Με σκοπό την δημιουργία των προϋποθέσεων για την βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και των όμορων Δήμων Γόρτυνας, Μινώα Πεδιάδος και Φαιστού μέσα από διαδικασίες βελτιστοποίησης της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων, της αναβάθμισης και προστασίας των βοσκοτόπων και της προώθησης της συνεργασίας των κτηνοτρόφων της περιοχής, προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Στόχος η δημιουργία της πρώτης ομάδας παραγωγών κτηνοτρόφων στους τέσσερις εμπλεκόμενους ορεινούς δήμους. Η προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε στην Περιφέρεια μεταξύ του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσου Κυπριωτάκη, παρουσία της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα πρωτογενή τομέα Θεανώς Βρέντζου.

Σύμφωνα με την κ. Βρέντζου «με την ευκαιρία της δημιουργίας της πρώτης θεσμοθετημένης ομάδας κτηνοτρόφων η οποία ξεκίνησε από το δήμο Αρχανών-Αστερουσίων θέλουμε να ισχυροποιήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε αριθμητικά τις ομάδες κτηνοτρόφων, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν όλοι μαζί, συντονισμένα, οργανωμένα να βοηθηθούν, να αναπτύξουν την παραγωγής τους και να ισχυροποιήσουν τα συμφέροντα τους».

Όπως υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης η συγκριμένη προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει τρείς βασικούς άξονες, τη στήριξη της παραγωγής, την εκπαίδευση των κτηνοτρόφων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Επιδιώκουμε και επιθυμούμε η ομάδα παραγωγών κτηνοτρόφων να μεγαλώσει, να γίνουν μέλη της όλοι οι κτηνοτρόφοι από τους συγκεκριμένους τέσσερις δήμους.

Μέσα από αυτή την διαδικασία θα τους βοηθήσουμε δίνοντας τους την κατεύθυνση όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία, επίσης να ωφεληθούν οικονομικά, να προωθηθούν καλύτερα τα προϊόντα τους στις αγορές. Το εγχείρημα έχει πιλοτική βάση και ευχόμαστε να επεκταθεί σε όλους τους κτηνοτροφικούς δήμους της Κρήτης».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσος Κυπριωτάκης ανέφερε ότι το παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη που είναι παραγωγικός τόπος, θα πρέπει να τον ξαναδούμε.

«Αυτό που δεν αντιλήφθηκε το κεντρικό κράτος φαίνεται ότι το αντιλαμβάνονται οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί. Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης ότι απλώνεται ένα πλέγμα υποστήριξης για την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι, και η οργάνωση τους (ομάδα παραγωγών).

Οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης θα είναι δίπλα τους, θα πρέπει να παράξουμε καλής ποιότητας προϊόντα να τα τυποποιήσουμε σωστά και να τα διαθέσουμε στην αγορά. Σήμερα γίνεται μια σημαντική αρχή που στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της Κρήτης».

Το έργο

 Συγκεκριμένα ο σκοπός και οι επιμέρους στόχοι του έργου θα επιδιωχθούν με:
• την αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου.
• την ορθολογική διατροφή.
• την ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων.
• την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου.
• Την πρόληψη των νοσημάτων και φυσικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους όταν εμφανίζονται .
• την μείωση των απωλειών.

Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις στους Δήμους Αρχανών Αστερουσίων και στους όμορους Δήμους Γόρτυνας, Μινώα Πεδιάδος και Φαιστού:

1. Καταγραφή της ακριβούς υφιστάμενης κατάστασης των εκτροφών, μετά από επίσκεψη σε εκμεταλλεύσεις της περιοχής και αποτύπωση όλων των χαρακτηριστικών.

2. Εντοπισμός των αδυναμιών, προβλημάτων και επιλογή σε συνεργασία των αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης τους

3. Εκπαιδευτικές συναντήσεις των κτηνοτρόφων με επιστημονικούς συνεργάτες και διαρκής επιμόρφωση- ενημέρωση για όλα τα θέματα που τους αφορούν

4. Παρέμβαση στο ζωικό κεφάλαιο, οργάνωση και εφαρμογή προγράμματος εξυγίανσης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηρακλείου.

5. Έναρξη εφαρμογής γενετικής βελτίωσης μέσα από την επιλογή και εισαγωγή ζώων βελτιωμένων στις εκτροφές και στη συνέχεια εφαρμογής προγράμματος επιλογής σε ορισμένες συνεργάσιμες εκτροφές. (Η παραπάνω δράση θα οδηγήσει στην παραγωγή και πώληση ζώων βελτιωμένων σε άλλους παραγωγούς).

6. Εξατομίκευση του προγράμματος διατροφής των εκτροφών και εφαρμογή ορθολογικής διατροφής και ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων όπου ζητηθεί.

7. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων αμειψισποράς (πρασίνισμα) στη καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών.

8. Εκπαίδευση και υποστήριξη για την τήρηση των μητρώων των εκμεταλλεύσεων και άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook