Διεκδικούν τον έλεγχο κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία και ζητούν την προστασία του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου. Οι μασκοφόροι ένοπλοι που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στο Ντονέτσκ, το Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας , όπως το Χάρκοβο, φορούν τις ίδιες στολές παραλλαγής, κρατούν τον ίδιο τύπο όπλων.
Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, ανάμεσα στους ενόπλους που έχουν καταλάβει κτίρια βρίσκονται Ρώσοι στρατιώτες και στελέχη ρωσικών υπηρεσιών. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι στους κόλπους των ρωσόφωνων ενόπλων συγκαταλέγονται και μέλη τοπικών εγκληματικών οργανώσεων, που έχουν διασυνδέσεις με ισχυρούς τοπικούς επιχειρηματίες. Για τα ρωσικά ΜΜΕ, όπως το RiaNovosti, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές είναι ακτιβιστές, «διαδηλωτές οι οποίοι αγωνίζονται εναντίον της κυβέρνησης πραξικοπηματιών στο Κίεβο».
Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει το BBC,υπάρχουν και οι μυστηριώδεις ένοπλοι που δεν φορούν πλέον μάσκα, φορούν στρατιωτική στολή χωρίς διακριτικά και δίνουν οδηγίες σε αστυνομικούς της τοπικής δύναμης του Σλαβιάνσκ. Το βρετανικό δίκτυο που επικαλείται κι έναν ένστολο στην ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ δεν διστάζει όταν του ζητείται η ταυτότητά του: «Αντισυνταγματάρχης του ρωσικού στρατού» λέει. Και αυτό το υλικό μεταδίδεται αρκετά στα ουκρανικά ΜΜΕ. 
Υπάρχουν βέβαια και άλλες ουκρανικές πηγές που θεωρούν ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που διεκδικούν ομοσπονδιοποίηση της χώρας με συνταγή Κριμαίας, βρίσκονται σε άμεση επαφή με την κυβέρνηση της Μόσχας για να λαμβάνουν οδηγίες. 
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook