Για τον Σεραφείμ Τσόκα η Κρήτη δεν είναι μια «αχαρτογράφητη» περιοχή. Η επιλογή του να είναι Κρητικός, έμελλε να αλλάξει την πορεία της ζωής του αλλά και της οικογενείας του.

Η θητεία του στο νησί (2004-2009) ως γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης, ήταν αρκετή για να τον πείσει ότι, όταν αγαπήσεις ένα τόπο, τότε τα σύνορα και το στοιχείο της εντοπιότητας ξεπερνιούνται αφού η καρδιά δεν έχει σύνορα.

Αυτό που τράβηξε τον Σεραφείμ Τσόκα στην Κρήτη είναι το ίδιο το νησί, οι άνθρωποί του αλλά και το μεράκι του να της αφοσιωθεί. Μια εμμονή που είναι πλημμυρισμένη από αγάπη, όπως συχνά λέει.

Το στοίχημα για τον ίδιο είναι ένα, να πάει η Κρήτη μπροστά, να βρει τη θέση που της αξίζει, άλλωστε δεν είναι τυχαία η επιλογή του ονόματος του συνδυασμού του, «Κρήτη μπορούμε».

Κύριε Τσόκα, έχουν πολιτικό άρωμα οι εκλογές για την ανάδειξη Περιφερειαρχών;

Κοιτάξτε, για να είμαστε ειλικρινείς κάθε κάλπη που στήνεται έχει και ένα νόημα. Όμως, αυτήν την στιγμή, εδώ στον τόπο μας, στην Κρήτη, δεν καλούμαστε να επιλέξουμε κυβέρνηση αλλά τον άνθρωπο και την ομάδα που μπορεί να μας οδηγήσει με σιγουριά και ασφάλεια στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτή είναι η βασική διαφορά. Ερχόμαστε και καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα στους πολίτες, με αρχή – μέση – τέλος. Με κοστολογημένες προτάσεις και υλοποιήσιμες- εφαρμόσιμες λύσεις. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα, των αυτοδιοικητικών εκλογών, η υποστήριξη αυτών που είναι οι καλύτεροι για τον τόπο μας. Και θα σας πω και κάτι ακόμα.

Πως μπορεί κάποιος να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα, αν η επιλογή η δική μας είναι και πολιτικό μήνυμα, από την στιγμή που στον συνδυασμό μας, υπάρχουν άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και ιδεολογικές αντιλήψεις, αλλά με ένα μόνο κοινό: την αγάπη για την Κρήτη μας.


Με ποια κριτήρια συνθέσατε σε κάθε νομό το ψηφοδέλτιο σας;

Από την πρώτη στιγμή, ξεκάθαρα είχα πει ότι επιθυμώ να φτιάξουμε ένα ψηφοδέλτιο με ποιοτικά κριτήρια και όχι ένα ποσοτικό σύνολο. Κι αυτό το καταφέραμε. Στην ομάδα μας, συμμετέχουν άνθρωποι με ήθος, όρεξη για δουλειά, συνέπεια, υπευθυνότητα και εμπειρία. Νέοι άνθρωποι σε ηλικία και μεγαλύτεροι, με «φρέσκα μυαλά». Επιστήμονες, άνθρωποι των επιχειρήσεων, του Τουρισμού και του αγροτικού τομέα, πετυχημένα στελέχη της κοινωνίας μας.

Και κυρίως, όπως είπα και πριν, άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, που μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις γενικά, αλλά συγκλίνουν στις προτάσεις μας για την πορεία και το μέλλον της Κρήτης. Είμαι περήφανος, γιατί σε αυτήν την μάχη αγωνιζόμαστε έχοντας συνθέσει την πιο καλή και δημιουργική ομάδα ανθρώπων, που πλέον λειτουργεί σαν οικογένεια. Να ξέρετε τούτο: Οι πολίτες αυτό εκτιμούν σε εμάς και γι αυτό θα μας δώσουν την νίκη. Γιατί, βλέπουν ότι, όλοι εμείς, δεν είναι ότι δεν είχαμε τι άλλο να κάνουμε και διεκδικούμε την ψήφο τους, αλλά πως αγαπάμε και έχουμε μεράκι και όρεξη για την Περιφέρεια και το αύριο του τόπου μας.

\"\"

Πως απαντάτε σε όσους προσπαθούν να ακυρώσουν πρόσωπα και συνδυασμούς συνδέοντας τα με την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές της.

Όπως σας είπα και στην αρχή, δεν μπορείς να συνδέεις τα πράγματα μεταξύ τους. Είναι ξεκάθαρο: Στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιλέγεις Περιφερειάρχη και Δήμαρχο, στις εθνικές εκλογές επιλέγεις κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, εγώ λέω και κάτι ακόμα: Εκτός από Περιφερειάρχη σε αυτές τις εκλογές επιλέγουμε και νοοτροπία.

Δηλαδή, επιλέγουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά ή να μείνουμε στάσιμοι στο παρελθόν. Δυστυχώς, ο κ. Αρναουτάκης, απέδειξε αυτά τα χρόνια, ότι διακατέχεται από μια μίζερη και στάσιμη λογική, από μια πελατειακή αντίληψη για τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας μας. Δεν έκανε υπερβάσεις, δεν διεκδίκησε και εντέλει, παρέμεινε ένας απλός διαχειριστής και όχι ένας ισχυρός ηγέτης της Περιφερειακής διοίκησης.

Από την άλλη, ο κ. Κριτσωτάκης, μιλά χωρίς σχέδιο. Ανάγει τα πάντα σε μια κεντρική πολιτική, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα της ανεξάρτητης και αδέσμευτης αυτοδιοίκησης, όπως εμείς την οραματιζόμαστε.

Για να μην πλατειάζουμε, λοιπόν, σε αυτές τις εκλογές καλούμε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του αποπροσανατολισμού και να εστιάσουν στο μείζον: το ποιος μπορεί -και έχει αποδείξει ότι μπορεί- να κάνει μεγάλες αλλαγές και τομές στον τόπο. Αυτή είναι η ουσία.

Πως μπορεί η αιρετή περιφέρεια να δώσει λύσεις εκεί όπου το κράτος βάζει εμπόδια

\"\"Κοιτάξτε, μέσα στην κρίση που βιώνουμε όλοι, είμαστε υποχρεωμένοι πια, εκεί που αποτυγχάνει το κεντρικό κράτος να επιτυγχάνει η Περιφέρεια.

Σε αντίθετη περίπτωση, το καράβι χάνει την πορεία του. Σήμερα, λοιπόν, ο ρόλος της Περιφέρειας είναι κομβικός.

Κομβικός, γιατί καλείται να δώσει λύσεις και να πετύχει πράγματα που αδυνατεί το κεντρικό κράτος να κάνει.

Η τοπική ανάπτυξη, η επανεκκίνηση της οικονομίας της Κρήτης, η υποστήριξη αυτών που το έχουν ανάγκη, μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και η δημιουργία υποδομών είναι βασικές αρμοδιότητες και προτεραιότητες για την Περιφέρεια.

Το νέο ΕΣΠΑ, κατευθύνει σημαντικούς πόρους προς τις Περιφέρειες και υποχρέωση μας είναι να τους διαχειριστούμε σωστά, ώστε να φέρουν θετικά, μετρήσιμα αποτελέσματα.

Έχουμε την γνώση και την εμπειρία, το έχουμε αποδείξει αυτό, και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε νέα μορφή στην Κρήτη.

\"\"\"\"


Πως εκτιμάτε ότι θα λειτουργήσουν οι ψηφοφόροι των άλλων συνδυασμών (που θα μείνουν εκτός) στο Β’ γύρο, αναφορικά με τους δυο συνδυασμούς που θα υπερψηφιστούν και θα προκριθούν σε αυτόν;

Ο συνδυασμός μας θα βρίσκεται σίγουρα στον Β’ γύρο. Αυτό είναι πίστη, που πηγάζει από την καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο, σε κάθε γωνιά της Κρήτης. Σας δίνω την εκτίμηση μου, λοιπόν, σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι των άλλων συνδυασμών. Νομίζω ότι ο κάθε Κρητικός, ανεξάρτητα από το ποιόν θα στηρίξει στον Α’ γύρο, θα ψηφίσει στον Β΄γύρο, με βάση καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Σίγουρα θα υπάρξουν και κάποιοι που θα επιλέξουν την αποχή, όμως ελπίζω ότι αυτό το ποσοστό θα είναι μικρό. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι, που δεν θα δουν τον συνδυασμό τους να περνά στη δεύτερη Κυριακή, θα αποφασίσουν υπεύθυνα, θα αξιολογήσουν το προφίλ των δύο «μονομάχων», τις θέσεις τους, τα στελέχη τους. Είμαι λοιπόν σίγουρος πως και στον Β’ γύρο θα είμαστε νικητές. Για την ακρίβεια θα είναι μια νίκη όλων των Κρητικών.


Γιατί η πενταετία που ακολουθεί είναι \”στοίχημα\” για τον τόπο;

Διαρκώς επαναλαμβάνω ότι οι εκλογές για την Περιφέρεια θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Κρήτης. Από την Περιφέρεια θα εξαρτηθούν πολλά και σημαντικά ζητήματα για τον τόπο. Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο από εδώ και πέρα. Τα απαραίτητα κονδύλια για την ανάπτυξη της κάθε Περιφέρειας δεν είναι πλέον δεδομένα.

Για να έχει κάποιος πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά Ταμεία θα περνά από «κόσκινο». Απαιτείται λοιπόν ένα ολοκληρωμένο πλάνο, με κοστολογημένες θέσεις, ιεράρχηση αναγκών που θα είναι στρατηγικά σχεδιασμένο. Επιτακτική επίσης είναι η ανάγκη της αναβάθμιση της διαχειριστικής ικανότητας της Περιφέρειας.

Οφείλουμε να κάνουμε τομές στον τρόπο διοίκησης, να φέρουμε τους πολίτες κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να καταπολεμήσουμε την γραφειοκρατία. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε νοοτροπία και αντιλήψεις. Το δίλλημα λοιπόν είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε μια Περιφέρεια που θα οδηγήσει τον τόπο με δυναμισμό σε μια νέα εποχή, που θα διεκδικεί, που θα ανεβάσει τον πήχη ψηλά, ή θα συμβιβαστούμε με την παρούσα κατάσταση, με την παθητική διαχείριση, την απουσία σχεδίου και οράματος, την διστακτικότητα; Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για την Κρήτη.

Κώστας Συλιγάρδος
Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook