Η Nάιλα Χαρίρι  είναι η πρώτη γυναίκα που είχε \”τα κότσια\” να κάτσει στη θέση του οδηγού στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα όπου οι απαγορεύσεις είναι πολλές.

Η ίδια δηλώνει απερίφραστα πώς δεν φοβάται τη σύλληψη, ενώ θεωρεί τον εαυτό της θαυμαστό παράδειγμα!

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν πολλά πράγματα όπως να ψηφίσουν, να πιάσουν δουλειά χωρίς τη συγκατάθεση του \”κηδεμόνα\” τους (αυτός μπορεί να είναι ο σύζυγος, ο πατέρας ή αδελφός τους), να συναναστραφούν με άντρες, να βγουν έξω χωρίς να έχουν καλυμμένο όλο το σώμα και τέλος, να πάρουν δίπλωμα οδήγησης.

Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα όπου απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν.

Η κ. Χαρίρι, παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών, αναφέρει στο BBC ότι αποφάσισε να δράσει δυναμικά με αφορμή τις επαναστάσεις που δόνησαν μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες της έδωσαν “τροφή για σκέψη”. Στην Αίγυπτο μάλιστα, όπου έζησε για κάποιο διάστημα έβγαλε το δίπλωμα οδήγησής της και οδηγούσε εκεί για πέντε χρόνια.

Όσοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν με σθένος ότι οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν πρέπει να οδηγούν, το κάνουν επειδή “με τον τρόπο αυτό τιμούν τις γυναίκες και τις απαλλάσσουν από τον κόπο”. Για τη δυναμική οδηγό όμως, κάτι τέτοιο είναι πλήρως υποκριτικό.

\”Λένε ψέματα. Είμαστε πάντα στο έλεός τους όταν θέλουμε κάπου να πάμε\” αναφέρει. \”Είναι πιο ασφαλές να οδηγούμε μόνες από το να παίρνουμε κάποιο ταξί\” τονίζει. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλοί ξένοι οδηγοί των οποίων οδηγική ικανότητα είναι αμφισβητήσιμη.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες άλλες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία ετοιμάζονται να πιάσουν τιμόνι. Πώς οργανώνονται; Μα φυσικά μέσω facebook!

H εν λόγω σελίδα, η οποία καλεί όσες έχουν δίπλωμα να πάρουν το αυτοκίνητο στις 17 Ιουνίου και να βγουν στο δρόμο, ονομάζεται \”Θα αρχίσω να οδηγώ στις 17 Ιουνίου\” έχει ως τώρα πάνω από 2.000 μέλη.


Saudi Arabia\’s First Woman Driver by sunshine_i

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook