Στην εξεύρεση μέτρων άμεσης απόδοσης για την κάλυψη 7 δισ. ευρώ φέτος, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και συνδυασμό δραστικών περικοπών και πρόσθετων φόρων, σύμφωνα με τα κελεύσματα της Ευρωζώνης, επιδίδονται από χθες κυβέρνηση και Τρόικα.

Στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών,  οι διαπραγματευτές των δανειστών θα υπαγορεύσουν ουσιαστικά τους όρους υπό τους οποίους θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, αλλά και της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για το 2012-2013.

Το σύνθημα έδωσαν ήδη από χθες στις Βρυξέλλες οι κύριοι Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως η Ελλάδα προφανώς δεν έχει ικανοποιήσει επαρκώς τους όρους τελευταία, ότι το δημόσιο χρέος καθίσταται άκρως απειλητικό και πως το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι το πιο ευαίσθητο σημείο πλέον.

Για να πείσει ότι κάνει ό,τι μπορεί, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες την πρόσληψη περίπου 10 συμβούλων για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων. Η εκκίνηση αυτή όμως γίνεται με ένα χρόνο καθυστέρηση και φαντάζει ατελέσφορη, καθώς ο επίτροπος Ρεν έθεσε πλέον ως στόχο την είσπραξη των πρώτων 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, έως τον Δεκέμβριο του 2012, αντί τα τέλη του 2013 που αρχικά επιδιώκετο.   

Πρώτοι στη λίστα για πρόσληψη θα είναι οι σύμβουλοι για ΔΕΗ, Ελληνικό, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ και Κρατικά Λαχεία. Αμέσως μετά αναμένεται να προσληφθούν οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και για πώληση ποσοστού του ΟΤΕ, η πώληση έως 31% της ΔΕΠΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΛΑΡΚΟ.

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ, προχωρά μελέτη για το εάν είναι βέλτιστο να αποσχιστεί ο ΔΕΣΦΑ και τι μέλλει γενέσθαι με την option της ΔΕΗ. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη άμεσα και η προκήρυξη για τον διαγωνισμό της πώλησης θα γίνει εντός του 2011.

Η λίστα των συμβούλων ολοκληρώνεται με την πρόσληψη ως χρηματοοικονομικών συμβούλων της BNP Paribas και της Εθνικής Τράπεζας καθώς και νομικών συμβούλων (Δικηγορική Εταιρία Μπερνίτσα) για την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης της Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε.

Επίσης αποφασίστηκε η πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (Citi Group, Τράπεζα Πειραιώς, ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου (ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι), νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες) και τεχνικού συμβούλου (Barcelona Strategical Urban Systems AIE) για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλά και η πρόσληψη νομικού συμβούλου από το εξωτερικό.

Ολοκληρώνεται επίσης η πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου (Lazard & Co Ltd) και νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης) για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.

Οι υπόλοιποι σύμβουλοι (πχ για την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου, για τα ακίνητα του δημοσίου κλπ) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του β΄τριμήνου του 2011.

Οι σύμβουλοι επί των κρατικών ακινήτων θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο φέτος, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην προετοιμασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την πραγματοποίηση αξιών από την ακίνητη περιουσία.

 

PROTO THEMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook