Ξεκάθαρο μήνυμα νίκης έστειλαν οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου στην ομιλία του Σταύρου Αρναουτάκη στον Άγιο Νικόλαο. Πολίτες από κάθε γωνιά του Λασιθίου έδειξαν, με την παρουσία τους στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού Κρήτη Πρώτη Δύναμη για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, την εμπιστοσύνη τους στον υποψήφιο περιφερειάρχη.

Το κινηματοθέατρο ΡΕΞ στον Άγιο Νικόλαο αποδείχθηκε πολύ μικρό για τον κόσμο που από πολύ νωρίς το είχε κατακλύσει για να παρακολουθήσει την ομιλία του περιφερειάρχη που έδωσε τους στόχους και τις προτεραιότητες για την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου αλλά και τις βασικές αρχές του προγράμματος του για την Κρήτη του αύριο.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην \”μεγαλύτερη συνεισφορά στην αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης\”, στο συγκρητισμό που έγινε πράξη περισσότερο από ποτέ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Ο περιφερειάρχης τόνισε πως για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, κάθε σχεδιασμός κάθε στόχος και πρόγραμμα έχει έναν και μόνο γνώμονα, την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης από τη μία άκρη ως την άλλη.

\"\"

\"\"

\"\"

\”Για μας το μόνο δίλλημα είναι οι επιλογές που θα κάνουμε για το μέλλον της. Κρήτης. Μέσα από την εκλογική αυτή αναμέτρηση κρίνεται η πορεία της Κρήτης.

Στις εκλογές της 18ης Μαΐου καλούμαστε να αναδείξουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις δυνάμεις και τα στελέχη που θα σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος της φυγή προς τα μπρος. Δεν είναι εποχή για λόγια, ούτε για υποσχέσεις.

Πιστεύω και αυτό αποτελεί την πυξίδα της πολιτικής μου δράσης ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι η ώρα των έργων. Και εμείς μιλάμε με το έργο μας.

\"\"

\"\"

Σχεδιάσαμε την ανάπτυξη της Κρήτης, η οποία αποτυπώθηκε μέσα από την έγκριση του Στρατηγικού μας Σχεδιασμού, με γνώμονα το συγκρητισμό, που κατά την άποψη μας αποτελεί την μεγαλύτερη συνεισφορά στην αναπτυξιακή πορεία του νησιού, ανεκτίμητο άυλο αγαθό για το παρόν και το μέλλον.

Οικοδομήσαμε με καθημερινή προσπάθεια το πνεύμα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Με ένα και μοναδικό μας γνώμονα. Η Κρήτη είναι ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ από τη μία άκρη ως την άλλη. Τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια βάλαμε στέρεες βάσεις και αποδείξαμε ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα και να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις. Με προγραμματισμό, μεθοδικότητα, συνέργειες και πάνω απ’ όλα όραμα.\” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Κρήτης έκανε ένα σύντομο απολογισμό των έργων που υλοποιήθηκαν και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και από πόρους της περιφέρειας τονίζοντας πως πρόκειται για παρεμβάσεις που ενισχύουν την παραγωγική, τεχνολογική, πολιτιστική κοινωνική και περιβαλλοντική βάση του Λασιθίου.

\"\"

\"\"

\”Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, υλοποιούνται με χρηματοδότηση του ΠΕΠ 100 έργα προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλος αριθμός έργων χρηματοδοτείται από τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Υλοποιούνται παρεμβάσεις που ενισχύουν τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι το νέο αρχαιολογικό μουσείο του Αγίου Νικολάου, η ανάδειξη της Σπιναλόγκας και η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου κάτω Ζάκρου.

Κατασκευάζονται περιβαλλοντικά έργα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας, όπως τα δίκτυα και ο βιολογικός της ευρύτερης περιοχής Νεάπολης, τα δίκτυα της Ελούντας Πλάκας και πολλών οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και η αναβάθμιση του Βιολογικού Αγίου Νικολάου.

Όσον αφορά στα απορρίμματα έχει πλέον εγκριθεί ο νέος ΠΕΣΔΑΚ και έχει γίνει το σύνολο των μελετών του έργου της νέας μονάδας επεξεργασίας στη Σητεία για να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή της, ενώ κατασκευάστηκε η επέκταση του ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου και αποκαθίσταται ο ΧΑΔΑ Ιεράπετρας.

Αναβαθμίζονται οδικοί άξονες που διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων και την πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς όπως ο άξονας Αγία Φωτιά – Παλαίκαστρο,  οι παρακάμψεις του Κουτσουρά και του Αγίου Νικολάου,  ενώ κατασκευάζεται ο δρόμος που συνδέει οδικά το ΒΙΟΠΑ Αγίου Νικολάου, πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της περιοχής. Έτσι το ΒΙΟΠΑ ενώ χρηματοδοτήθηκε από το Γ ΚΠΣ αλλά παρέμενε ανενεργό, τώρα μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της περιοχής. Σημαντικές δε ήταν οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας του συνόλου του επαρχιακού δικτύου.

Επιπλέον ολοκληρώθηκε το λιμάνι Σητείας το οποίο μπορεί πλέον να διευκολύνει τη σύνδεση της Σητείας με την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και να υποδεχτεί τουρισμό κρουαζιέρας. Ενισχύεται ο τομέας της εκπαίδευσης με την αναβάθμιση των περισσοτέρων σχολικών συγκροτημάτων των μεγάλων πόλεων αλλά και την κατασκευή νέων κτιρίων, τα οποία θα βελτιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε ταχέως αναπτυσσόμενες πληθυσμιακά περιοχές.

\"\"

Παράλληλα, κατασκευάστηκε μεγάλος αριθμός βρεφονηπιακών σταθμών στις πόλεις του Λασιθίου ενώ ενισχύονται σημαντικά οι κοινωνικές υποδομές όπως το Γηροκομείο της Μητρόπολης Πέτρας στη Λατσίδα, το θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων και το κέντρο προστασίας του παιδιού.

Στον τομέα της υγείας το έργο μας είναι επίσης σημαντικό. Εξοπλίσθηκε το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, ενώ δεν έμεινε κανένα κέντρο υγείας χωρίς αναβάθμιση.

Όλοι οι Δήμοι του Λασιθίου υλοποιούν προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου ενώ οι Δήμοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας υλοποιούν επιτυχώς και προγράμματα ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.\” ανέφερε ο Σταύρος Αρναουτάκης

\"\"

Παρουσιάζοντας τις βασικές γραμμές του προγράμματος του συνδυασμού \”Κρήτη Πρώτη Δύναμη\” για την επόμενη πενταετία, μία πενταετία κρίσιμη όπως την χαρακτήρισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, η Κρήτη τόνισε μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να αποτελέσει αναπτυξιακό πρότυπο σε περιφερειακό επίπεδο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

\”Η Αιρετή Περιφέρεια, μαζί με τους Δήμους, την Πανεπιστημιακή – Ερευνητική Κοινότητα και τους Κοινωνικούς – Οικονομικούς φορείς έχουν πάρει στα δικά τους χέρια την υπόθεση της ανάπτυξης στο τόπο μας.
Με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2014-2020 γυρίζουμε οριστικά σελίδα: Διαθέτουμε Στρατηγική και Όραμα. Δημιουργούμε μια δυναμική και βιώσιμη Κρήτη.
Δυναμική με την έννοια της διατύπωσης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου από την κρίση, με επενδύσεις και ενίσχυση των διασυνδέσεων και του εξαγωγικού χαρακτήρα των «Δυναμικών Τομέων: αγροδιατροφικός, πολιτισμός – τουρισμός, περιβάλλον, οικονομία της γνώσης».

\"\"

Βιώσιμη σε όρους, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς.

• Βιώσιμη σε όρους οικονομικούς: επιδιώκοντας διατηρήσιμη ανάπτυξη που στηρίζεται σε χαρακτηριστικά της περιφέρειάς μας, σταθερής διαχρονικής αξίας «πολιτισμός – Κρητική διατροφή» όπου υπάρχει ισχυρό υπόβαθρο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της αυξημένης ανταγωνιστικότητας.

• Βιώσιμη σε όρους περιβαλλοντικούς: προστασία και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

• Βιώσιμη σε όρους κοινωνικούς: ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς με παράλληλη αντιμετώπιση των φαινομένων φτώχειας και ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Δεσμεύουμε πόρους 450 εκατ ευρώ. Διεκδικούμε σημαντικούς πόρους από τα τομεακά προγράμματα αλλά και χρηματοδοτικά μέσα εκτός ΕΣΠΑ.

Οραματιζόμαστε και κτίζουμε:

• Μια Περιφέρεια της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και της Γνώσης με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στηρίζουμε τις ΜΜΕ τους παραγωγούς και τα συνεργατικά σχήματα και συνεχίζουμε επιτυχημένες πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη αναλάβει όπως το branding και η ενίσχυση των εξαγωγών.

Ενδυναμώνουμε τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δομές της Περιφέρειας και ενθαρρύνουμε τη στροφή προς την καλύτερη αναπτυξιακή αξιοποίηση των επιστημονικών ερευνητικών αποτελεσμάτων.

• Μια Περιφέρεια των Ευκαιριών και της Απασχόλησης. Επενδύουμε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού στη στήριξη της ενεργού κοινωνικής ενσωμάτωσης για τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

• Μια Περιφέρεια της Περιβαλλοντικής Ισορροπίας. Ένα ισορροπημένο περιβάλλον αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Κρήτη και τους κατοίκους της.

Προσφέρει μια άλλη ποιότητα ζωής και μαζί με το κλίμα αποτελεί πόλο έλξης τουρισμού από όλο τον κόσμο.

• Μια Περιφέρεια του Πολιτισμού και της Δημιουργικότητας. Ο πολιτισμός και η παράδοση είναι η ταυτότητα μας.

Είναι η εικόνα μας στο σύγχρονο κόσμο.

Μπορεί και πρέπει να δώσει μια νέα ιδιαίτερη διάσταση στο τουρισμό μας.

Μπορεί να αποτελέσει προνομιακό χώρο ανάπτυξης δραστηριοτήτων από τους νέους με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

• Μια Περιφέρεια της Χωρικής Συνοχής με την ενίσχυση πρωτοβουλιών τοπικής ανάπτυξης που εστιάζονται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ψηφιακών εφαρμογών, στη στήριξη της ενεργειακής απόδοσης και των βιώσιμων μεταφορών, καθώς και στην ανάληψη επενδύσεων ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, αναβάθμισης του περιβάλλοντος και προώθησης της βιώσιμης περιφερειακής κινητικότητας. \”

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης έκλεισε την ομιλία του καλώντας του πολίτες του Λασιθίου να εμπιστευτούν τον συνδυασμό \”Κρήτη Πρώτη Δύναμη\” για να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία του νησιού σε έναν δρόμο που σίγουρα δεν είναι εύκολος, όμως οδηγεί όπως είπε σε ένα καλύτερο αύριο, σε μία καλύτερη Κρήτη για όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς.

\”Η Κρήτη μας είναι ένας τόπος ασύγκριτο, ένας τόπο ευλογημένος, με απεριόριστες δυνατότητες και με απαράμιλλο ανθρώπινο δυναμικό. Γι αυτό, πιστεύουμε πραγματικά ότι υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Και αν μοιράζεστε αυτήν την πίστη, αν μοιράζεστε αυτή την ελπίδα, ζητάμε απόψε τη στήριξή σας. Χωρίς περιστροφές, με λόγια απλά και καθαρά.

Αν πιστεύετε ότι η Κρήτη θα πρέπει να συνεχίσει να εξάγει μεθοδικά κι οργανωμένα στα πέρατα του κόσμου, αν πιστεύετε ότι η Κρήτη θα πρέπει να έχει ως βασικό της στόχο την ενίσχυση του τουρισμού, τότε σας χρειαζόμαστε δίπλα μας.

Αν πιστεύετε ότι οι νέοι μας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία του να πετύχουν, να επενδύσουν στα ταλέντα τους και τη δημιουργικότητά τους και να πάνε μπροστά, τότε θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί.

Αν πιστεύετε ότι στην Κρήτη θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται έργα ανάπτυξης, έργα χειροπιαστά που αλλάζουν την ταυτότητα του νησιού μας, έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων μας, έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε χρειαζόμαστε τη στήριξή σας.

Αν πιστεύετε, ότι ρόλος της Περιφέρειας είναι παράλληλα να δίνει ανάσες και να στηρίζει ενεργά τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.
Ποτέ δεν είπαμε ότι αυτό το ταξίδι θα ήταν εύκολο και δεν το υποσχόμαστε ούτε τώρα. Ναι, το μονοπάτι μας είναι δύσκολο, αλλά οδηγεί σε ένα καλύτερο μέρος.

Ναι, ο δρόμος μας είναι μακρύτερος, αλλά προχωράμε μαζί. Γι αυτό προχωράμε μόνο μπροστά. Δεν γυρίζουμε πίσω και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Εμπνέουμε ο ένας τον άλλον. Αντλούμε δύναμη από τις επιτυχίες μας και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αλλά κρατάμε σταθερά το βλέμμα μας στραμμένο στον ορίζοντα, έχοντας βαθιά την πίστη μέσα μας ότι, Ναι μπορούμε να τα καταφέρουμε. \” κατέληξε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην ομιλία της η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Πελαγία Πετράκη αφού παρουσίασε τους βασικούς στόχους του συνδυασμού Κρήτη Πρώτη Δύναμη για την περιφερειακή ενότητα τόνισε πως η εμπειρία και όρεξη για δουλειά από όλα τα μέλη του συνδυασμού εγγυώνται την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

\”Στις δύσκολες συνθήκες της πολύπλευρης και βαθιάς κρίσης που βιώνει η χώρα μας θέλομε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για τη στήριξη και αναγέννηση του τόπου μας και φιλοδοξούμε να δώσουμε καλά παραδείγματα υπεύθυνων πολιτών που ασχολούνται με τα κοινά από χρέος και αγάπη στον τόπο και την πρόοδό του. Στόχος μας είναι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να οικοδομήσομε, μία Κρήτη ενιαία, αναπτυγμένη και ισχυρή. Μία Κρήτη υπόδειγμα αναπτυξιακής περιφέρειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα Λασίθι ισότιμο, δυναμικό και πρωτοπόρο. Ένα Λασίθι πρότυπο ολοκληρωμένης ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης. Πιστεύομε ότι η μεγάλη εμπειρία του συνδυασμού μας, η αναγνωρισμένη και ικανή ηγεσία του, τα δοκιμασμένα και ικανά παλιά και νέα στελέχη του με τη συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων και των πολιτών του τόπου μας εγγυόμαστε την υλοποίηση των στόχων και του οράματός μας κατά τον καλύτερο τρόπο.\” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ Πελαγία Πετράκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook