«Οι τουριστικές επιχειρήσεις που θα λειτουργούν όλο το χρόνο θα πρέπει να έχουν μια ελάφρυνση στις εργοδοτικές εισφορές τους κατά τους χειμερινούς μήνες, για να έχουν κίνητρο και να διατηρούν τους εργαζόμενους τους».

Η πρόταση αυτή του, γνωστού τουριστικού επιχειρηματία και υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με το συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη, Μιχάλη Βαμιεδάκη, βρήκε απόλυτα σύμφωνο το διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, ο οποίος, δήλωσε δημόσια πως θα θέσει άμεσα το θέμα υπό εξέταση για την εφαρμογή του.

Όπως τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Βαμιεδάκης, μιλώντας στην εκπομπή « Καλημέρα με το Γιώργο Αυτιά» στο ΣΚΑΙ, πρόκειται για μια πρόταση απόλυτα ρεαλιστική και με πάρα πολλά οφέλη για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

«Όταν υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που εργάζονται μόλις 4 – 5 μήνες, το κράτος εισπράττει εισφορές για αυτό το διάστημα μόνο και πληρώνει τους υπόλοιπους μήνες το Επίδομα Ανεργίας. Δεν έχει δηλαδή έσοδα, αλλά έξοδα», είπε ο υποψήφιος περιφερειακός Σύμβουλος και συνέχισε:

«Η πρόταση μας λοιπόν, είναι πως όποια επιχείρηση αποφασίζει να λειτουργήσει μέσα στο χειμώνα, ή έστω πέραν του κλασσικού τουριστικού εξαμήνου (Μάιος – Οκτώβριος) θα πρέπει να μην πληρώνει εισφορές για τη συγκεκριμένη περίοδο. Κάτι που θα αποτελέσει μια σημαντική ελάφρυνση για την τουριστική επιχείρηση, κίνητρο να επεκτείνει χρονικά τη λειτουργία της, αλλά το ισοζύγιο ταυτόχρονα θα είναι το ίδιο για το κράτος, καθώς και αυτό μπορεί να μην εισπράττει εισφορές το χειμώνα, αλλά δεν θα καταβάλλει και το Επίδομα Ανεργίας, μιας και οι εργαζόμενοι θα εργάζονται.

Οι εργαζόμενοι παράλληλα έχουν να κερδίσουν επιπλέον απασχόληση και επιπλέον ατομικό εισόδημα.

Είναι μια πρόταση λογιστικά και μαθηματικά πολύ καλή για όλους, απλά λείπει το θεσμικό πλαίσιο που θα μπορούσε να δώσει αυτή τη δυνατότητα. Από τη στιγμή που έχουμε κατανοήσει πως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι μονόδρομος, πρέπει και το κράτος να συμβάλλει ώστε μέσα από τις τουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς να χάνει λεφτά, να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τελικά στην Ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαμιεδάκης.

Πρόκειται για μια πρόταση, με της οποίας τη λογική συμφώνησε απόλυτα ο κ. Αμπατζόγλου, ο οποίος δήλωσε πως ο Οργανισμός είναι έτοιμος να επεξεργαστεί το παραπάνω θέμα, σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς, τονίζοντας ότι ο ΟΑΕΔ προσπαθεί να θεσμοθετεί προγράμματα και να δίνει λύσεις.

Για αυτό και όπως επισήμανε άμεσα θα δρομολογήσει την εξέταση του θεσμικού πλαισίου που μπορεί να υπάρξει για να λυθεί το θέμα της έμμεσης επιδότησης εργασίας κατά το χειμερινό κομμάτι της σεζόν, ώστε από τη μια ο ΟΑΕΔ να γλυτώνει από το επίδομα ανεργίας, από την άλλη και η επιχείρηση να απαλλάσσεται από τις εργοδοτικές εισφορές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook