Σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης, όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζονται οι αντοχές των εθνικών οικονομιών, αλλά ταυτόχρονα και τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής σε όλες τις χώρες.
Οι επιπτώσεις της κρίσης, χτυπούν πρωταρχικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, το κόστος ζωής μεγαλώνει , η οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται, οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται, η επιχειρηματικότητα πλήττεται και η ανεργία αυξάνεται.
Οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η αναίρεση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα πολλών κοινωνικών υπηρεσιών, η μεγάλη μείωση σε βαθμό κατάργησης των κονδυλίων από το δημόσιο λόγω περικοπών και οι ζοφερές προοπτικές στην οικονομία, προδιαγράφουν ότι τα προβλήματα των κοινωνικά ευπαθών ομάδων ολοένα και θα αυξάνονται.
Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν, προτεραιότητα αλλά και επιθυμία όλων είναι να είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη και σε κάθε ανάγκη που προκύπτει, στα παιδιά, στους εφήβους, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία, στους ανέργους, στην οικογένεια που βρίσκεται σε κρίση.
Η κρίση λοιπόν προσφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την ευκαιρία όχι μόνο για μια απλή, έστω και δύσκολη προσαρμογή στην θλιβερή οικονομική συγκυρία, αλλά και για ανάπτυξη ενός ευρέως φάσματος εναλλακτικών πολιτικών και νέων σχεδιασμών άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής σε πολύμορφη συμπόρευση και με τα κινήματα πολιτών.
Όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες αλλά και η ίδια η καθημερινότητα, τα περιστατικά φτωχοποίησης που χρήζουν υποστήριξη πολλαπλασιάζονται, και οι κάτοικοι της πόλης που απευθύνονται στις κοινωνικές δομές – υπηρεσίες του Δήμου, αυξάνονται.
Η σημερινή Δημοτική αρχή των Χανίων, μπορεί να συνεχίζει να στηρίζει και να αυξήσει τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, κάνοντας πράξη τη δέσμευση, που είχαμε δώσει και θέλουμε να συνεχίσουμε, στους συμπολίτες μας. (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών, Δημοτικός Λαχανόκηπος, Δημιουργική Απασχόληση ΑμεΑ, Προγράμματα Υγείας, Υποστήριξη και συνεργασία Κοινωνικών δομών, ( ΕΛΕΠΑΠ, ΚΗΦΑΜΕΑ, ΚΗΦΑΠ, Σωματείο ΑμεΑ, συσσίτια, Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας Χανίων). κ.λ.π.
Ταυτόχρονα μέλημά μας είναι να εγκαινιάσουμε νέες συνεργασίες με φορείς και υπηρεσίες, διευρύνοντας έτσι, τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας. Μια από τις δεσμεύσεις μας είναι να ενισχύσουμε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με νέες υπηρεσίες στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Πρόνοια, δίνοντας έτσι πραγματικά περιεχόμενο στο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Κοινωνική Πολιτική προϋποθέτει την ευαισθησία, την προσοχή αλλά και την συνεργασία όλων των φορέων. Χρειάζεται όλοι μαζί, δημοτικές υπηρεσίες, τοπική κοινότητα, φορείς και πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο μέσα στο Δήμο, με κύριο στόχο την φροντίδα στον Άνθρωπο.
Καλούμε όλους τους πολίτες να μας δώσουν ξανά την ευκαιρία να συνεχίσουμε αλλά και να διευρύνουμε το έργο μας στην Κοινωνική Πολιτική του Δήμου μας, καθώς αποτελεί όραμα και προτεραιότητα μας ο Δήμος Χανίων να συνεχίσει να δημιουργεί τις συνθήκες για ένα σταθερό, ασφαλές και ένα καλύτερο αύριο.
Να συνεχίσει χωρίς πειραματισμούς… αλλά με γνώση, με εμπειρία και με αποφασιστικότητα, να στηρίζει έμπρακτα τον Πολίτη, με διακριτικότητα, με ευαισθησία, με ανθρωπιά, με αγάπη.
Δεν είναι το μέγεθος των πράξεων μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές. ( Πλάτων ).
Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.

Χατζηδάκη – Μιχαηλάκη Χρυσούλα

Αντιδήμαρχος Χανίων
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Χανίων Εκλογικής Περιφέρειας Σούδας 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook