Ελπίζουμε στο καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο: Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει επιχειρησιακό σχέδιο -και- για την περίπτωση που την ανθρωπότητα πλήξει κάποιου είδους μεταδοτική ασθένεια που κάνει τους ζωντανούς ζόμπι.

Το σχέδιο βρίσκεται στα συρτάρια του αμερικανικού Πενταγώνου αλλά, αν και διαβαθμισμένο, διέρρευσε στο έγκυρο περιοδικό Foreign Policy. To περιοδικό έχει αναρτήσει ολόκληρο το σχέδιο, με τίτλο Conplan 8888, στο Scribd.

Φυσικά, το σχέδιο δεν καταρτίστηκε λόγω πραγματικής απειλής αλλά ούτε και πρόκειται για αστείο.

Η μυθολογία γύρω από τα ζόμπι κατέχει σημαντική θέση στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα και έχει… επιστρέψει (και η ίδια) από τους νεκρούς τα τελευταία χρόνια: Ενδεικτικότερο παράδειγμα, μετά από χρόνια που τα ζόμπι ήταν πεθαμένα σε B movies, είναι η σειρά Walking Dead, που έχει τα εύσημα κριτικών και την αγάπη του τηλεοπτικού (και διαδικτυακού) κοινού.

Πέραν λοιπόν της ακαδημαϊκής αξίας για τις σπουδές πολιτισμού, η μυθολογία των ζόμπι αναγνωρίστηκε ως χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για τις αμερικανικές στρατιωτικές σχολές.

Το σχέδιο, εξήγησε όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό εκπρόσωπος η πλοίαρχος Π.Κουνζ του τμήματος Στρατηγικής Διοίκησης του Πενταγώνου, είναι άσκηση ανάπτυξης στρατηγικού σχεδιάσμου. Για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είναι πιο χρήσιμη η εξάσκηση σε σενάρια που δεν έχουν άμεση (ή έστω έμμεση) σχέση με την πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, έστω και ως άσκηση επί χάρτου, τουλάχιστον ένα σχέδιο υπάρχει. Για κάθε ενδεχόμενο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook