Οι αρχές του Μισούρι των ΗΠΑ εκτέλεσαν έναν θανατοποινίτη, ο οποίος το 1993 είχε καταδικαστεί για την δολοφονία ενός ζευγαριού κτηνοτρόφων γύρω στα 60 με στόχο να τους κλέψει τα ζώα.

Ο 57χρονος Ουίλιαμ Ρουσάν εκτελέστηκε στις 12:10 πμ με θανατηφόρο ένεση σε κρατική φυλακή στην Μπον Τερ, δήλωσε ο Μάικ Ο'Κόνελ, ένας εκπρόσωπος της κρατικής Υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας.

Είχε καταδικαστεί για την δολοφονία της 62χρονης Γκρέις Λούις και του 67χρονου συζύγου της Τσαρλς Λούις.

Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να αναστείλει την εκτέλεσή του. Οι συνήγοροί του είχαν υποστηρίξει ότι η μυστικότητα που περιβάλλει τον τύπο των θανατηφόρων ενέσεων στο Μισούρι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον άσκοπο πόνο του πελάτη τους την ώρα της διαδικασίας.

Ύστερα από την απόρριψη του αιτήματός τους από το δικαστήριο, ο κυβερνήτης του Μισούρι Τζέι Νίξον αρνήθηκε την αίτηση για απονομή χάριτος ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτέλεση του Ρούσαν.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θανατηφόρο ένεση είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα καθώς πολλές πολιτείες στρέφονται πλέον για την προμήθειά τους σε ελάχιστα ελεγχόμενα φαρμακεία αφότου οι παρασκευάστριες εταιρείες αυτών των φαρμάκων σταμάτησαν να τα χορηγούν για εκτελέσεις.

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των θανατοποινιτών υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την νομιμότητα της φαρμακευτικής εταιρείας και λεπτομέρειες που αφορούν το φάρμακο που θα τους χορηγηθεί.

Και προσθέτουν ότι τα φάρμακα τα οποία δεν έχει εγκρίνει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων μπορεί να προκαλούν αναίτιο πόνο στον θανατοποινίτη, κάτι που συνιστά βάναυση και ασυνήθιστη τιμωρία και παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα.

news247.gr