλλον του Δήμου μας για την επόμενη περίοδο» σημείωσε.

\"\"

Ο «Καλλικράτης» χρειάζεται βελτιώσεις

Όσον αφορά τον «Καλλικράτη», ο υπ. Δήμαρχος Χανίων τόνισε πως «έχει πολλά προβλήματα και αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν σε ότι αφορά τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο», σημειώνοντας πως «εμείς εξακολουθούμε και στηρίζουμε την ανάγκη μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτως ώστε να υπάρξει οικονομική αυτοτέλεια στην πράξη, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λογοδοσία και διαφάνεια, μείωση της απύθμενης γραφειοκρατίας και ενίσχυση της οργανωτικο-διοικητικής ικανότητας των Δήμων».

Στην διάρκεια της ομιλίας του ο Μανώλης Σκουλάκης, έκανε ειδική αναφορά στην πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού και στη συνεργασία που υπήρξε με ανθρώπους από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους και παρατάξεις, όπως ο Γιώργος Τσαπάκος, με κριτήριο όπως είπε «το ειλικρινές ενδιαφέρον για την πρόοδο και ανάπτυξη του Δήμου μας και για την επίλυση των προβλημάτων των συμπολιτών μας».

Παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές για δημοτικές παρατάξεις που έχουν ως μοναδικό σκοπό τους την απόκτηση της εξουσίας για την εξουσία, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, με κενό λόγο και με «προσαρτώμενα» στελέχη που αδιαφορούν για το πόσο πίσω θα φέρουν το Δήμο σε όλα τα επίπεδα, μπροστά στις «καρέκλες» που από τώρα εκείνα μοιράζουν…

\"\"


Το έμβλημα του συνδυασμού

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και επίσημα το όνομα και το έμβλημα του συνδυασμού «ΧΑΝΙΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ». Ο Δήμαρχος Χανίων και εκ νέου υποψήφιος αναφέρθηκε στην σημασία του εμβλήματος. «Πρόκειται για ένα ιστίο στο οποίο συνυπάρχουν επτά χρωματιστές λωρίδες οι οποίες συμβολίζουν τις επτά Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας – πίσω από τις οποίες ξεπροβάλλει ο Φάρος της ανάπτυξης και του πολιτισμού, το σήμα κατατεθέν των Χανίων. Με το έμβλημα αυτό θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ώθηση, την ορμή, την δυναμική και την ταχύτητα που θα υπάρξει για το Δήμο Χανίων την επόμενη πενταετία, αλλά και την ασφάλεια με την οποία η Δημοτική μας Παράταξη μπορεί να οδηγήσει το Δήμο μας στο «λιμάνι» της δημιουργίας, της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης του τόπου μας προς όφελος όλων των πολιτών» ανέφερε.

\"\"


Οι πολίτες να γίνουν μέρος της λύσης των προβλημάτων

Ο Μανώλης Σκουλάκης, απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα συμπόρευσης προς όλους τους πολίτες των Χανίων, καλώντας τους «να έρθουν να συζητήσουμε δημιουργικά και κριτικά για το αύριο του Δήμου μας, για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της γειτονιάς ή της περιοχής τους, να μας καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για αυτά που χρειάζονται να γίνουν αλλά και τα παράπονα τους γι’ αυτά τα οποία δεν έγιναν. Δεν είπαμε άλλωστε ποτέ, ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη πρώτη θητεία του «Καλλικράτη», τα κάναμε όλα τέλεια. Παράχθηκε ένα σημαντικό έργο, μένουν όμως αρκετά πράγματα να γίνουν ακόμα. Γι’ αυτό και ζητάμε από όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν μαζί μας και να γίνουν μέρος της λύσης των προβλημάτων του τόπου μας. Να καταστούν και οι ίδιοι συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία τριάμισι χρόνια» σημείωσε.

Βελτίωση της καθημερινότητας στις περιαστικές περιοχές

Κλείνοντας, ο Μ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στο «στοίχημα» της βελτίωσης της καθημερινότητας στις περιαστικές περιοχές, ανακοινώνοντας ένα πλέγμα συγκεκριμένων ενεργειών και δράσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εφόσον οι πολίτες επιλέξουν το συνδυασμό «ΧΑΝΙΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ» στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται:

1. η σύσταση Αντιδημαρχίας \”Καθημερινότητας του πολίτη\”, για το καλύτερο συντονισμό και αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών των περιαστικών περιοχών,

2. η δημιουργία μιας νέας αποκεντρωμένης “Υπηρεσία Καθημερινότητας & βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη\” η οποία θα είναι επιφορτισμένη αποκλειστικά με τη διαχείριση των ζητημάτων καθημερινότητας (τεχνικά έργα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο, καθαριότητα) των περιαστικών περιοχών,

3. η λειτουργία “Συντονιστικού Συμβούλιου Δημοτικών Ενοτήτων” (ΣυΣυΔΕ) που θα λαμβάνει χώρα τακτικά σε κάθε Δημοτική Ενότητα και στο οποίο θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος, όλοι οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Δημοτικών/
Τοπικών Κοινοτήτων και οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Δήμου Χανίων, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μεταξύ των υπηρεσιών, την αλληλοενημέρωση, επισήμανση και αντιμετώπιση προβλημάτων κάθε
περιοχής.

4. η περαιτέρω μείωση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών.

5. η απόδοση στις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες – σε ετήσια βάση – ενός συγκεκριμένου ποσού για την κάλυψη επειγουσών παρεμβάσεων καθημερινότητας που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες που τους έχει δώσει ο «Καλλικράτης».

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση – από το Μ. Σκουλάκη – των 100 πρώτων υποψήφιων του συνδυασμού του «ΧΑΝΙΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ».

\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook