Τα οφέλη από την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου μετά το Μνημόνιο, μετρούν ήδη από σήμερα στην Αθήνα, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της συναλλαγής.

Στην κυβέρνηση μιλούν για μεγάλη επιτυχία, καθώς αντλήθηκαν τελικά 3 δισ. και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20, με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%. Οι επιδόσεις αυτές θεωρούνται ζηλευτές για χώρα που επέστρεψε στις αγορές ομολόγων μετά την κρίση που πέρασε, σε σχέση με έως 7% που πλήρωσαν πρόσφατα άλλες χώρες με πρόβλημα όπως η Ιταλία.

Το ορόσημο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές δεν αποτιμάται όμως μόνο με αριθμούς. «Η χώρα έγινε θετικό πρωτοσέλιδο σε όλον τον κόσμο» έλεγε χθες ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οπότε ολοκληρώθηκε και η εκκαθάριση, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει:

– Tο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο: μόνον το 31% καλύφθηκε από επενδυτές από την ηπειρωτική Ευρώπη, το 47% του ενδιαφέροντος προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 15% από τον υπόλοιπο κόσμο (κυρίως ΗΠΑ) ενώ μόλις 7% καλύφθηκε από την Ελλάδα.

– Tην ποιότητα των επενδυτών που εμπιστεύτηκαν ξανά τη χώρα μας: στο βιβλίο προσφορών εγγράφησαν ξένα funds, ασφαλιστικές εταιρίες, συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες και άλλοι επενδυτές. Διαχειριστές κεφαλαίων αποτελούν το 49% των επενδυτών αυτών, hedge funds το 33%, τράπεζες 14% ενώ ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία μόλις 4% -αφού είναι ακόμα νωπές οι μνημες των απωλειών που υπέστησαν μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων πριν 24 μήνες.

– «Ούτε η βομβιστική επόθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας δεν στάθηκε ικανή να τρομάξει τους επενδυτές» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Η απόδοση παρέμεινε αμετάβλητη, και «αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν επηρεάζονται πλέον εύκολα από τις ειδήσεις «της στιγμής» για επεισόδια, επιθέσεις κλπ.

Πίσω τα «πέτρινα χρόνια»

«Η Ελλάδα αφήνει πίσω τα πέτρινα χρόνια», με νέα ομόλογα που δεν έχουν «κουρευτεί», υπογραμμίζουν. Η αγορά ελληνικών ομολόγων αποκτά βάθος, διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, διαμορφώνεται καμπύλη επιτοκίων που πριν δεν υπήρχε, λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Η έκδοση εκτιμάται ότι θα συμβάλει άμεσα στο κόστος αναχρηματοδότησης των εντόκων γρμματίων του δημοσίου και, αν οι τόκοι του ομολόγου ανέλθουν πχ στα 650-700 εκατ. ευρώ, το δημόσιο μπορεί να γλιτώσει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ το χρόνο ή 1 δισ. στη πενταετία.

«Η Ελλάδα αποκτά πλέον ξανά spreads!» έλεγαν στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στα ελληνικά και γερμανικά 5ετή ομόλογα παρακολουθείται διαρκώς από τις αγορές.

Μόνον αυτονόητα δεν ήταν όλα αυτά μέχρι πριν λίγες εβδομάδες και η κυβέρνηση αναμένει τώρα ενεργότερη στήριξη από ΕΕ και ΗΠΑ. Από την κυρία Άγκελα Μέρκελ δεν αναμένουν απλά πια φιλοφρονήσεις στην κυβέρνηση, αλλά άμεση αναγνώριση πως «η Ελλάδα έφτιαξε «τα του οίκου της» και είναι ώρα να αναλάβουν δράση οι ευρωπαίοι εταίροι που δεσμεύτηκαν, για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook