Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής των εκλογών, τα αποτελέσματα έδειχναν στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής θρίαμβο του απερχόμενου δημάρχου Χρήστου Πάχτα, παρά τις επί σειρά ετών αντιδράσεις των δημοτών για τα μεταλλεία χρυσού στις Σκιουριές.

Με ποσοστό που άγγιξε το 71%, τον άφησαν οι δημοσιογράφοι και… πήγαν να κοιμηθούν μετά από μια κοπιαστική μέρα. Το πρωί ξύπνησαν με δήμαρχο Αριστοτέλη Χαλκιδικής το Γιάννη Μίχο.

Μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας, είχε συντελεστεί μια άνευ προηγουμένου ανατροπή που ανέδειξε, από τον πρώτο γύρο, το νέο δήμαρχο. Ο Γιάννης Μίχος έλαβε 51,13% και ο Χρήστος Πάχτας 46,95%.
Οικονομολόγος, επιχειρηματίας, εκδότης, καθηγητής

Από το βιογραφικό του αντλούμε πληροφορίες για το νέο δήμαρχο της Χαλκιδικής:

«O Ιωάννης Μίχος, είναι ο Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου εταιριών Epsilon Net.

Αποφοίτησε από την Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MBA με ειδίκευση στην Τραπεζική. Επίσης, είναι Affiliated Member Of The Association Of International Accountants (Α.Ι.Α)

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε επί σειρά ετών ως Οικονομολόγος-Οικονομικός και Φορολογικός σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων.

Από το 1997 ως σήμερα εκδίδει και διευθύνει την επιστημονική ομάδα του οικονομικού περιοδικού EPSILON 7.

Κατέχει και έντονη συγγραφική δράση (πέντε οικονομικά βιβλία και πάρα πολλά οικονομικά άρθρα και αναλύσεις).

Επιπλέον, διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ετεροδημοτών Στρατονίκης Χαλκιδικής, ενώ εξακολουθεί μέχρι και σήμερα, να είναι Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού συλλογικού φορέα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πολιτών Χαλκιδικής (ΑΣΠΟΧΑ).

Διακρίνεται επίσης για τη διδακτική του εμπειρία. Από το 1997 έως σήμερα, έχει στο ενεργητικό του πάνω από 2000 ώρες διδασκαλίας σε σεμινάρια πάνω σε οικονομικά και φορολογικά θέματα. Διετέλεσε επίσης επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ».
Οι θέσεις του για τις Σκουριές

Κατά κοινή ομολογία, ο απερχόμενος δήμαρχος, Χρήστος Πάχτας, «πλήρωσε» τη στάση του υπέρ των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Θα περίμενε κανείς ότι τον νίκησε κάποιος ο οποίος καταδικάζει τα μεταλλεία και τον τρόπο που λειτουργούν, με έντονα επαναστατική ρητορική υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αντιθέτως.

Στις προεκλογικές του θέσεις ο νέος δήμαρχος, είχε εκφράσει μια μεσοβέζικη στάση για το θέμα: διάλογος, ενημέρωση των πολιτών, στήριξη των εργαζομένων στα μεταλλεία και προσπάθεια να… πειστούν οι υπόλοιποι ότι υπάρχει και καλός τρόπος εξόρυξης χρυσού, φιλικός προς το περιβάλλον.

Διαβάζουμε στο πρόγραμμά του:

«Η επέκταση της μεταλλείας στις σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης.

Όμως ο Δήμος δεν έχει ούτε το ρόλο, ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη θεσμική αρμοδιότητα να νομοθετήσει ώστε να ακυρώσει τις επεκτάσεις της μεταλλείας. Με βάση αυτή τη παραδοχή δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αρνούμαστε το χαρακτήρα δημοψηφισματικής προσέγγισης των δημοτικών εκλογών σε σχέση με το ναι ή το όχι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Θεωρούμε αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του επαγγέλματος και της αξιοπρεπούς εργασίας.

Σεβόμαστε τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας τους τόσο στη μεταλλευτική όσο και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή μας στα πλαίσια της τρήσης των νόμων και των κανόνων του κράτους και της Ε.Ε.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα της εργασίας. Κανένας άνεργος στον τόπο μας.

Πιέζουμε για την πλέον αυστηρή εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων και κανόνων.

Ανοίγουμε τον διάλογο με την κυβέρνηση την περιφέρεια, την επιχειρηματική κοινότητα και επιστημονική κοινότητα, τους εργαζομένους και τους φορείς της περιοχής αναζητώντας την ισορροπία της φέρουσας ικανότητας της περιοχής για μια ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Δήμου.

Ενώνουμε όλους τους δημότες ανεξάρτητα από την τυχόν διαφορετική μας θέση σε σχέση με το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας».

Το «άνοιγμα» αυτό και σε όσους θέλουν και σε όσους δεν θέλουν τα μεταλλεία στις Σκουριές, δείχνει πως πέτυχε.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook