Τα τελευταία χρόνια και ιδίως τα τρία τελευταία, έχει γίνει σχεδόν αξίωμα ότι στις δημοπρασίες δημόσιων έργων είναι αναγκαίο να γίνονται γενναίες εκπτώσεις στις προσφορές των εργολάβων ,με την δικαιολογία ότι ο δήμος ‘καρπώνεται’ τα χρήματα από τις εκπτώσεις αυτές.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτής της πολίτικης είναι εκδιαμέτρου αντίθετα από τα επιθυμητά. Αυτό φαίνεται στην καθημερινότητα του πολίτη και μάλιστα με τον ποιο οδυνηρό τρόπο.

Οδικό δίκτυο σε τραγική κατάσταση, σχεδόν κατεστραμμένο, με αστεία μπαλώματα να γίνονται ανα διαστήματα μόνο για το φαίνεσθε, έργα πολλών εκατομμυρίων που ξεκινούν και εντελώς ξαφνικά σταματούν για λόγους που το λιγότερο που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είναι αστείοι.

Όταν οι εργολάβοι δημόσιων έργων αναγκάζονται να μειοδοτήσουν για να πάρουν το έργο με ποσοστά που φτάνουν το 60%, είναι κατι παραπάνω από σίγουρο ότι την επομένη ημέρα υπογραφής της σύμβασης θα προσπαθήσουν να μειώσουν αυτό το ποσοστό προς όφελος τους, είτε βρίσκοντας νομικά προσχήματα, είτε χρησιμοποιώντας υλικά και διαδικασίες κατασκευής τέτοιες που να διευκολύνουν το κέρδος τους.

Το αποτέλεσμα είναι να δίνονται στους δημότες έργα,όχι ασφαλή, πρόχειρα φτιαγμένα και έργα που σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν επισκευές.

Η νυν δημοτική αρχή θα χρεωθεί, ότι έδωσε έργα με 82% έκπτωση, έργα που στην πορεία σταμάτησαν και ζητηθήκαν εκ νέου κονδύλια με αποτέλεσμα η έκπτωση να πέσει στο 25%!

Η παραπάνω διαδικασία προφανώς και είναι αντιδεοντολογική ως προς τους άλλους συναδέλφους μιας και οι προσφορές τους προφανώς και δεν έχουν συνυπολογιστεί με τα νέα δεδομένα.

Ειλικρινά οι απευθείας αναθέσεις όπου δεν χρειάζονταν έγιναν και όπου χρειάζονταν δεν έγιναν. Προφανής η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού..

Έργα που δόθηκαν σε εργολάβους που δεν έχουν την εμπειρία να τα φέρουν εις περας π.χ. έργα αναπαλαίωσης και απλά παίρνουν την δουλειά με το καθεστώς έκπτωσης.

Έργα που θα μεινουν μακέτες.

Έργα που δεν εμπνέουν ασφάλεια.

Έργα που χρεώνονται τα λάθη οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και όχι οι πολιτικοί προϊστάμενοι όπως πρέπει.

Ο σωστός και ορθολογικός τρόπος των δημοπρασιών μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει. Αρκεί να γίνουν με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Το συμφέρον του δημότη των Χανίων.

Μετα τιμής,
 
Πέτρος Σπ.Χατζησταύρος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook