Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την κατάργηση της αναγραφής της ημερομηνίας λήξης σε είδη διατροφής μεγάλης διάρκειας, όπως τα μακαρόνια, το ρύζι και ο καφές.
Με τα σχέδιά της συντάσσονται οι ειδικοί και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς, σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο καταλήγουν στον κάδο των σκουπιδιών 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, που είναι κατάλληλοι προς κατανάλωση.
Αντίθετη είναι η άποψη των αγροτικών οργανώσεων των χωρών μελών της Ε.Ε. 
Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε -ανάμεσά τους η Ολλανδία και η Σουηδία- που συμφωνούν με το μέτρο και προτείνουν την επέκτασή του και σε άλλα είδη τροφίμων. 
Το θέμα της απόρριψης τροφίμων στον δυτικό κόσμο θεωρείται ένα «καυτό ζήτημα» εξαιτίας των ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρυσι, μέχρι και το ήμισι των ειδών διατροφής που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια εξαιτίας των κακών συνθηκών στην καλλιέργεια, στην αποθήκευση και στις μεθόδους μεταφοράς, καθώς και λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς των καταστηματαρχών και των καταναλωτών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα επιστημόνων, οκτώ τρόφιμα θεωρούνται «αθάνατα», δηλαδή, μπορούν να διατηρηθούν επ\’ άπειρο και να καταναλωθούν ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται για το μέλι, τη ζάχαρη, το ρύζι, τα δυνατά οινοπνευματώδη, το καλαμποκάλευρο, το αποσταγμένο άσπρο ξίδι, το καθαρά εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Τα τρόφιμα αυτά δεν είναι μόνο ασφαλή να καταναλωθούν ανά πάσα στιγμή αλλά διατηρούν και όλη τη θρεπτική τους αξία στο πέρασμα των… αιώνων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook