Ο Δήμος Ρεθύμνης βρέθηκε ανάμεσα σε 35 κορυφαίες επιχειρήσεις και φορείς του Ελληνικού Τουρισμού, που αποκάλυψαν το μυστικό της επιτυχίας τους, κατά το 1ο Συνέδριο “Hospitality.now”, που διοργάνωσε το Hotel & Restaurant της Boussias Communications, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, στην Αθήνα.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης κ. Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, εκπροσώπησε το μοναδικό Δήμο από ολόκληρη τη χώρα και είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις «Προοπτικές του ποδηλατικού τουρισμού στο Δήμο Ρεθύμνης\”, που ήταν και το θέμα της παρουσίασης στην ενότητα «Εξειδικεύσεις – καινοτομίες στην προσφορά υπηρεσιών ».

Η κ. Μπιρλιράκη, ανέπτυξε όλους τους λόγους για τους οποίους το Ρέθυμνο είναι ο ιδανικός προορισμός για Ποδηλατικό Τουρισμό, αλλά και τις υποδομές και τις δράσεις που έχει αναπτύξει ο Δήμος στον τομέα αυτό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:
.
«Ο δήμος Ρεθύμνης είναι ένας ιδιαίτερα προικισμένος δήμος από πλευράς φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Μέσα στην πόλη και γύρω από αυτή υπάρχει ένα πλήθος από παραδοσιακά μνημεία που θυμίζουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ενώ στους περισσότερους οικισμούς γύρω από το Ρέθυμνο, αλλά και στον ιστορικό πυρήνα της πόλης διατηρείται το παραδοσιακό οικιστικό κέλυφος που επιτρέπει στους ανθρώπους που το διασχίζουν να κρατούν επαφή με την ιστορία της πόλης.

Το αυτοκίνητο δεν είναι κατάλληλο μέσο για τη μετακίνηση σε έναν τόπο που προσφέρει συνεχώς πλούσιες εικόνες, αντιληπτές κυρίως με περπάτημα και ποδήλατο. Για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί αλλά και προγραμματίζονται ποδηλατικές διαδρομές σε ένα τόπο με ξεχωριστό ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ο οποίος βρίσκεται δίπλα σε υψηλές τουριστικές συγκεντρώσεις, που σήμερα παραμένουν σχεδόν αδιάφορες απέναντι στον πλούτο που βρίσκεται δίπλα τους. Μέσω των προτεινόμενων διαδρομών θα ενισχυθεί θεαματικά το τουριστικό προϊόν και αυτό είναι σημαντικό για το Ρέθυμνο τόσο για την εικόνα όσο και για την οικονομία του.  Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να αναζωογονήσει τους ορεινούς οικισμούς στο νότο του δήμου που δεν έχουν ακόμα επωφεληθεί από την τουριστική ανάπτυξη και παρουσιάζουν πληθυσμιακή στασιμότητα.

Το προτεινόμενο δίκτυο είναι αρκετά πυκνό. Υπάρχει ποδηλατική διαδρομή κάθε περίπου 10 χλμ. η οποία συνδέει την ορεινή ενδοχώρα με την πόλη του Ρεθύμνου και την πεδινή παραλιακή διαδρομή. Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι 168 χλμ. Στα σημεία θέασης, στα σημεία στάθμευσης και στις διακλαδώσεις του δικτύου θα υπάρχουν πληροφοριακοί χάρτες με το πλήρες δίκτυο, τη θέση του ποδηλάτη και τα γύρω φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα (αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί, φυσικά τοπία).

Το προτεινόμενο ποδηλατικό δίκτυο, όπως αποδεικνύεται από την υλοποίηση τέτοιων δικτύων στον ευρωπαϊκό χώρο, θα προσελκύσει επισκέπτες που απωθούνται από έντονα αστικοποιημένες τουριστικές περιοχές και επισκέπτονται περιοχές που έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Οι αγροτικοί οικισμοί του Ρεθύμνου μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες που γοητεύονται από την παράδοση και το φυσικό τοπίο και να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο ανάπτυξης, που θα ωθήσει νέους ανθρώπους να ζωντανέψουν τους οικισμούς.

Η χρήση του ποδηλάτου μεγιστοποιεί την εμπειρία από το τοπίο, διευκολύνει την εξερεύνηση των οικισμών και της ενδοχώρας, ενώ είναι συμβατή με τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών αυτών. Το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την ανάδειξή τους.

Παράλληλα το ποδήλατο είναι ιδανικό μέσο για τη γνωριμία με την πλούσια σε εικόνες πόλη του Ρεθύμνου, η οποία με την υλοποίηση έργων προς όφελος πεζών και ποδηλατών βρίσκεται στην πρωτοπορία των ελληνικών πόλεων για αρκετούς λόγους:

1. Δημιούργησε ένα δίκτυο κίνησης ποδηλάτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (όπως η λεωφόρος Κουντουριώτου-Πορτάλιου και η οδός Μοάτσου-Ζυμβρακάκη), βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες κίνησης των πεζών και εμποδίζοντας την παράνομη στάθμευση με ειδικές κατασκευές στους δρόμους αυτούς.
2. Ανέπλασε το ανατολικό παραλιακό μέτωπο που βρίσκεται πλησίον του ιστορικού και του εμπορικού του κέντρου, με πλήρη αναδιαμόρφωση της πλατείας Ηρώων και της παραλιακής οδού Σοφοκλή Βενιζέλου, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην ασφαλή κίνηση των πεζών μέσω του περιορισμού του χώρου κίνησης και στάθμευσης αυτοκινήτων. Παράλληλα δημιουργήθηκε διάδρομος κίνησης ποδηλάτων από την πλατεία Ηρώων προς το ιστορικό κέντρο.
3. Αναμόρφωσε την Παλαιά Εθνική Οδό δυτικά του κέντρου της πόλης (λ. Σταμαθιουδάκη) και ανατολικά του κέντρου (Μαχητών Σχολής Χωροφυλακής – Εμμ. Παχλά) με αναδιαμόρφωση και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

Στο σύνολο, το Δίκτυο ποδηλατόδρομων εντός πόλης είναι μήκους 5,5χλμ με προοπτική 7 χλμ και το Δίκτυο εντός παλαιάς πόλης- ιστορικού κέντρου είναι μήκους 3,5χλμ.

Ο Δήμος Ρεθύμνης συνεργάστηκε με τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για μία ριζική εγκατάλειψη του μοντέλου ανάπτυξης της πόλης με πυλώνα το αυτοκίνητο. Οι νέοι πυλώνες του σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας που προτάθηκε είναι (χάρτης 4):

• η δημιουργία μιας ισχυρής και αξιόπιστης δημόσιας συγκοινωνίας
• η πεζοδρόμηση του ιστορικού και σύγχρονου κέντρου της πόλης
• η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης
• η διαχείριση της στάθμευσης
• η δημιουργία ενός δικτύου ποδηλάτου που θα καλύπτει την πεδινή παραλιακή περιοχή της πόλης
• η προστασία και ανάπλαση των γειτονιών

Επιπλέον σήμερα, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, ο Δήμος Ρεθύμνης αναλαμβάνει:
• Συνεχή υποστήριξη στα μέσα ενημέρωσης
• Συνεχή συντήρηση και βελτίωση των δρόμων
• Ειδικό σήμα για τα λεγόμενα ξενοδοχεία ποδηλατικού αθλητικού τουρισμού
• Σύστημα δικτύου διάθεσης και παρκινγκ ποδηλάτων, στυλ bike sharing, με αρχή από τα αστικά ξενοδοχεία
• Ένταξη ποδηλατικών δράσεων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με μεγάλη απήχηση, όπως το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και άλλα πολιτιστικά Φεστιβάλ
• Πλήρες πρόγραμμα με ξεναγήσεις, ενημερωτικά, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα για τους ποδηλάτες και τους συνοδούς τους,
ιδιαίτερα για περιπτώσεις χειμερινού καιρού, καθόσον οι ποδηλάτες είναι τουρίστες της ανοιξιάτικης, φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου.

Το στρατηγικό αυτό σχέδιο δίνει ένα όραμα για την πόλη: της μείωσης των ροών στο σύνολο της έκτασής της και της ενθάρρυνσης χρήσης της δημόσιας συγκοινωνίας, του περπατήματος και του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις.

Στο διεθνή ανταγωνισμό τo Ρέθυμνο φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως μία πόλη που έχει μοναδικό περιβάλλον, πλούσια ιστορία και σύγχρονο κυκλοφοριακό σχεδιασμό που σέβεται τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.

Παράλληλα στο Δήμο Ρεθύμνης

1.Το γραφείο Τουρισμού συντονίζει σειρά επαφών με Αεροπορικές Εταιρείες, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ώριμες προτάσεις που έχουν γίνει σε ποδηλατικές αγορές στην Ιταλία ,τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είναι έτοιμο το τουριστικό πακέτο για ποδηλάτες που περιλαμβάνει στην τιμή μεταφορά του ποδηλάτου, διαμονή, ειδική διατροφή, συντήρηση ποδηλάτου, ειδικά προγράμματα περιηγήσεων με γαστρονομικό, πολιτιστικό και αθλητικό ενδιαφέρον .Το πακέτο αυτό στηρίζεται σε συνεργασία τουριστικών φορέων ιδιωτών και το οικονομικό ρίσκο το αναλαμβάνουν ξενοδόχοι.
2.Το τριήμερο από 19-21 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ρέθυμνο το ετήσιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δημοσιογράφων (WPCC) που κάθε χρόνο διοργανώνεται σε διαφορετική χώρα. Η παρουσία 70 δημοσιογράφων απ’όλο τον κόσμο στην πόλη μας για τη συμμετοχή σε αυτό το αθλητικό τριήμερο ποδηλασίας, καθώς και η προβολή αυτών των αγώνων από τα μέσα που εκείνοι αντιπροσωπεύουν αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για το Δήμο Ρεθύμνης να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο-πρόταση,
3.Το Ρέθυμνο συμμετείχε σε θεματικές εκθέσεις στο Στρασβούργο και στην Μπολόνια , όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσουμε ποδηλατικούς συλλόγους και ποδηλάτες που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με προπόνηση ή εξασκώντας το αγαπημένο τους άθλημα.
4.Στα Κέντρα Πληροφόρησης Επισκεπτών και στις εκθέσεις που συμμετείχε ο Δήμος μας, διαθέτει έντυπο υλικό με τις 12 προτεινόμενες διαδρομές που εκτείνονται στην πόλη και την ενδοχώρα του Ρεθύμνου και που ικανοποιούν όλους τους βαθμούς δυσκολίας».

Το Hospitality.now αποτέλεσε χώρο δημιουργικών ζυμώσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών που επιζητούν την εξέλιξη της ποιότητας των προϊόντων των επιχειρήσεων και των φορέων τους, αλλά και του εθνικού μας τουριστικού προϊόντος συνολικά.

Το Ρέθυμνο είχε την ευκαιρία να προβληθεί σε επαγγελματικούς, θεσμικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους πανελλήνιου και παγκόσμιου κύρους και να ανταλλάξει απόψεις για καινοτόμες πρακτικές.

Αντιμετωπίστηκε δε με σεβασμό απ’ όλους τους παρευρισκόμενους οι οποίοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξή του σε όλους τους τομείς, όπως δηλώνουν.

Ανάμεσα στις 38 βέλτιστες πρακτικές επιχειρήσεων και φορέων που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, συμπεριλαμβάνονται η πρωτοβουλία «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δράσεις της Marketing Greece του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Περιφέρειας Κρήτης και Πελοποννήσου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Grecotel, δράσεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino), οι περιβαλλοντικές πρακτικές του Ομίλου ΣΑΝΗ, η πολιτική fraud prevention της TravelPlanet24 και οι υπηρεσίες για οικογένειες του Thalatta Seaside Resort.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικές επενδύσεις όπως αυτές του Nikki Beach Resort & Spa, το οποίο και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Αύγουστο, του Radisson Blu Crete και της αεροπορικής εταιρείας Ellinair του Ομίλου Μουζενίδη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook