Ιστορικά οι εκλογικές αναμετρήσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και οι ευρωεκλογές ήταν αδιάφορες για τους επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά και γενικά για την πορεία της οικονομίας. Οι διπλές εκλογές πλησιάζουν και οι αναλυτές και τα βλέμματα όλων είναι πως τα αποτελέσματα μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας ή να αλλάξει το κλίμα και την εικόνα που έχουν πλέον οι ξένοι για την Ελλάδα.

Μιλώντας με αναλυτές στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό (αλλά και οι εκθέσεις ξένων οίκων) δημιουργείται το συμπέρασμα ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την οικονομία, όσο αναφορά τις πολιτικές εξελίξεις, θα είναι τέλη του 2014, καθώς θα αρχίζει να δημιουργείται σοβαρό κλίμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φυσικά, το κλίμα μεταβλητότητας είναι έντονο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά οι αναλυτές αναφέρουν ότι ήταν λογική μία διόρθωση, για να δημιουργηθούν ευκαιρίες πάλι.

Πως επηρεάστηκε το χρηματιστήριο

Φέτος, οι εκλογές ενσωματώνουν το ενδεχόμενο πολιτικό ρίσκο, αφού οι Έλληνες πολιτικοί το έχουν κακώς συνδυάσει με τις εθνικές εκλογές και τη κυβερνητική συνοχή. Ωστόσο, η επόμενη των εκλογών, η 25η Μάιου, θα δώσει μία γεύση για το πως θα διαμορφωθούν οι πολιτικές ισορροπίες το επόμενο διάστημα, το οποίο θα περιλαμβάνει αρκετές προκλήσεις σε οικονομικό επίπεδο.

Οι αναταράξεις στο επενδυτικό κλίμα αρχίζουν να είναι εμφανείς, με το ελληνικό χρηματιστήριο να βρίσκεται στο “κόκκινο”, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ξένοι για πρώτη φορά από το Ιούνιο του 2012 ήταν πωλητές, ύστερα από 21 μήνες δυναμικής παρουσίας. Μέσα σε ένα μήνα έχει καταγράψει απώλειες 7%, σε 3 μήνες 5%, ενώ σε επίπεδο έτους έχει μειώσει τα κέρδη σε 15%.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού αρκετοί αναλυτές, αλλά και διεθνείς οίκοι προειδοποιούσαν ότι πριν τις διπλές εκλογές θα υπάρχει μεταβλητότητα και η αγορά θα αρχίσει να λαμβάνει υπόψιν της το πολιτικό ρίσκο. Ωστόσο, σε μακροχρόνιο ορίζοντα οι προβλέψεις είναι θετικές για την πορεία τόσο της οικονομίας, των επενδύσεων και του χρηματιστηρίου.

Επίσης, όπως προειδοποιούν αρκετοί αναλυτές, τα πολιτικά ρίσκα αν προκύψουν θα είναι το 2015, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και των προώρων εκλογών, αλλά όχι με τωρινές εκλογές. Μάλιστα, όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αγορά έχει προεξοφλήσει μία διαφορά 2 μονάδων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ μέχρι τις εθνικές εκλογές υπάρχει πολύς χρόνος για να “γυρίσει” το κλίμα, όσο η οικονομία βελτιώνεται.

Αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την πορεία του χρηματιστηρίου είναι τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, όπου τώρα έριξαν τη ρευστότητα και τους όγκους συναλλαγών. Αυτό που θα μπορούσε να αποτελεί καύσιμο για το ΧΑ τώρα είναι μία πιθανή αύξηση της στάθμισης των μετοχών στον MSCI στην έκθεση του Μαΐου, αλλά και η αξιολόγηση της Fitch στις 23 Μαΐου.

Οι προκλήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία, μετά τις εκλογές

Εξάλλου, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, όπως τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία, τη μείωση τους κόστους δανεισμού, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις και η επιστροφή πολλών εισηγμένων στην κερδοφορία.

Επομένως, αυτό που θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα, είναι ένα αποτέλεσμα έκπληξη και το ακραίο σενάριο προώρων εκλογών το Σεπτέμβριο. Αυτό, όντως, θα δημιουργούσε αστάθεια και επηρέαζε αρκετά την πρόοδο των όποιων αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τις συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και για το δημοσιονομικό κενό. Επίσης, θα αύξανε ξανά τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδα, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε πρόσφατη έκθεση, έστειλε μήνυμα το μήνυμα ότι σε κάθε πρόγραμμα, όπως και στο ελληνικό, προέχει η σταθερότητα.

Μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, ενώ πρέπει να θεσμοθετήσει μία λίστα από τα προαπαιτούμενα για τις δύο ισόποσες δόσεις του ενός δισ. Ευρώ, για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να καθοριστούν οι φόροι υπέρ τρίτων και οι κοινωνικοί που θα καταργηθούν από την 1η Ιανουαρίου. Επίσης, θα πρέπει να συγχωνευτούν τα επικουρικά ταμεία, κάτι που σηματοδοτεί και μείωση των συντάξεων, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει το “σπάσιμο” της μικρής ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο θέλει να επιστρέψει στις αγορές για την άντληση ποσών έως 6 δισ. Ευρώ, με έκδοση 7ετων ή 10ετων ομολόγων, γεγονός που αν στεφθούν με επιτυχία θα διευκολύνει τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό.

Τι λένε οι οίκοι

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προχώρησε σε νέα της έκθεση η Deutsche Bank. Η ομάδα ανάλυσης της τράπεζας προβλέπει πλέον ετήσια αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1% φέτος και κατά 2,2% για το 2015. Προηγουμένως περίμενε αύξηση 0,8% για το 2014 και 2% για το 2015. Επίσης, οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας αναφέρουν ότι οι επενδυτές έχουν λάβει υπόψιν τους τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι κάτι που έχει απορροφηθεί και αναφέρει ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα είναι άμεσες στην Ελλάδα, αλλά θα μετά από πολλούς μήνες.

Η JP Morgan μείωσε σε 50% τις πιθανότητες να συμβούν εκλογές πρόωρα από 70% προηγουμένως. Εξάλλου, για την JPMorgan φαίνεται πως δεν τίθεται σοβαρός πολιτικός κίνδυνος, καθώς στην τελευταία της έκθεση προβαίνει στην εκτίμηση ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα τολμήσει να υπονομεύσει τα μέχρι τώρα κεκτημένα της μεγάλης προσπάθειας, δηλαδή την παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Σ\’ αυτό το πλαίσιο θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει περίπτωση να τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Morgan Stanley, η οποία αναφέρει ότι δεν είναι θετική η ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, ωστόσο, πιστεύει ότι κανέναν ελληνικό κόμμα δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη χώρα, ωστόσο ίσως υπάρξει πολιτικό ρίσκο τη περίοδο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για εκλογές το 2015 κάνει λόγο και η HSBC, τονίζοντας ότι η Ελλάδα φλερτάρει έντονα με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών τη διετία 2014 – 2015.

Οι Ευρωεκλογές του Μαϊου θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο τεστ για την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας και δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές, η Citigroup. Βέβαια, να θυμίσουμε ότι η τράπεζα προέβλεπε με μανία… έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook