Ανησυχία υπάρχει στη Μεσαρά από δυο κρούσματα μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκαν σε παιδιά τις τελευταίες ημέρες. Το ένα σε χωριό του Δήμου Φαιστού και το άλλο σε χωριό επίσης του Δήμου Γόρτυνας.

Μάλιστα το πρώτο περιστατικό μεταφέρθηκε από τον πατέρα του στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, καθώς παρουσίασε μέσα σε λίγη ώρα συμπτώματα κατάρρευσης και υψηλό πυρετό, που έφτασε ως 41 βαθμούς…

Από εκεί δόθηκε εντολή για επείγουσα μεταφορά στο νοσοκομείο στο Ηράκλειο, όπου και διαγνώστηκε το είδος της ασθενείας.

Το δεύτερο περιστατικό δεν έγινε αντιληπτό έγκαιρα και καθυστέρησε η μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Και τα δύο παιδιά είναι ακόμα στο νοσοκομείο με φαρμακευτική αγωγή και έχουν παρουσιάσει σημαντικά σημάδια βελτίωσης της υγείας τους.

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας

Η μηνιγγίτιδα είναι ένα από τα λοιμώδη νοσήματα της παιδικής ηλικίας που τρομάζουν τους γονείς. Είναι μόλυνση των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που περιβάλλουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η ιογενής μηνιγγίτιδα οφείλεται σε ιούς (πιο συχνά εντεροϊούς) και προσβάλλει συνήθως βρέφη, νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής.

Η θεραπεία είναι συμπτωματική (δηλαδή ανάλογα με τα συμπτώματα χορηγούνται τα κατάλληλα φάρμακα). Η μικροβιακή μηνιγγίτιδα, η οποία είναι πιο σοβαρή, οφείλεται σε μόλυνση από μικρόβια. Μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία με αντιβίωση. Η μηνιγγίτιδα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια, όμως η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποκλείσει δυσάρεστες επιπλοκές, μεταξύ των οποίων είναι κώφωση, τύφλωση, υδροκέφαλος, ημιτετραπληγία, ακόμα και θάνατος.

Εκτός από την τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, την επίβλεψη των συνθηκών καθαριότητας στους χώρους όπου μένει τα παιδί και τους απαραίτητους εμβολιασμούς, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στο γιατρό αν το μωρό παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, εμετός, διάρροια, ανορεξία, έντονη ανησυχία, έντονη υπνηλία, συνεχές κλάμα. Αυτά μπορεί να συνδέονται με άλλες ασθένειες, τις οποίες μόνο ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει αποκλείοντας την περίπτωση της μηνιγγίτιδας.

Στα παιδιά άνω των δύο ετών τα συμπτώματα είναι πιο φανερά, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό αν διαπιστώσετε ότι το παιδί παρουσιάζει:

· - έντονο πονοκέφαλο που διαρκεί

· - πόνο στον αυχένα, στην πλάτη, σε όλο το σώμα

· - δυσκαμψία του αυχένα και της πλάτης

· -πόνο στα μάτια και ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία)

· - υπνηλία ή ευερεθιστότητα

· -πυρετό ναυτία ή/και εμετό

Πηγή: e-mesara.gr