Tην Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου ξεναγήθηκαν στο CMS cavern, στο CERN (Ελβετία), στο χώρο όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος επιταχυντής στον κόσμο αλλά και ο ανιχνευτής Μιονίων CMS, σε βάθος 100 μέτρων κάτω από τη γη.

Το CERN είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο, το μεγαλύτερο στο κόσμο κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων. Ιδρύθηκε, το 1954, ήταν ένα από τα πρώτα συλλογικά Ευρωπαϊκά εγχειρήματα και αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Ο αρχικός αριθμός των 12 ιδρυτικών μελών, σήμερα, έχει αυξηθεί σε 20 κράτη μέλη.

\"\"

Aπασχολεί περίπου 3000 ανθρώπους, οι οποίοι καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων και δεξιοτήτων, όπως μηχανικούς, τεχνικούς, τεχνίτες, διοικητικούς, εργάτες … Ενώ, περίπου 6500 επιστήμονες, σχεδόν οι μισοί φυσικοί σωματιδίων του κόσμου, έρχονται στο CERN για τις έρευνές τους. Εκπροσωπούν 500 Πανεπιστήμια και περισσότερα από 80 έθνη.

Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας, λίγο έξω από τη Γενεύη. Η θέση του συμβολίζει το διεθνές πνεύμα συνεργασίας.

Στο CERN oι επιστήμονες ερευνούν τα συστατικά της ύλης και το είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη. Χρησιμοποιούν όλες τις, υψηλού επιπέδου, επιστημονικές δυνατότητες που τους παρέχει το εργαστήριο.

Πρόκειται για επιταχυντές που επιταχύνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια σε ταχύτητες λίγο μικρότερες από την ταχύτητα του φωτός και μετά τα αφήνουν να συγκρουσθούν με άλλα σωματίδια και ανιχνευτές που κάνουν τα σωματίδια αυτά \”ορατά\”.

Ο μεγαλύτερος επιταχυντής στο CERN έχει περίμετρο 27km και είναι εγκατεστημένος σε μία σήραγγα 100, περίπου, μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

\"\"

Το CERN έδωσε στον κόσμο προοπτικές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους όπως οι ιατρικές απεικονίσεις και το WWW. Αλλά οι επιστήμονες, στους οποίους χρωστάμε αυτές τις ανακαλύψεις, δεν ενδιαφέρονταν για την ιατρική ή τους υπολογιστές. Το κίνητρό τους ήταν, απλά, η ανακάλυψη.

Το CERN παίζει, επίσης, σπουδαίο ρόλο στην ανώτερη τεχνική εκπαίδευση. Ένα ευρύ πεδίο από εκπαιδευτικά προγράμματα και υποτροφίες προσελκύει στο εργαστήριο πολλούς ταλαντούχους νέους επιστήμονες και μηχανικούς. Πολλοί ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν στη βιομηχανία, όπου η εμπειρία τους σε ένα υψηλής τεχνολογίας πολυεθνικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα πολύτιμη

Η επίσκεψή του σχολείου, έγινε στα πλαίσια του προγράμματος \”Γιατί όλα είναι θέμα Χημείας\”, που λαμβάνει χώρα φέτος στο 6ο Γυμνάσιο, ενώ μαζί με τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου, φιλοξενήθηκαν στην επίσκεψη και κάποιοι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του καθηγητή Eμμανουήλ Τσεσμελή, μετά από συνεννόηση με την κυρία Anca Burghart και η ξενάγηση έγινε από τους Έλληνες ερευνητές κύριο Αντώνη Αγαπητό και κυρία Ανδρομάχη Τσίρου, στους οποίους η διευθύντρια Κ. Περβολαράκη Αικατερίνη και οι συνοδοί καθηγητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου, εκφράζουν τις βαθύτατες ευχαριστίες τους.

\"\"

\” Ίσως οι μικρότεροι μαθητές να μην κατανόησαν σε βάθος όλα όσα άκουσαν στην αναλυτική αυτή ξενάγηση μας στο CMS cavern, σκοπός μας, όμως, ήταν να τους δημιουργήσουμε το ερέθισμα αλλά και την πεποίθηση, ό, τι στην επιστήμη δεν υπάρχουν σύνορα και, αν τα ίδια το θελήσουν και δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούν μετά από κάποια χρόνια να επιστρέψουν στους ίδιους χώρους, είτε ως προπτυχιακοί φοιτητές, σε κάποιο summer school, είτε ως μεταπτυχιακοί, είτε ως ερευνητές ή τεχνικοί\” τόνισε η καθηγήτρια του 6ου γυμνασίου, Λαγουδάκη Ευαγγελία (υπεύθυνη του προγράμματος \”Γιατί όλα είναι θέμα Χημείας\”).

Στα πλαίσια της ίδιας εκδρομής, οι μαθητές επισκέφτηκαν το μουσείο κινηματογράφου στο Τορίνο της Ιταλίας, ξεναγήθηκαν στο Τορίνο, στην Βιτσέντζα και στο Μιλάνο της Ιταλίας, έμειναν στη γραφική πόλη Ανεσί της Γαλλίας και ξεναγήθηκαν και στην Γενεύη.

Το πρόγραμμα \”Γιατί όλα είναι θέμα Χημείας\” θα παρουσιαστεί την Τρίτη, 6 Μαϊου, στο θεατρικό σταθμό Ηρακλείου, ώρα 19.00. Υπεύθυνοι καθηγητές είναι οι : Λαγουδάκη Ευαγγελία, Λουλάκη Μαρία, Μανουσάκη Αμαλία και Τερζάκης Στέλιος.

Ενώ τη Δευτέρα, 5 Μαϊου, ώρα 19.00 θα παρουσιαστεί στον Θεατρικό σταθμό, η θεατρική παράσταση \” Romeo and Juliet- Μια φρέσκια ματιά σε μια παλιά ιστορία\”, Υπεύθυνοι καθηγητές: Κοντουδάκη Ελένη, Καρύδη Κατερίνα, Μετζάκη Μαρία και Σταματάκη Μαρία.

Επίσης την Παρασκευή 9 Μαϊου, ώρα 19.00, θα παρουσιαστεί στην αίθουσα της Ανδρόγεω η θεατρική παράσταση \”Η Ελένη παγιδευμένη στα κανάλια\”. Υπεύθυνοι καθηγητές: Λιναρίτη Μαρία, Μανουσάκη Αμαλία.

Mερικά εντυπωσιακά στοιχεία για το CERN

• η αντι-ύλη που παράγεται καθημερινά στο CERN (παράγονται περισσότερα από 10 εκατομμύρια σωματίδια το δευτερόλεπτο.)

• ο μεγαλύτερος μαγνήτης στον κόσμο βρίσκεται στο CERN και ζυγίζει περισσότερο από τον πύργο του Eiffel.

• ο μεγαλύτερος επιταχυντής του CERN έχει περίμετρο 27 km. Τα σωματίδια που κινούνται με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός εκτελούν περισσότερες από 11 000 περιστροφές το δευτερόλεπτο.

• Χρησιμοποιώντας πολύ ισχυρές γεννήτριες τάσης, είναι δυνατόν να δώσουμε στα σωματίδια ενέργεια ίση, περίπου, με 1 εκατομμύριο ηλεκτρονιοβόλτ (1 MeV) ανά μέτρο μήκους. Σε κάθε περιφορά τα σωματίδια κερδίζουν ενέργεια – στο παράδειγμά μας 1εκατομμύριο ηλεκτρονιοβόλτ (1MeV) σε κάθε κύκλο. Στο LEP τα σωματίδια μπορούν να επιταχυνθούν μέχρι 100 000 MeV

• οι ανιχνευτές του CERN έχουν μέγεθος όσο ένα τετραόροφο κτίριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook