Σε δυναμική κινητοποίηση για την αποτροπή της εφαρμογής μεθόδων καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη προσανατολίζονται τουλάχιστον 45 μαζικοί, πολιτικοί και περιβαλλοντικοί φορείς στο νησί, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει μαζική συλλογή υπογραφών για ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί.

Η συλλογή υπογραφών πραγματοποιείται εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης στο οποίοι οι αιρετοί εκπρόσωποι θα κληθούν να εγκρίνουν τις μεθόδους διαχείρισης και την ώρα που από την πλευρά του μπλοκ των εταιριών καύσης έχει ξεκινήσει εκστρατεία «πιέσεων» για την έγκριση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στις αρχές Ιουνίου στην Περιφέρεια και ήδη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πως «αν το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης υιοθετήσει αυτή τη «λύση», θα κινηθούν άμεσα για τη ματαίωσή της, ενημερώνοντας τις τοπικές κοινωνίες και χρησιμοποιώντας κάθε νομικό μέσο».

Αντιδράσεις και στο ΠΑΣΟΚ

Η συζήτηση περί καύσης απορριμμάτων προωθήθηκε από μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου την οποία υιοθετεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη τεχνολογία στις προς εφαρμογή λύσεις. Όπως ανοιχτά έχει καταγγελθεί, όχι μόνο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα αλλά και από ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες (μεταξύ αυτών και ο κρητικός ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης) η συγκεκριμένη τεχνολογία προωθείται από το λόμπι των αντίστοιχων εταιριών στην Ελλάδα τη στιγμή που σταδιακά εγκαταλείπεται σε όλο τον κόσμο λόγω του υψηλού κόστους και των τεράστιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Υπάρχει αντιπρόταση»

Στον αντίποδα προτείνονται μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, δημιουργία περισσότερων κέντρων διαλογής-ανακύκλωσης, εκτεταμένη κομποστοποίηση οργανικών υπολειμμάτων τόσο σε οικιακό επίπεδο όσο και σε μονάδες σε επίπεδο δήμων.

Άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για την διαχείριση των απορριμμάτων που είχε εκπονηθεί από το 2008, μετά από ανάθεση της Περιφέρειας και η οποία – άγνωστο γιατί – αγνοήθηκε, για να ανατεθεί στην συνέχεια νέα μελέτη στο ΕΜΠ.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο – τοποθέτηση ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου προτείνουν την διεύρυνση επιτυχημένων πρακτικών όπως η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά, το κέντρο συλλογής και επαναχρησιμοποίησης του ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος στη Χερσόνησο και η διαλογή στην πηγή με 3 κάδους στη συνοικία της Αγ. Τριάδας του Ηρακλείου. Μοντέλα που όπως λένε μπορούν να δείξουν το δρόμο για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να μειωθεί ακόμα και κατά 85% ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ποιοι συμμετέχουν

Το κείμενο θέσεων υπογράφουν μεταξύ άλλων η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η Οικολογική Ομάδα Ψηλορείτη, η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βιάννου, η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, ο Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης, η Οικολογική Ομάδα Σητείας, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου, η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία – Τμήμα Κρήτης, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Κρήτης, οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης, η Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής και περίπου 30 ακόμα περιβαλλοντικοί, τοπικοί, φιλοζωϊκοί και πολιτικοί φορείς της Κρήτης.

Τρόποι συμμετοχής

Για τη συμμετοχή στην καμπάνια αποτροπής της εφαρμογής καύσης σκουπιδιών στην Κρήτη συλλέγονται υπογραφές στο e-mail: [email protected] ή στο fax 2810284520.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα 6977471845 και 6970267502 ενώ υπάρχει και on-line διαδικασία συλλογής υπογραφών στη διεύθυνση: http://www.gopetition.com/petitions/aporrimmatakriti.html

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook