Η “Art-Athina - Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης”, το σημαντικότερο ετήσιο εικαστικό γεγονός της Ελλάδας, ανοίγει τις πύλες της για τέσσερις ημέρες την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014 και φιλοδοξεί να εδραιώσει το ρόλο της ως σημαντική ευρωπαϊκή περιφερειακή έκθεση και να καθιερωθεί ως μια ιστορική αλλά ταυτόχρονα σύγχρονη διοργάνωση υψηλού επιπέδου.

Το ουσιαστικό στίγμα της Art Athina 2014 δίνουν ελληνικές καθώς και ξένες Αίθουσες Τέχνης, οι οποίες προβάλουν στο φιλότεχνο κοινό μία σύνοψη των καλλιτεχνικών τάσεων, σε συνδυασμό με την τρέχουσα δυναμική στην αγορά της τέχνης. Επιπλέον, πολιτιστικοί φορείς όπως μουσεία, ιδρύματα, οργανισμοί, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εικόνας του εικαστικού τοπίου της εποχής.

Δίνει ιδιαίτερη χαρά και τιμή στους συντελεστές, στους συνεργάτες και στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η πρόσκληση και η συμμετοχή τους στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης - Art Athina 2014. Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» με πνεύμα εξωστρέφειας διοργανώνει μια σειρά από εικαστικές δράσεις και εκθέσεις για την παρουσίαση και προβολή των εικαστικών συνεργατών του και του καλλιτεχνικού τους έργου έξω από τα περιορισμένα όρια του νησιού. Ξεχωριστή προσοχή δίνεται στο έργο όλων των δημιουργών που έχουν αφετηρία δράσεων την Κρήτη και ιδιαίτερα το Νομό Χανίων και στις δυνατότητες παρουσίασής του σε κομβικά εικαστικά κέντρα και διεθνή φόρα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων «Ελαιουργείον» συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την Εικαστική Σκηνή «Μύθοι-Ουτοπίες-Πραγματικότητες ΧΙΙΙ» από την Πέμπτη 15 Μαΐου έως την Κυριακή 18 Μαΐου στο Περίπτερο 23 της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης - Art Athina 2014 στο Κλειστό Γήπεδο TaeKwonDo, Παλαιό Φάληρο, Αθήνα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ΕΟΖΕΝ AGOPIAN, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ, ΒΑΛΙΑ ΓΚΟΥΖΙΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΒΒΑΘΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΛΕΟΥΣΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΝΤΖΕΡΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΡΑΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ, ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΚΕΠΕΤΖΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΡΙΩΝΗΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ.

Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Αλέξανδρος Μαγκανιώτης.

Σύμβουλοι Εφαρμογών: Κωνσταντίνος Σταματίου, Αντιγόνη Καββαθά, Ερνέστος Αργύρης, Αλέξανδρος Ξανθόπουλος.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 15.5.2014 από 19.00 έως 22.30 (Είσοδος ΜΟΝΟ με πρόσκληση).

ΑΝΟΙΚΤΑ: Παρασκευή 16.5.2014 από 14.00 έως 21.00, Σάββατο 17.5.2014 & Κυριακή 18.5.2014 από 12.00 έως 21.00.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται τέσσερα μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» & 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»

«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» & «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ»

Δρομόνερο, Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου

Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Τ.Κ. 73002 Κρήτη

33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα, Τηλ. 693 73 83 500

Καλλιτεχνικός Επιμελητής: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης

E-mail: [email protected] Website: www.olivepress.eu

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.