Με ρωτάτε γιατί αποφάσισα να εκτεθώ ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε αυτές τις εκλογές. Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω πολλούς λόγους, αλλά θα επικεντρωθώ σ’ ένα μόνο.

Στα προβλήματα και στις ανάγκες των νέων, που ως φροντιστής στα 30 χρόνια της εργασίας μου τα γνωρίζω πολύ καλά.

Πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους νέους ανθρώπους. Να τους πείσουμε πως λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τη γνώμη τους. Να τους φέρουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να τους κάνουμε να πιστέψουν σ’ αυτούς. Να πιστέψουν ότι η γνώμη τους γίνεται σεβαστή. Να πάψουν πια να νομίζουν – κι έχουν δίκιο – ότι δεν τους υπολογίζει κανείς. Να τους κάνουμε να νιώσουν «Ενεργοί Πολίτες».

Θα με ρωτήσετε, πως θα γίνουν όλα αυτά;

Όλα απορρέουν από την παιδεία και τις γνώσεις που αποκτούν οι νέοι. Σίγουρα τα προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δεν ευνοούν για αυτό. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν ιστορία, την ιστορία της πατρίδας τους. Δεν αποκτούν την κουλτούρα που πρέπει. Δεν αποκτούν την κρίση που απαιτείται για να μπορούν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο.

Αντίθετα βομβαρδίζονται καθημερινά με διάφορους τρόπους, με μεγάλες δόσεις υποκουλτούρας (Μ.Μ.Ε., κακή χρήση του Internet, κ.α.). Μια καλή ιδέα θα ήταν να δημιουργούσε ο Δήμος χώρους ανταλλαγής απόψεων των νέων.

«Στέκια των νέων» σε κάθε συνοικία όπου θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν απόψεις, να παρακολουθούν διαλέξεις για επίκαιρα θέματα, να αναλύουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο, στο χώρο εργασίας τους.

Να δημιουργηθούν χώροι αθλητισμού που οι νέοι θα μπορούν να αθλούνται ελεύθερα χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ειδικά γραφεία πληροφοριών για τις θέσεις εργασίας που εμφανίζονται καθημερινά.

Ολοκληρωμένη ανάπτυξη των τρόπων συνεργασίας και διασύνδεσης του δήμου με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης και το ΙΤΕ και σε συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν τα ζητήματα της νεολαίας.

Όπως π.χ. συνεργασία βιβλιοθηκών, κέντρα πληροφορικής, πρακτική εξάσκηση σπουδαστών, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την νεολαία, ανταλλαγές με νέους από άλλες χώρες ακόμα και δημιουργία δωρεάν συμβουλευτικής υποστήριξης νέων επιχειρηματιών και πολλά άλλα.

Να μπορούν οι νέοι να αποφασίζουν τι θέλουν και να μεταφέρουν τις αποφάσεις τους στο Δήμο για επεξεργασία και υλοποίηση τους.

Να μη φοβούνται να διαφωνούν με ενέργειες που θίγουν τα δικά τους όνειρα.

Να μάθουν να υποστηρίζουν το δίκιο τους.

Γιώργος Μανδαλάκης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Με το συνδυασμό \”Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες\” του Ηλία Λυγερού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook