Το θέμα με το Μανώλη Σκουλάκη δεν είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει ούτε μια εκλογική μάχη (το 1981 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων, αξίωμα στο οποίο εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το Νοέμβριο του 2010 οπότε και εκλέχτηκε Δήμαρχος στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο των Χανίων), αλλά ότι μπορεί και φέρνει αποτέλεσμα ολοκληρώνοντας επιτυχώς τις αποστολές που αναλαμβάνει. 
Η πολύχρονη παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή και το αδιαμφισβήτητο έργο του σε όλα τα πόστα που υπηρέτησε, αποτελούν για τον ίδιο αλλά και τους ανθρώπους του, πρόκριμα για την επόμενη πενταετία. Κι αυτό γιατί όπως συνηθίζει να λέει \”υπάρχουν αρκετά πράγματα να γίνουν ακόμα κι ας έχει ήδη παραχθεί σημαντικό έργο\”.
Αεικίνητος και πάντα βρίσκοντας τον τρόπο να είναι εκεί που πρέπει, ξέρει πως να καταφέρνει αυτό που στοχεύει. Δεν είναι τυχαίο ότι, επί των ημερών του στο Υπουργείο Υγείας από τη θέση του υφυπουργού, το έργο που παράχθηκε ήταν τεράστιο και οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες τον επέλεγαν διαρκώς μετά από σχετική διαδικασία, ως το αποτελεσματικότερο μέλος της κυβέρνησης.
Τα χρόνια εκείνα παρήγαγε σημαντικότατο έργο στον τομέα του κοινωνικού κράτους, με ιδιαίτερη έμφαση στους ευαίσθητους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Ψυχικής Υγείας, της Πρόνοιας και της καταπολέμησης των Ναρκωτικών. 
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως και σήμερα, ο Μανώλης Σκουλάκης έθεσε εαυτόν προ ενός, άλλου μεγάλου στοιχήματος. Αγωνίζεται καθημερινά για τη τοπική οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στο νέο διευρυμένο Δήμο των Χανίων από τη θέση του Δημάρχου Χανίων.

\"\"

1. Για πολλοστή φορά στην πολυετή πολιτική σας σταδιοδρομία, ρίχνεστε στη μάχη των εκλογών. Τι σας ωθεί να συνεχίζετε την προσπάθεια;
Η απόφαση μου να διεκδικήσω εκ νέου το Δήμο Χανίων υπήρξε απόλυτα συνειδητή και λήφθηκε από κοινού με τη δημοτική μου ομάδα, με γνώμονα το σημαντικό έργο που παράχθηκε και την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα τρία χρόνια. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μοναδικός σκοπός μου είναι να υπηρετήσω αποκλειστικά το τόπο μου και τους ανθρώπους του. 
\"\"Δεν ήρθα για να πάρω αλλά για να δώσω στον τόπο και τους ανθρώπους που αγαπώ. Το 2010, όπως θυμάστε, καταθέσαμε στην κρίση της χανιώτικης κοινωνίας το προγραμματικό μας σχέδιο για το Δήμο Χανίων, με μία χρονική στόχευση 8ετίας το οποίο και ενέκριναν οι πολίτες στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Στη βάση αυτού του προγράμματος παράχθηκε ένα σημαντικό έργο, μένουν όμως αρκετά πράγματα να γίνουν ακόμα. 
Για αυτό, εγώ και η ομάδα μου, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια για να προσδώσουμε μια μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική στον τόπο μας, για να διεκδικήσουμε περισσότερα έργα και λύσεις στα προβλήματα όλων των περιοχών του «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων.
Και για να το ξεκαθαρίσω επειδή ακούω και λέγονται διάφορα για το πρόσωπο μου. Εφόσον εκλεγώ Δήμαρχος, δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος και ότι αυτή θα είναι η τελευταία μα και η πιο αποτελεσματική και δημιουργική μου θητεία.

2. Ποιο είναι πιστεύετε το πρόκριμα και ποια η πρόκληση για σας εν’ όψει εκλογών;

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, θεωρούμε αναγκαίο, κύριε Ζουλάκη, να υπάρξει επιτέλους σε τοπικό επίπεδο ένα minimum κοινωνικής συναίνεσης για τα μεγάλα θέματα του Δήμου μας, να υπάρξει διαμόρφωση προγραμματικών συνεργιών για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στα προβλήματα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 
Αυτό συνιστά για εμάς ένα πολύ μεγάλο στοίχημα και μια πρόκληση ταυτόχρονα την οποία θέλουμε να μετουσιώσουμε σε πράξη από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. Γι’ αυτό και επιδιώξαμε, με αφορμή τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, τη συνεργασία με ανθρώπους από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους και παρατάξεις, όπως ο Γιώργος Τσαπάκος, με τους οποίους μας ενώνουν κοινές αγωνίες, αξίες και αρχές αλλά πάνω απ’ όλα μας ενώνει το ειλικρινές ενδιαφέρον για την πρόοδο και ανάπτυξη του Δήμου μας και για την επίλυση των προβλημάτων των συμπολιτών μας.

\"\"

3. Θεωρείτε ότι χρωστάτε κάτι ακόμη, στην πόλη και τους Δημότες;

Χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μου, για την εμπιστοσύνη και το χαμόγελο που μου δείχνουν καθημερινά. Πολίτες που με συναντούν καθημερινά στο δρόμο, μου λένε : «Τί κρίμα Μανώλη που δεν ήσουν Δήμαρχος τις καλές εποχές, τότε που υπήρχαν λεφτά και ήταν όλα ευκολότερα»… Και ξέρετε τι τους απαντώ; Ότι νοιώθω πιο τυχερός που ανέλαβα Δήμαρχος στη δυσκολότερη στιγμή της χώρας κάνοντας πολλά πράγματα που ανέδειξαν τα Χανιά και τα έφεραν να είναι μεταξύ των πλέον πετυχημένων και βιώσιμων Δήμων της χώρας . 
Και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γιατί ότι κάνουμε τώρα έχει πολλαπλάσια δύναμη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Και αν κάποιοι θέλουν να φυγομαχούν εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Μαζί με τους πολίτες μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μόνος του δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα. Και ας μην ξεχνάμε πως η δύναμη των Χανίων, είναι η δύναμη των πολιτών του.

4. Ποια πιστεύετε πως πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά μιας Δημοτικής Αρχής;

Κύριε Ζουλάκη, ας μην γελιόμαστε… Δεν υπάρχουν «Δημοτικές Αρχές» à la carte! Υπάρχουν άνθρωποι που στελεχώνουν τις Δημοτικές Αρχές και κάνουν τη διαφορά. Αν πάντως επιμένετε να σας προσδιορίσω κάποια χαρακτηριστικά που θα πρέπει κατά την άποψη μου να έχει μια δημοτική αρχή και οι άνθρωποι που την αποτελούν, αυτά είναι η αποτελεσματικότητα, η διεκδικητικότητα, η εμπειρία, η εντιμότητα, η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, η συνέπεια και η διάθεση συνεργασίας για το κοινό καλό. 
Θεωρώ επίσης σημαντικό μια δημοτική αρχή να διαθέτει όραμα, σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάπτυξη του Δήμου και φυσικά να ξέρει και να μπορεί να δίνει «μάχες» σε όλα τα επίπεδα αλλά και να τις κερδίζει προς όφελος του τόπου μας και των συμπολιτών μας.

\"\"  \"\"

5. Τι από τα πεπραγμένα ή τις επιλογές, της μέχρι σήμερα πορείας σας στο Δήμο Χανίων, θα αλλάζατε;

Χωρίς να διεκδικώ τον τίτλο του αλάθητου ή εκείνου που τα έκανε όλα σωστά ως Δήμαρχος, θα άλλαζα όλους εκείνους που με τη στάση, τη συμπεριφορά και τις ενέργειες τους αποδείχτηκαν κατώτεροι της εμπιστοσύνης που τους έδειξα τόσο εγώ όλα αυτά τα χρόνια όσο και η Xανιώτικη κοινωνία, και ο νοών νοείτω.

6. Σε μια εποχή που η αυτοδιοίκηση βάλλεται πανταχόθεν, πως σκοπεύετε να ξεπεράσετε τους σκοπέλους;

Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι πολλά και σοβαρά με σημαντικότερα την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση αλλά και την τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Αυτά επιτείνονται και από το ότι το κεντρικό κράτος έχει «στοχοποιήσει» την Αυτοδιοίκηση, απαξιώνοντας το ρόλο και τις λειτουργίες της, υποβαθμίζοντας το ρόλο των αιρετών και αντιμετωπίζοντας ισοπεδωτικά τις ανάγκες της. 
\"\"Εμείς δεν παραγνωρίζουμε τα εμπόδια που υπάρχουν αλλά δεν καταθέτουμε και τα «όπλα». Αγωνιζόμαστε θεσμικά για να αλλάξουν τα πράγματα και να ενδυναμωθεί η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Η απάντηση μας στα λιγότερα μέσα που μας παρέχει η Πολιτεία είναι περισσότερη και μεγαλύτερη προσπάθεια. Περισσότερη, διαρκής, επίμονη, επίπονη προσπάθεια για να πάει μπροστά ο Δήμος μας με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Για το λόγο αυτό, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε καμία ευκαιρία να χαθεί, δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ χωρίς να πιάσει τόπο, δεν θα αφήσουμε κανένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό αναξιοποίητο, όπως άλλωστε κάναμε μέχρι και σήμερα, με τα πολύ θετικά αποτελέσματα που πετύχαμε, φέροντας στα Χανιά πάνω από 60 εκατ. € μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Θέση μας είναι ότι η Δημοτική Αρχή και οι Υπηρεσίες πρέπει να είναι – και θα είναι – συντονισμένες στη συχνότητα της εγρήγορσης, των γρήγορων αντανακλαστικών, της συλλογής πληροφοριών, της αναζήτησης νέων προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων. 

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία ώστε, αμέσως μετά τις εκλογές να προωθηθούν σημαντικά νέα έργα και δράσεις που θα ενδυναμώσουν την αναπτυξιακή προοπτική των Χανίων και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών μας.

\"\"

7. Πως αντιμετωπίζετε την κριτική των αντιπολιτευόμενων αλλά και των πολιτών;

Η κριτική, απ’ όπου και αν προέρχεται, όταν γίνεται με τρόπο καλόπιστο και ειλικρινή είναι απολύτως ευπρόσδεκτη και επιθυμητή γιατί βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι στο έργο μας αλλά συμβάλλει και στην αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. 
Δυστυχώς, τα τελευταία 3 χρόνια, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ως Δημοτική Αρχή γίναμε μάρτυρες μιας άδικης, αστήρικτης και μονότονα επαναλαμβανόμενης στείρας κριτικής, από διάφορες πλευρές, η οποία κριτική είχε ως στόχο – όχι στο να συμβάλλει στην ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων – αλλά στο να «λαβώσει» και να «συκοφαντήσει» το πρόσωπο του Δημάρχου και να μηδενίσει και να απαξιώσει το έργο που συντελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια. 
Αυτό δεν σας κρύβω πως είναι κάτι που με έχει στεναχωρήσει ιδιαίτερα. Γιατί αυτοί που «επενδύουν» σε αυτού του τύπου την κριτική είναι οι «θιασώτες» του «όλοι είναι ίδιοι», είναι αυτοί που επιθυμούν να μην πάει τίποτα μπροστά σε αυτόν τον τόπο. 
Εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε αυτή τη λογική. Σεβόμαστε και ακούμε κάθε διαφορετική άποψη και πρόταση που εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον και προσπαθούμε να συνθέτουμε επ’ αυτών. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε την απαξίωση κάθε δημιουργικής προσπάθειας στο Δήμο μας προς χάριν ιδιοτελών επιδιώξεων και άλλων σκοπιμοτήτων.

\"\"  \"\"

8. Ποιές είναι οι βασικές σας προτεραιότητες για την επόμενη δημοτική θητεία και σε ποιους τομείς θα δώσετε βάρος αν επανεκλεγείτε;

Κυρίαρχη προτεραιότητα μας αποτελεί για την επόμενη θητεία η βελτίωση της καθημερινότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών στις περιαστικές περιοχές του Δήμου μας. Για το σκοπό αυτό έχουμε διαμορφώσει, κύριε Ζουλάκη, ένα στοχευμένο, ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο πλέγμα πολιτικών που “υπηρετούν” αυτόν το στόχο. Για παράδειγμα, απόφαση μας είναι να συστήσουμε άμεσα μια νέα αποκεντρωμένη υπηρεσία η οποία θα είναι επιφορτισμένη αποκλειστικά με τη διαχείριση των ζητημάτων καθημερινότητας (τεχνικά έργα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο, καθαριότητα) των κατοίκων των περιαστικών περιοχών. 
Επίσης, η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάδειξη των ελεύθερων χώρων αποτελεί ακόμα μία βασική μας προτεραιότητα η οποία συνδέεται άρρηκτα και με την υλοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, την οποία δεν είχαμε τη δυνατότητα να «ανοίξουμε» σε αυτή τη θητεία λόγω του μικρού χρόνου αυτής. 
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σας πω ότι ήδη σχεδιάζουμε σημαντικές παρεμβάσεις όπως η ανάπλαση των Αγίων Αποστόλων, η περαιτέρω βελτίωση της προσβασιμότητας στην πόλη με την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, ραμπών και πεζοδρομήσεων, η ανάπλαση του Ενετικού Λιμένα και του Κουμ Καπί, η λειτουργία αυτόματων σταθμών διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, κ.α., ούτως ώστε να κάνουμε τα Χανιά μια απόλυτα φιλική πόλη προς τον πεζό, κάτοικο και επισκέπτη. Τέλος, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης ήταν και παραμένει μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που πολλοί συμπολίτες μας δοκιμάζονται από την κρίση. 

\"\"

9. Πως σχολιάζετε την τακτική των ανθυποψηφίων σας σε αυτή την προεκλογική περίοδο;

Δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να σχολιάσω την τακτική των ανθυποψηφίων μου. Αυτό ωστόσο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη του πολιτικού πολιτισμού στα Χανιά συμβάλλοντας ώστε να υπάρχει μέχρι την τελευταία ημέρα των εκλογών ένα κλίμα ευπρέπειας, σεβασμού και γόνιμου διαλόγου στη βάση των προτάσεων του κάθε συνδυασμού. 

10. Για ποιο λόγο θα πρέπει οι Χανιώτες να εμπιστευτούν εκ νέου το Μανώλη Σκουλάκη και την ομάδα του;

Γιατί ο τόπος μας, ο Δήμος μας χρειάζεται ανθρώπους της δράσης και όχι της αντίδρασης. Έχει ανάγκη από ανθρώπους των έργων και των πράξεων και όχι από μεγάλα λόγια και ανθρώπους που επενδύουν στους μηχανισμούς, στα «παπαγαλάκια», στα συμφέροντα και στην παραπολιτική. 
Εμείς αποδείξαμε αυτά τα 3 χρόνια, παρά τα μεγάλα εμπόδια και τις δυσκολίες της πρώτης εφαρμογής του «Καλλικράτη», ότι είχαμε – και έχουμε ως συνδυασμός – τη δύναμη, τη θέληση και την ικανότητα να οδηγήσουμε το Δήμο μας μπροστά με έργα και παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας και οι συμπολίτες μας αλλά το κυριότερο να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του Δήμου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή υπέρβαση των Χανίων την ερχόμενη πενταετία.
Σταύρος Ζουλάκης


Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook