Με γνώμονα την ανεύρεση 12,77δισ.ευρώ και ως αυστηρή προϋπόθεση για να παρασχεθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, η Κυβέρνηση καλείται να πάρει σειρά μέτρων που κινούνται σε 7 κύριους άξονες:

Την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, μαζικά λουκέτα σε φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, αλλαγή της κρατικής δομής, νέο μισθολόγιο, αναμόρφωση του ασφαλιστικού αλλά και των κοινωνικών παροχών καθώς και παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων, όπως αναφέρει άρθρο που παρατίθεται στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.

Κομβικό σημείο από τα παραπάνω θεωρούνται οι παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ. Ηδη η τρόικα έχει εκφράσει ανησυχία για τις καθυστερήσεις της ανακοίνωσης των μέτρων και της επιβολής των μισθολογικών περικοπών. Αν οι παρεμβάσεις δεν δείξουν γρήγορα αποτελέσματα αυξάνεται ο κίνδυνος για δραστικές περικοπές σε αμοιβές και κοινωνικές παροχές στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Απρίλιο.

Η τέταρτη δόση

Τότε θα ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία νομοθέτησης του προϋπολογισμού των επόμενων τριών ετών. Οι αποφάσεις για τις παρεμβάσεις θα ληφθούν πολύ νωρίτερα, το Φεβρουάριο, σε συμφωνία με την τρόικα και θα συνδεθούν με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ αλλά και με τους όρους επιμήκυνσης του δανείου.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν την  Πέμπτη 27 Ιανουαρίου με την κάθοδο των πρώτων κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Πρόκειται για την τρίτη και πλέον κρίσιμη αξιολόγηση του μνημονίου.

Από τα αποτελέσματά της θα κριθούν τα μέτρα που θα επωμισθούν πολίτες και επιχειρήσεις την περίοδο 2012-2014 και δεν θα είναι ανώδυνα. Αναζητούνται 12,77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ περίπου θα προέλθουν από αύξηση εσόδων και τα υπόλοιπα 6,8 δισ. ευρώ από περικοπή δαπανών.

Το μόνο θετικό είναι ότι το πρόγραμμα θα είναι αυτή τη φορά «οπισθοβαρές»: δηλαδή οι πρόσθετες ανάγκες για το 2012 είναι 2,58 δισ. ευρώ, και από 5 δισ. ευρώ περίπου για τα άλλα δύο χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το 2014 το έλλειμμα θα περιοριστεί στα 6,4 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η χρονική κατανομή των μέτρων θα αποτελέσει το βασικότερο επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για να αποφύγει τις πιέσεις άμεσης λήψης επώδυνων μέτρων.

Επικοινωνιακά μέσα

Για να πετύχει, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να πείσει ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και με νέες παρεμβάσεις στο τέλος του 2011 θα διασφαλιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι μόνο για τον ΦΠΑ υπολογίζεται από την Κομισιόν ότι η διαφυγή εσόδων φτάνει στα 10 δισ. ευρώ το χρόνο.

Πιέζεται χρονικά η Ελλάδα

Συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου ή έστω στην εαρινή σύνοδο του Μαρτίου περιμένει διακαώς η Αθήνα.

Ελπίζει σε έναν ενισχυμένο μηχανισμό που θα στηρίξει την οικονομία, διευκολύνοντας την πορεία της Ελλάδας, στην ταυτόχρονη έγκριση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και επιπλέον βοήθεια για το υπόλοιπο χρέος που έχει συσσωρευτεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, αλλά και σε διμερές επίπεδο είναι συνεχείς, καθώς πολλά θέματα μένουν ανοικτά.

Σημαντικότερα εξ αυτών είναι το επιτόκιο και το εάν θα επιμηκυνθεί και τι θα γίνει με το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί. Αυτό έχει ειδική σημασία στην περίπτωση που οι αποφάσεις μεταφερθούν για μετά τον Μάρτιο.

Σε αυτή την περίπτωση θα καταβληθούν με το παλαιό καθεστώς και τα 15 δισ. ευρώ της τέταρτης δόσης, προκαλώντας μεγάλες πιέσεις κατά την κρίσιμη τριετία 2013-2015.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι αν οι αποφάσεις ληφθούν τον Φεβρουάριο δεν αποκλείεται να προηγηθεί ή να ακολουθήσει έκτακτη σύνοδος των υπουργών της ευρωζώνης.
ΔΝΚ

Ο νέος έλεγχος από τους τροϊκανούς

 Υπενθυμίζεται ότι η έλευση των εκπροσώπων της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου σε επίπεδο στελεχών και μία εβδομάδα αργότερα θα καταφθάσει και η ηγεσία της, με στόχο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου να συμφωνηθεί η αναθεώρηση του μνημονίου αλλά και οι άξονες των μέτρων της προσεχούς τριετίας.

Το υπουργείο Οικονομικών την ίδια περίοδο θα συντάσσει τέσσερα κείμενα που θα καταθέσει στην Ε.Ε.: την έκθεση προόδου για το μνημόνιο, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και τον Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχεδιασμό, που είναι και το σημαντικότερο εξ αυτών. Πρόκειται για τον προϋπολογισμό της προσεχούς τριετίας ο οποίος θα κριθεί την άνοιξη από την Ε.Ε. βάσει των νέων κανόνων δημοσιονομικής εποπτείας…

Στο τέλος του μήνα η τρόικα θα εκδόσει τα πορίσματά της για την πορεία της Ελλάδας μαζί με το αναθεωρημένο μνημόνιο που θα έχει συνυπογράψει η ελληνική πλευρά, και στο Ecofin του Μαρτίου θα υπογράψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook