Κραυγή αγωνίας των Σύρων προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Χανιά, χωρίς να βλέπουν άμεσα κάποια διάθεση επίλυσης του προβλήματος από πλευράς Ελληνικού κράτους.

Πέρασε περίπου ένας μήνας από τότε που οι 140 πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία πάτησαν πόδι στην Κρήτη χωρίς αυτό να αποτελεί επιλογή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι αρχικός τους προορισμός ήταν η Ιταλία με σκοπό να προωθηθούν από εκεί σε κάποια από τις χώρες της Ευρώπης που έχει \”φιλικούς\” νόμους για πρόσφυγες.

\"\"

Οι Σύριοι ουδέποτε ζήτησαν να έρθουν στην Ελλάδα, απλά βρέθηκαν εδώ διότι έτσι ήταν \”γραμμένο\” όπως κάποιοι μας είπαν. Ευχαριστούν την Ελλάδα που αρχικά τους διέσωσε και στη συνέχεια μέχρι σήμερα τους φιλοξενεί, όμως αυτό δεν είναι η λύση στο πρόβλημά τους.

Παρακαλούν να βρεθεί τρόπος η Ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να ξεπεράσει τα όποια νομικά προβλήματα και να υπάρξει τρόπος νόμιμης και ασφαλούς προώθησής τους, σε μια από τις χώρες που θα μπορέσει να τους υποδεχθεί και να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο.

\"\"

Παρ\’ όλα αυτά οι Σύροι αγωνιούν καθημερινά αφού η ζωή τους βρίσκεται σε αναμονή, μια αναμονή που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, όσο δηλαδή τους επιτρέπεται η παραμονή στη χώρα.

Μάλιστα 6 απ\’ αυτούς μετέβησαν στην Αθήνα και επισκέφθηκαν το Ελληνικό συμβούλιο προσφύγων, απλά για να λάβουν την απάντηση ότι οι διαδικασίες στην Ελλάδα δυσκολεύουν την κατάσταση.

Τα 40 παιδιά συνεχίζουν και παίζουν αμέριμνα μη γνωρίζοντας την αγωνία και τον αγώνα των δικών τους, ίσως πάλι γνωρίζουν αφού μάλλον τα αντιλαμβάνονται όλα… αλήθεια σε αυτά τα ματάκια πως να φαντάζει η προσφυγιά;

\"\"

\"\"

\"\"

Πώς να μοιάζει η ζωή σε αναμονή, με τους γονείς να μην έχουν τρόπο να τους εξασφαλίσουν τα αυτονόητα;

\"\"

Ειρίσθω εν παρόδω, επιλογή τους δεν ήταν, δραπέτευσαν από τη φωτιά του πολέμου, ενός εμφυλίου πολέμου που έχει αιματοκυλήσει τη χώρα. Γι\’ αυτά τα παιδιά ποιος θα δώσει λύση; Ποιος θα μπορέσει να υπερκεράσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ανθρώπινα θα μπορέσει να τους δώσει την ευκαιρία να ζήσουν…

ΠΟΙΟΣ;

Σταύρος Ζουλάκης
Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook