Tο ένα δισεκατομμύριο ευρώ αγγίζουν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια. Οπως ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, τα χρέη αυτά αφορούν τόσο ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων που εντάχθηκαν στον οργανισμό και χρονολογούνται πριν από το 2012 όσο και οφειλές για υπηρεσίες που προσεφέρθησαν σε ασφαλισμένους του το 2012 και το 2013.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια, που από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα παρέχουν επί πιστώσει υπηρεσίες σε ασφαλισμένους, διαμαρτύρονται για τις συσσωρευμένες οφειλές καθώς και για τη μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις το 2014. Οπως επισήμαναν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το 2013 ο προϋπολογισμός για αυτές τις εξετάσεις (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι σχετικές δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών) ήταν 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκτελέστηκαν εξετάσεις και πράξεις αξίας 590 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι πάροχοι να κληθούν να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ (clawback) σχεδόν το 40%-50% του κύκλου εργασιών τους. Για το 2014 ο προϋπολογισμός είναι κατά 20% μειωμένος και, σύμφωνα με τους παρόχους, θα εξαντληθεί το πρώτο εξάμηνο.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος και οι εκπρόσωποι συλλόγων εργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, Θ. Χατζηπαναγιώτου, Φ. Πατσουράκος, Γ. Βουγιούκας και Α. Κρεμμύδας, ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας, αντί να εφαρμόσει ξανά clawback, να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του 2014 και να προχωρήσει στην εφαρμογή οδηγιών συνταγογράφησης εξετάσεων για την αποφυγή της προκλητής ζήτησης. Οπως ανέφεραν, δεν ευθύνονται αυτοί για εξετάσεις που συνταγογραφούν οι γιατροί.

Το υπουργείο Υγείας προωθεί τη θέσπιση πλαφόν στη συνταγογράφηση από τους γιατρούς τόσο σε ό,τι αφορά τα φάρμακα όσο και τα παραπεμπτικά για ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις. Χθες το απόγευμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η πρόταση του υπουργείου για την κατάθεση σχετικής τροπολογίας. Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και στη συνέχεια κατατέθηκε προς ψήφιση.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook