Δεν θα ανοίξουν άμεσα το δρόμο για την απομείωση του ελληνικού χρέους οι ανακοινώσεις της Eurostat στις 23 Απριλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το ζήτημα θα εξετασθεί το φθινόπωρο και μόνον εάν η τρόικα υποδείξει πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για την βιωσιμότητά του.

Η τρόικα αναγνωρίζει επίσημα ότι ο στόχος που είχε τεθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής για το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 επιτεύχθηκε με μεγάλη διαφορά. 

Σύμφωνα με την τρόικα, η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2013 οφείλεται κατά πολύ στο γεγονός ότι οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν χαμηλότερες από τις σχεδιαζόμενες. 

Για το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής, προβλέπεται αύξηση του λόγου του πρωτογενούς πλεονάσματος προς το ΑΕΠ, με διαδοχικούς στόχους 1,5% το 2014, 3,0% το 2015 και 4,5% το 2016. 

Αν και αρχικά είχε δημιουργηθεί η προσδοκία ότι στο Eurogroup της 5ης Μαίου θα δοθεί το πράσινο φως για την εκκίνηση των διαδικασιών απομείωσης του ελληνικού χρέους τελικά αυτό δεν θα συμβεί.

Έτσι, η ελάφρυνση του χρέους, που σύμφωνα με τις συγκλίνουσες αναφορές θα έχει τη μορφή επέκτασης της ωρίμασης των δανείων που έχει χορηγήσει η ζώνη του ευρώ στην Ελλάδα με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, θα αποφασισθεί σε μελλοντικό Eurogroup και υπό την προϋπόθεση πως η επομένη αξιολόγησης της τρόικας που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο θα καταδείξει την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.

newsbeast.gr