Για σκοπιμότητες και για εσωτερική κατανάλωση, εκτιμάται από Έλληνες αξιωματούχους, ότι «κατασκευάστηκε» από την εφημερίδα Milliyet «ελληνοτουρκική αντιπαράθεση» νότια της Κρήτης όταν γερμανικό ερευνητικό σκάφος τη Μεγάλη Πέμπτη αναζητούσε κοιτάσματα υδρογονανθράκων χωρίς να έχει πάρει... άδεια από την Άγκυρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό.

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στις 17 του μηνός εντοπίστηκε από τουρκική φρεγάτα το Γερμανικό πλοίο R/V Poseidon να διενεργεί έρευνες χωρίς όμως να έχει προηγηθεί, «ως όφειλε», ενημερωτική αναφορά στους Τούρκους, πoυ όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να μετέχουν και αυτοί στις αναζητήσεις αυτές του συγκεκριμένου σκάφους με δικό τους ειδικό παρατηρητή(!).

Το γεγονός αυτό οι Τούρκοι το θεώρησαν παραβίαση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στο Αιγαίο, όπως αναφέρει η Milliyet, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να παρεμποδιστεί άμεσα η συνέχιση των ερευνών αυτών από το γερμανικό σκάφος, μήκους 61 μέτρων.

Το πλοίο αυτό, σύμφωνα με τους Τούρκους, θα πρέπει να έχει και από την δική τους πλευρά σχετική άδεια για τις έρευνες νότια της Κρήτης και έτσι  η τουρκική πλευρά να έχει άμεση ενημέρωση για τις έρευνες και τα αποτελέσματα τους με την πάγια επιδίωξη της Άγκυρας να... συνδιαχειριστούν με την Ελλάδα το Αιγαίο και τα ενεργειακά του κοιτάσματα(!).

Σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου όντως το σκάφος Poseidon πραγματοποιούσε έρευνες νότια της Κρήτης για λογαριασμό Γερμανικού Πανεπιστημίου και είχε πάρει την απαιτούμενη άδεια από την ελληνική κυβέρνηση. 

Η τουρκική φρεγάτα πέρασε από την ευρύτερη περιοχή των ερευνών χωρίς να σταματήσει και δίχως να έρθει σε επαφή με το ερευνητικό πλοίο μέσω ασυρμάτου ζητώντας του εξηγήσεις. Μάλιστα ούτε καν πλησίον του δεν στάθηκε.

Ωστόσο το Πεντάγωνο είχε κοντά στο συγκεκριμένο οικόπεδο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που δεν χρειάστηκε να ενεργήσει. 

Επίσης είναι γνωστό ότι και τους προηγούμενους μήνες στη συγκεκριμένη περιοχή πραγματοποίησε έρευνες και Νορβηγικό πλοίο χωρίς να υπάρξει ενόχληση εφόσον κινούνταν εντός ελληνικής ΑΟΖ.

newpost.gr