Σε τρεις δόσεις αναμένεται να καταβάλει η κυβέρνηση το κοινωνικό μέρισμα κυρίως σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους.

Όπως εκτιμάται η εφάπαξ ενίσχυση θα καταβληθεί σε περίπου 600.000 νοικοκυριά και για τετραμελή οικογένεια θα ανέρχεται σε 832 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος θα ανέρχεται στα 500 ευρώ και θα προσαυξάνεται κατά 166 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 83 ευρώ για κάθε τέκνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως το τέλος της εβδομάδας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (στο gsis.gr) συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που θα αναρτηθεί.

Τα κριτήρια συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ κ.κ Βαγγέλη Κεγκέρογλου, Φίλιππο Σαχινίδη, Χρήστο Πρωτόπαπα, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Tο επίδομα θα λάβουν με ευνοϊκότερους όρους, σε σχέση με ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, οι μονογονεϊκές οικογένειες και όσοι έμειναν άνεργοι του 2014.

Συγκεκριμένα:

-Για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, ώστε να λάβουν περισσότερες το επίδομα.

-Για τους άνεργους του 2014, δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει πως είχαν το 2012.

Χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και επαγγελματίες που έχουν κλείσει λόγω κρίσης, θα λάβουν ένα… «δώρο Πάσχα» που θα ξεκινάει από 500 ευρώ και θα φτάνει ή και θα ξεπερνά τα 1.000 για τους πολύτεκνους.

Το εισοδηματικό κριτήριο για το εφάπαξ βοήθημα καθορίστηκε στις 6.000 ευρώ για τον άγαμο και αυξάνεται (όπως και το ίδιο το ποσό του επιδόματος) ανάλογα με τη σύνθεση κάθε οικογενείας.

Ως βάση τίθεται το «ισοδύναμο εισόδημα» -και όχι το φορολογητέο- όπως ισχύει από πέρυσι για όσους λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα.

Στον υπολογισμό του όμως, οι περισσότεροι δικαιούχοι θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες, γιατί προκύπτει με βάση το δηλωθέν ή τεκμαρτό εισόδημα και εκ των υστέρων, γίνεται αναγωγή στο σύνολο των μελών του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, το εφάπαξ επίδομα θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας του 2013 (εισοδήματα του 2012), σε χαμηλόμισθους, μακροχρόνια άνεργους, αλλά και επαγγελματίες που έχουν διακόψει τις εργασίες τους.

Τελικώς θα λαμβάνεται όμως υπόψιν όχι το «ισοδύναμο» εισόδημα, όπως σχεδιαζόταν, αλλά το φορολογητέο.

Δεν θα υπάρχει «πλαφόν» για τον αριθμό των παιδιών. Το εφάπαξ επίδομα θα μπει έως τις 9 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ταυτόχρονα με το επίδομα των 500 ευρώ που θα λάβουν και άλλοι 75.000 ένστολοι.

Καταβολή ενίσχυσης

Το επίδομα θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις:

-Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και θα εξετασθούν έως το τέλος Απριλίου, το επίδομα θα πιστωθεί το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου.

-Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και θα εξετασθούν έως το τέλος Μαΐου, το επίδομα θα πιστωθεί το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου.

-Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και θα εξετασθούν έως το τέλος Ιουνίου, το επίδομα θα πιστωθεί το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου.

real.gr