Μια σπουδαία δράση έρχεται να συμπληρώσει το σχεδιασμό που αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη όλων των μνημείων και των πυλών των Ενετικών τειχών με επιστέγασμα την παρουσίαση χθες το βράδυ από το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη της κατάφωτης Πύλης Ιησού.

Πρόκειται για τη Βιωματική σύνδεση και γνωριμία των νέων με την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου: Μία κοινωνία μέσα από τους αιώνες. Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές του Δήμου Ηρακλείου να γνωρίσουν την ιστορία , τα αξιοθέατα - μνημεία - σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες της πόλης.

Η Δημοτική Αρχή διεκδίκησε για άλλη μια φορά και κατάφερε με επιτυχία να ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ το συγκεκριμένο πρόγραμμα με 255.000 ευρώ. 

«Συνεχίζουμε τις δράσεις ανάδειξης της πόλης μας, των ιστορικών της μνημείων και των προσωπικοτήτων της» δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Κουράκης. 

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Δήμαρχος επεσήμανε με έμφαση ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να ενημερωθεί για την ιστορία της πόλης και ταυτόχρονα να επισκεφτεί, να περιηγηθεί τις ιστορικές διαδρομές που η Δημοτική Αρχή δημιούργησε γύρω από τα ενετικά τείχη και τα ιστορικά μνημεία. 

Ο κ. Κουράκης τόνισε ακόμη ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να έχει σε πρώτη προτεραιότητα τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, που είναι ότι πιο σημαντικό για ένα τόπο. 

Παράλληλα θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού. 

Πως θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα

Μια πόλη σαν το Ηράκλειο, με τόσο σημαντική ιστορική εξέλιξη ανά τους αιώνες και αναρίθμητα και πολύ καλά συντηρημένα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μπορεί να αποτελέσει το κέντρο έμπνευσης και δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, για τους κατοίκους και μαθητές της πόλης.

Στη διδακτέα ύλη ελάχιστες αναφορές γίνονται στην τοπική ιστορία (μινωικός πολιτισμός, μάχη της Κρήτης) και καμία αναφορά στην περίοδο της Ενετοκρατίας στο Ηράκλειο (1204 - 1669), εποχή άνθισης των γραμμάτων και των τεχνών, οικονομικής και κοινωνικής ακμής. Είναι σαφές το έλλειμμα της γνώσης γύρω από την ιστορία του τόπου όπου κατοικούν και πλάθουν την προσωπικότητά τους.

Μέσα από την πράξη ο Δήμος Ηρακλείου θα δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό συμμετοχικής και βιωματικής μάθησης για

- Προσωπικότητες του Ηρακλείου από διάφορες ιστορικές περιόδους όπως οι: Μίνωας, Ανδρόγεως και Μινώταυρος, Μιχαήλ Δαμασκηνός, Νίκος Καζαντζάκης, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, Άγιος Τίτος, Άγιος Μάρκος, Άγιος Μηνάς (Πολιούχος Ηρακλείου), Οδυσσέας Ελύτης, Έλλη Αλεξίου.

- Το Ηράκλειο της Ενετοκρατίας με περιήγηση και διδασκαλία γύρω από: τα ενετικά τείχη, τα νεώρια, τις Πύλες, τους Προμαχώνες, το Φρούριο «Κουλες», το κτίριο της Λότζια, την κρήνη «Μοροζίνι» και άλλες κρήνες, τους Ναούς Αγ. Μάρκου, Αγ. Πέτρου, Αγ. Μηνά, Αγ. Τίτου, άλλα ανάκτορα, σημεία ενδιαφέροντος κ.τ.λ

- Την ιστορία του κεντρικού ανακτόρου της Κνωσού και άλλων Μινωικών μνημείων στο Ηράκλειο, αλλά και εκφάνσεις του Μινωικού πολιτισμού.