Τις ζωηρές επιφυλάξεις, αλλά και την δυσφορία του σώματος των εισαγγελέων εκφράζει με επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για την πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει τα στρατιωτικά δικαστήρια και να μεταφέρει την ύλη τους στα Ποινικά Δικαστήρια.

Παράλληλα, η Ένωση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα αποδεχτεί τέτοιες ενέργειες ερήμην της και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης σε διάλογο για να βρεθεί μια συνταγματικά ανεκτή λύση.

Όπως αναφέρει η Ένωση έχει γίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης πρόταση από αρμόδια επιτροπή για την κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων, την ανάθεση εκδίκασης υποθέσεων τους στα τακτικά ποινικά δικαστήρια και την ένταξης των στρατιωτικών δικαστών στο σώμα των Εισαγγελέων.

Η επίμαχη πρόταση, τονίζει η Ένωση, «υλοποιούμενη, επιφέρει πλείστες, μείζονος χαρακτήρα αλλαγές επί τα χείρω στην υπηρεσιακή κατάσταση των συναδέλφων μας εισαγγελέων, εκ πρώτης εμφανίζει δε συνταγματικής υφής προβληματικά σημεία».

Η υλοποίηση της εν λόγω πρότασης της επιτροπής, θα σημάνει οριστική καθήλωση της επετηρίδας των εισαγγελέων, θα αποκλείσει την ανανέωση του κλάδου με την είσοδο νέων συναδέλφων, θα καταστήσει χωρίς αντικείμενο επί σειρά ετών τη σχετική κατεύθυνση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών κ.λπ., σημειώνει η Ένωση.