Νέα εξέλιξη στην υπόθεση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης των Τεχνικών Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. γιάννης Χαρωνίτης απέστειλε επιστολή για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών στην Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων & Αλίειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κα Μαρία Δαμανάκη.

Απαντώντας η κα Δαμανάκη μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

\"\"

Δείτε ολόκληρη την απάντηση κας Δαμανάκη εδώ

Η επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ αναλυτικά:

Αξιότιμη κα Επίτροπε,

Εκ μέρους του Παγκρήτιου Συντονιστικού κατά της Καταστροφής του Χημικού Οπλοστασίου της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου σας αποστέλλουμε τις απόψεις και τα ψηφίσματα σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με κατάθεση αναφοράς, την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014.

Σας αποστέλλουμε επίσης, τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργού των Εξωτερικών, κ. Ε. Βενιζέλου, προς το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που έχουν αναρτηθεί για το θέμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών ( ):

Από όλα τα παραπάνω, αναδεικνύεται με καταφανή τρόπο ο κίνδυνος καταστροφής του ευαίσθητου περιβάλλοντος της Μεσογείου, λόγω ρύπανσης με επικίνδυνες τοξικές ουσίες από τα χημικά όπλα ή τα απόβλητά τους. Παρεπόμενα ο κίνδυνος αφορά το αλιευτικό αλλά και το τουριστικό προϊόν τα οποία είναι άρρηκτα δεμένα με τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της Μεσογείου και ζωτικής σημασίας για όλους του Κατοίκους της Κρήτης, απ’ τα Φαλάσαρνα ως τη Ζάκρο.

Γνωρίζοντας τις πρωτοβουλίες σας για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» και τη σημασία της Θαλάσσιας Πολιτικής για την Ε.Ε. και για τους λόγους που αναφέρουμε, σας ζητούμε να αξιοποιήσετε την ευθύνη και το κύρος της θέσης σας ως Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων & Αλιείας, ώστε:

1. να ασκήσετε βέτο για την αποτροπή υλοποίησης της σχετικής απόφασης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)

2. να παρέμβετε αποτρεπτικά στον Ο.Η.Ε., ο οποίος τέθηκε επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας

3. να συντονίσετε με πρωτοβουλία σας την παρέμβαση της Ε.Ε. σε συνεργασία με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή στην οποία προγραμματίζεται να γίνει η «εξουδετέρωση» (Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία).

4. να απαιτήσετε η «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων να γίνει σε επίγειες εγκαταστάσεις – και όχι «εν πλω» στην κλειστή λεκάνη της Μεσογείου – στις χώρες που τα παρήγαγαν και έχουν ή οφείλουν να έχουν τις
κατάλληλες υποδομές για την ασφαλή καταστροφή τους.

5. να απαιτήσετε και να μας διασφαλίσετε ότι η Μεσόγειος είναι και θα παραμείνει θάλασσα ειρήνης, πολιτισμού και περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς αποτελεί την κοιτίδα του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Θεωρώντας ως δεδομένη την προσωπική σας ευαισθησία για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και έχοντας τη βαθειά πίστη ότι θα ανταποκριθείτε θετικά πιστεύοντας βαθειά στη θετική ανταπόκρισή σας, ζητούμε τη δημόσια στήριξή σας και παράλληλα σας καλούμε να αναλάβετε όποιες πρωτοβουλίες κρίνετε σκόπιμες, στις οποίες, βεβαίως, θα είμαστε αρωγοί.

Με τον τρόπο αυτό, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλετε καθοριστικά στην αποτροπή ενός επικίνδυνου πειράματος στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου και θα αποδείξετε στους «όπου γης Κρήτες» ότι η μεγαλόνησος κι η θάλασσα της, το νότιο άκρο της Ευρώπης, κοιτίδα του πολιτισμού και του ονόματος της, έχει στρατηγική σημασία και ρόλο για την Ευρώπη στην πράξη κι όχι μόνο στα χαρτιά διακηρύξεων εξαγγελιών και δηλώσεων.

Με τιμή,
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Χαρωνίτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook