Η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών στον κόσμο, η Coca-Cola, σχεδιάζει να αφαιρέσει ένα αμφιλεγόμενο συστατικό σε ορισμένες μάρκες ποτών της μέχρι το τέλος του έτους, μετά από διαδικτυακή αίτηση.

Το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο, BVO, βρίσκεται σε αναψυκτικά της ετιαρείας όπως το Fanta και το Powerade. Θα αντικατασταθεί μετά από ανησυχίες πως ένα στοιχείο της ουσίας αυτής έχει βρεθεί επίσης σε επιβραδυντικά φλόγας.

Η Pepsi είχε αφαιρέσει το χημικό από το αθλητικό ποτό Gatorade το περασμένο έτος. Εκπρόσωπος μάλιστα της εταιρείας είχε δηλώσει πως έχουν ευρύτερα σχέδια για να σταματήσει η χρήση του BVO ενώ «εργάζονται στενά για να το αφαιρέσουν και από τα υπόλοιπα προϊόντα τους».

Ο εκπρόσωπος της Coca-Cola, Τζος Γκολντ, τόνισε πως η κίνηση για την απομάκρυνση του BVO δεν ήταν θέμα ασφάλειας. «Όλα τα ποτά μας, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων με BVO, είναι ασφαλή και πάντα ήταν – ενώ συμμορφώνονται με όλους τους κανονισμούς στις χώρες όπου πωλούνται» τόνισε σε δήλωσή του. «Η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων μας είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας».

Το BVO έχει χρησιμοποιηθεί ως σταθεροποιητής σε ποτά με γεύση φρούτων, δεδομένου ότι βοηθά στην πρόληψη των συστατικών από το διαχωρισμό. Οι ανησυχίες για την υγεία πηγάζουν από το γεγονός ότι το BVO περιέχει βρωμιούχο, που έχει βρεθεί σε επιβραδυντικά φλόγας.

Το BVO αποσύρθηκε από τον κατάλογο των ασφαλών προϊόντων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, το 1970, ενώ στην Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση του BVO ως πρόσθετο τροφίμων δεν επιτρέπεται.

Η απόφαση της Coca-Cola για την άρση του BVO από τα ποτά της, αντικατοπτρίζει τη συνεχώς αυξανόμενη κίνηση μεταξύ των εταιρειών να επανεξετάσουν ορισμένες πρακτικές λόγω της έντονης κατακραυγής του κόσμου.

newpost.gr από BBC