Η μία έπεσε θύμα της \”ανταρσίας\” των αρχισυντακτών της \”Le Monde\” που σήκωσαν μπαιράκι διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο αναδιάρθωσης της εφημερίδας και η άλλη της γκρίνιας της ιδιοκτησίας των \”New York Times\” για τις μειωμένες πωλήσεις . Πλέον, η διεύθυνση των δύο ιστορικών εφημερίδων δεν έχει άρωμα γυναίκας…

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της αντικατάστασης της διευθύντριας των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», Τζιλ Άμπραμσον, έπεσε χτες σαν κεραυνός εν αιθρία στις ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση του εκδότη της εφημερίδας, Αρθουρ Σούλτσμπεργκερ Τζούνιορ, δεν διευκρινίζονται τα αίτια της απόφασής του αν και το Reuters υποστηρίζει ότι η Άμπραμσον αφενός δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ιδιοκτησίας της εφημερίδας και αφετέρου ήταν \”το κακό σπυρί\” για τους συναδέλφους της. «Απόλαυσα πολύ τη θητεία μου στους “Τάιμς”», δήλωσε η Άμπραμσον, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το τιμόνι της ιστορικής εφημερίδας πριν από τρία χρόνια.

 Η Τζιλ Αμπραμσον δεν είχε και τόσο καλό όνομα στην δημοσιογραφική πιάτσα, σύμφωνα με άρθρο της \”Politico\”, με ημερομηνία 24 Απριλίου του 2013. Το άρθρο περιέγραφε την Άμπραμσον ως απόμακρη, ψυχρή, μία διευθύντρια που αντιμετωπίζει τους υφισταμένους της αφ΄υψηλού. Μάλιστα, πολλοί συντάκτες της \”Γκρίζας Κυρίας\”, έκαναν λόγο, ανώνυμα, για προσβλητικά λόγια που είχε κατά καιρούς κάνει για τη δουλειά συναδέλφων της. Αντικαταστάτης της Αμπραμσον είναι ο Ντιν Μπάγκετ, manager editor της εφημερίδας .

O νέος διευθυντής των \”NYT\” είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του και, όπως επισημαίνει το Reuters, όταν η ιδιοκτησία ανακοίνωσε την αποχώρηση της Αμπραμσον, το δημοσιογραφικό προσωπικό ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα. Η πρώτη γυναίκα , επικεφαλής των \”New York Times\” «καρατομήθηκε» λίγες ώρες αφότου υπέβαλε την παραίτησή της η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, Ναταλί Νουγκερέντ. Η Νουγκερέντ είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τους αρχισυντάκτες της εφημερίδας τους τελευταίους μήνες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, επτά από τους δέκα αρχισυντάκτες της εφημερίδας παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια αναδιάρθρωσης της \”Le Monde\”, που περιλαμβάνουν νέο σχήμα εκτύπωσης, ειδική έκδοση για συσκευές tablet αλλά και σημαντικές περικοπές προσωπικού. Η Νουγκερέντ είχε εξασφαλίσει ποσοστό 80% στην «κάλπη» που είχε στηθεί πριν από 15 μήνες μεταξύ των συντακτών του φύλλου. Ο Ζιλ βαν Κοτ, δημοσιογράφος της \”Le Monde,\” ανέλαβε προσωρινά την διεύθυνση της εφημερίδας.

Αποχώρησε από τη \”Le Monde\” η Ναταλί Νουγκερέντ

Η Ναταλί Νουγκερέντ, πρώην διευθύντρια της εφημερίδας Le Monde, ξεκίνησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου στο τμήμα «εξωτερικών ειδήσεων» της Libération το 1990, εργαζόμενη παράλληλα στο γαλλικό τμήμα του BBC. Διετέλεσε διπλωματική ανταποκρίτρια της \”Le Monde\” από το 2005 μέχρι το 2013, ενώ από το το 2001 έως το 2005 ήταν ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Ρωσία.Τη δεκαετία του \’90 κάλυψε για την \”Le Monde\” τις αλλαγές στην κεντρική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

 Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά βιβλία αφιερωμένα στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τη δολοφονημένη ρωσίδα δημοσιογράφο Αννα Πολιτκόφσκαγια.Το 2005 της απονεμήθηκε το βραβείο \”Albert Londres\” για τα ρεπορτάζ της στην Τσετσενία, καθώς και για τα ρεπορτάζ της για τους ομήρους του σχολείου του Μπεσλάν. Την ίδια χρονιά της απονεμήθηκε επίσης το βραβείο της Ένωσης Διπλωματικού Τύπου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook