Μέσα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποίησαν φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ εναντίον επιχείρησης των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης, καταρρίπτοντας στρατιωτικά ελικόπτερα. Ένας πιλότος νεκρός, με αναφορές για πυροβολισμούς σε σημεία γύρω από την πόλη ενώ οι φιλορώσοι έχουν στήσει οδοφράγματα.

Ξένοι ανταποκριτές μιλούσαν ήδη από το πρωί της Παρασκευής για πυροβολισμούς και ανάπτυξη ελικοπτέρων στο Σλαβιάνσκ, κτίρια της οποίας βρίσκονται εδώ και εβδομάδες υπό τον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων.

Οι ένοπλοι αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξεκινήσει «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους.

Μερικές ώρες αργότερα, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στο Διαδίκτυο -επιβεβαιώνοντας την επιχείρηση- ότι «οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό, περιλαμβανομένων εκτοξευτών χειροβομβίδων και φορητών εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων, εναντίον των ειδικών δυνάμεων».

«Ένας πιλότος είναι νεκρός και άλλοι τραυματίστηκαν» συμπλήρωσε ο υπουργός Αρσέν Ασάκοβ, αναφορά που φαίνεται να επιβεβαιώνει όσα είχε πει νωρίτερα και ο αρχηγός των φιλορώσων ενόπλων στο Σλαβιάνσκ, ο αυτοανακηρυχθείς «δήμαρχος» της πόλης.

Ανταποκριτής του Reuters στο Σλαβιάνσκ ανέφερε ότι είδε το πρωί της Παρασκευής στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ στα περίχωρα της πόλης.

Συνεργάτης του ανέφερε επίσης ότι άκουσε πυροβολισμούς όπως και σειρήνα συναγερμού, ενώ εικονολήπτης του Associated Press επίσης ανέφερε πως είδε στήλη μαύρου καπνού στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ.

Το ρωσικό Ria Novosti υποστηρίζει, επίσης επικαλούμενο φιλορώσους ένοπλους στην πόλη, ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις προχωρούν στοχεύοντας διαδοχικά διαφορετικά μπλόκα που έχουν στηθεί έξω από το Σλαβιάνσκ.

Οι πιο πρόσφατες, ανεπιβεβαίωτες, αναφορές στα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για κατάρριψη τριών ελικοπτέρων.

«Όμηρος ένας πιλότος, νεκρός δεύτερος»

Οι φιλορώσοι ένοπλοι που έχουν καταλάβει από τις αρχές Απριλίου κυβερνητικά κτίρια στο Σλαβιάνσκ υποστήριξαν πως οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως κατέρριψαν τουλάχιστον τρία ελικόπτερα. Σύμφωνα μάλιστα με τον αυτοανακηρυχθέντα δήμαρχο της πόλης, ένας πιλότος σκοτώθηκε και άλλος ένας πιάστηκε όμηρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρχε το πρωί παρουσία ουκρανών στρατιωτών στην πόλη.

Άλλος ένοπλος, «εκπρόσωπος» των καταληψιών που επικαλείται το Associated Press, υποστήριξε πως συμπλοκές ξέσπασαν σε αριθμό σημείων στην περιφέρεια του Σλαβιάνσκ.

Βίντεο που μεταδόθηκε στο ρωσικό RT φέρεται να δείχνει καπνό από την άκρη του Σλαβιάνσκ την ώρα που χτυπάει η σειρήνα συναγερμού το πρωί της Παρασκευής.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook