"Οι μνήμες ζωντανεύουν και τα συναισθήματα όλων μας είναι διάχυτα τιμώντας την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης",αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από το μήνυμα που εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ.Αρναουτάκης.

Αναλυτικά :

Η Μάχη της Κρήτης, με την πρωτόγνωρη στον κόσμο παλλαϊκή αντίσταση, συγκαταλέγεται από τους ιστορικούς στα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μνήμες ζωντανεύουν και τα συναισθήματα όλων μας είναι διάχυτα τιμώντας την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, παρόντων των θρυλικών πρωταγωνιστών του πολέμου, των ηρώων που αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο και ανέτρεψαν τα επιχειρησιακά σχέδια του Χίτλερ.

Ο αγώνας, το πείσμα των Κρητικών για την ελευθερία και την δημοκρατία καθόρισαν τις τύχες του πολέμου, αφού, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των εισβολέων, η μάχη είχε μεγάλη διάρκεια και τα επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα υπέστησαν σκληρή δοκιμασία και σημαντικές απώλειες.
Στην δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα, είναι διαχρονικά τα μηνύματα της ηρωικής Μάχης της Κρήτης, για εθνική συνεννόηση, για ομοψυχία, δημοκρατία, πρόοδο. Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε να πάει η χώρα μπροστά και να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις, τις αξίες του αγώνα, και της θυσίας των προγόνων μας.
Αποτίουμε με ευλάβεια φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την πατρίδα. Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους, τους ζώντες μαχητές-βετεράνους της Μάχης της Κρήτης. Είμαστε ευγνώμονες στους συμπατριώτες μας μαχητές αλλά και στους βετεράνους των συμμαχικών στρατευμάτων, οι οποίοι 70 χρόνια μετά έρχονται και πάλι στο νησί μας από την μακρινή Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία αλλά και τη Βρετανία να τιμήσουν την ιστορική επέτειο.

Σταύρος Αρναουτάκης
Περιφερειάρχης Κρήτης