Πιστεύει σε μια ισχυρή, ακομμάτιστη τοπική Αυτοδιοίκηση και αναρωτιέται ποιός άλλος μπορεί να οραματιστεί και να χαράξει καλύτερα το μέλλον μας, αν όχι εμείς οι ίδιοι; Ο Κυριάκος Κώτσογλου ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει στο Flashnews.gr.
Ως Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, κατά την τετραετία 2007-2010, με Νομάρχη τον Γρηγόρη Αρχοντάκη, αλλά και ως μέλος των συμβουλίων θεσμικών φορέων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοπική κοινότητα, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ Παράρτημα Δυτικής Κρήτης, ο Αθλητικός Όμιλος Χανίων ΚΥΔΩΝ, η ΕΛΕΠΑΠ και η Ενορία του Αγίου Νικολάου Χαλέπας, είχε την ευκαιρία, να υπηρετήσει τα κοινά. 
Κατά δήλωσή του οι ίδιες αρχές  υπάρχουν στο συνδυασμό «ΚΡΗΤΗ Πρώτη Δύναμη» και στα πρόσωπα που πλαισιώνουν, τόσο την ομάδα του Α. Βουλγαράκη στα Χανιά όσο και γενικότερα του Σ. Αρναουτάκη σε όλο το νησί, και το γεγονός αυτό του δίνει τη σιγουριά όχι μόνο για μια αποτελεσματική διοίκηση, αλλά και για μια πορεία, ενταγμένη στο συγκεκριμένο πλαίσιο αξιών, προς τον κοινό σκοπό. 
Πιστεύει σε μια ισχυρή, ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σεβασμό στην πολυσυλλεκτικότητα των θέσεων και των προτάσεων και απώτερο στόχο τη συνεργασία όλων των Πολιτών για την επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας.
Μιλώντας στο Flashnews.gr υπερτόνισε το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, προτάσεις, καινοτόμες θέσεις αλλά και σεβασμό στην πολυσυλλεκτικότητα.

\"\"

1. Κύριε Κώτσογλου τι ήταν αυτό που σας ώθησε να μπείτε στη \”μάχη\” των εκλογών; 

Πεποίθησή μου είναι ότι η εποχή μας χρειάζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, προτάσεις, καινοτόμες θέσεις αλλά και σεβασμό στην πολυσυλλεκτικότητα, έτσι ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται και να υλοποιούνται με άξονα πάντα το κοινό όραμα για μια ποιοτικότερη ζωή. 
Έχοντας υπηρετήσει τα κοινά ως Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων με Νομάρχη τον Γρηγόρη Αρχοντάκη, ένοιωσα την υποχρέωση να θέσω την πείρα που έχω αποκτήσει στην υπηρεσία όλων των συμπολιτών μου. Έτσι, ανταποκρίθηκα θετικά στην πρόταση του Σταύρου Αρναουτάκη και του Απόστολου Βουλγαράκη να συμμετάσχω ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Χανίων, με τον συνδυασμό «Κρήτη Πρώτη Δύναμη», στις εκλογές της 18ης Μαΐου.

2. Τελικά ποιά αυτοδιοίκηση έχουμε ανάγκη και ποια μας αξίζει;

Έχουμε ανάγκη από μια αυτοδιοίκηση που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της δημοκρατικότητας και της αποτελεσματικότητας. Ταυτόχρονα, αυτή η αυτοδιοίκηση είναι και εκείνη που μας αξίζει. Όμως, αυτό το τελευταίο θα πρέπει να γίνει κτήμα μας. Θα πρέπει όλοι μας να πιστέψουμε σε μια αυτοδιοίκηση, όπου η ικανοποίηση του ατομικού συμφέροντος θα εμπεριέχεται στην ικανοποίηση του κοινωνικού συμφέροντος και να παλέψουμε γι’ αυτή. 

\"\"

3. Στο πλευρό του Αποστόλη Βουλγαράκη και του Σταύρου Αρναουτάκη, τι συνετέλεσε σε αυτό; Γιατί όχι με κάποιον άλλο συνδυασμό; 

Τόσο ο Απόστολος Βουλγαράκης, όσο και ο Σταύρος Αρναουτάκης έδωσαν δείγματα γραφής, τέτοια που να συμφωνούν με τις αρχές μου, κατά την περασμένη τριετή θητεία τους. Θα τη χαρακτήριζα ως ένα διάστημα με πολλή δουλειά, σεβασμό στις ανάγκες όλης της κοινωνίας, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Με καλύπτουν απόλυτα τόσο αυτοδιοικητικά όσο και προσωπικά κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα.

4. Το διακύβευμα των εκλογών ποιό είναι για σας; 

\"\"Το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών είναι αυτό καθ\’ αυτό το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Κρήτης. Το επόμενο διάστημα των πέντε ετών είναι πολύ σημαντικό. Ήδη ο «Καλλικράτης» έθεσε τις βάσεις του, τώρα πρέπει να «δουλέψει» ως σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης του νησιού. Οι αποφάσεις που θα παρθούν και θα υλοποιηθούν, από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, θα είναι κρίσιμες για την πορεία του νησιού μας στο μέλλον. 

5. Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια, είναι αποκομμένες από τα εθνικής εμβέλειας ζητήματα;

Αναμφίβολα υπάρχει μία επίδραση. Όμως, στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια, ζητούμενο αποτελεί η ποιότητα στην καθημερινότητά μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που θα έχει ως κύριο μέλημά της, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, την δημιουργία τέτοιων δομών, ώστε η κοινωνία να μην διαταράσσεται από κραδασμούς που δημιουργούνται εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων.
 Ταυτόχρονα όμως, οι εκλογές που αναδεικνύουν τους τοπικούς άρχοντες, έχουν σκοπό και να αναδείξουν εκείνους που θα λύσουν αποτελεσματικά θέματα όπως να περπατάμε σε μια καθαρή πόλη, να λειτουργούν οι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στις δημόσιες υπηρεσίες, να υπάρχουν δρόμοι αξιοπρεπείς, ελεύθεροι χώροι αξιοπρεπείς. Αυτά είναι θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

\"\"

6. Το στοίχημα για την επόμενη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης ποιό θα πρέπει να είναι;

Η ανάπτυξη του νησιού μας από άκρη σ’ άκρη, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε γωνιάς του, με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής περιφέρειας που θα καταφέρνει με αυτάρκεια να παρέχει ένα επίπεδο ποιότητας σε όλους τους πολίτες της. Ακόμα κι αν υπήρξαν κάποιες δικαιολογίες, τώρα δεν πρέπει καν να αναζητηθούν. Χτίστηκαν πολλά πράγματα πάνω στη βάση των προηγούμενων, ας χτίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε στην Κρήτη, έναν τόπο με ανεξάντλητες πραγματικά δυνατότητες.

7. Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν είμαστε σχετικά αποκομμένοι από τις νέες τεχνολογίες και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Σκοπεύετε να κάνετε κάτι γι\’ αυτό δεδομένης και της γνώσης που διαθέτετε στον τομέα;

Την προηγούμενη τριετία έγιναν αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της χρησιμοποίησης των νέων τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από την Περιφέρεια Κρήτης. Η Περιφέρεια ξέρετε, δεν έχει μόνο Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχες, έχει και μια σειρά εξαιρετικά στελέχη τα οποία από τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις μέχρι και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση καθημερινά ασχολούνται με την βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. 
Από την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων και εγγράφων της Περιφέρειας, μέχρι την εκτύπωση των διπλωμάτων οδήγησης αυθημερόν και από την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μέχρι την στοχοθεσία σε κάθε υπηρεσία της, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα βοηθήσει τη Δημόσια Διοίκηση να αντιμετωπίσει την διαφαινόμενη υποστελέχωση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καταστεί η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση φθηνή και παράλληλα αποτελεσματική τα επόμενα χρόνια. Διαφάνεια και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών θα πρέπει να είναι οι βασικοί μας στόχοι.

\"\"

8. Ποιοί κατά τη γνώμη σας είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία;

Ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες, τα Έργα υποδομής και φυσικά ο Πρωτογενής Τομέας. Είναι πυλώνες που ήδη αποτελούν την «τροφοδοσία» του νησιού μας αλλά πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους. Οι τομές και ειδικά οι αποτελεσματικές, επιτυχημένες τομές, είναι πολύ δύσκολες σε αυτούς τους πυλώνες. Με σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό, οργάνωση και έλεγχο καθώς και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα αποδώσουν τα μέγιστα. 

9. Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια που κάνετε με στόχο την ανάπτυξη του τόπου;

Στην προσπάθεια της υλοποίησης ενός νέου τρόπου λειτουργίας των πραγμάτων, πάντα υπάρχουν ανασχετικοί παράγοντες. Κάθε τι νέο, αντιμετωπίζει την αντίδραση του παλιού. Αυτό δημιουργεί κάποιο προβληματισμό, αλλά όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, το ποτάμι ποτέ δεν γυρίζει πίσω. 

\"\"

10. Πως κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο στην περιφέρεια Κρήτης; Πιστεύετε ότι τηρήθηκε ο συγκρητισμός; 

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, Ναι. Μην ξεχνάμε ότι ήταν η πρώτη φορά εφαρμογής του «Καλλικράτη». Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, που ξόδεψε το μεγαλύτερο χρόνο της τριετίας, όχι μόνο για την περιφέρεια Κρήτης, αλλά για όλες τις αιρετές περιφέρειες της χώρας. Ξέρετε, μετά τους μητροπολιτικούς Δήμους, ο Δήμος Κισσάμου ήταν ο επόμενος πιο υψηλά χρηματοδοτημένος Δήμος της Κρήτης. Αν αυτό δεν είναι συγκρητισμός στην πράξη, τότε τι είναι;

11. Ποιές \”ανορθογραφίες\” πιστεύετε ότι πρέπει να διορθωθούν από τον κο Αρναουτάκη, αν υπάρχουν τέτοιες, κατά την άποψή σας, στη μέχρι σήμερα θητεία του;

Μερικές φορές νομίζω ότι είναι παραπάνω ήρεμος και εγκρατής από ότι χρειάζεται… Όμως κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνω ότι αυτή είναι η ηρεμία του νικητή, κι έτσι μάλλον εγώ θα μάθω από αυτό παρά θα προτείνω κάτι διαφορετικό. Εύχομαι, τόσο ο Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο Απόστολος Βουλγαράκης να συνεχίσουν να έχουν τη ζωντάνια, την ενέργεια και την αποτελεσματικότητα που τους διακρίνει και την επόμενη πενταετία.

Σταύρος Ζουλάκης
[email protected]

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook