Τελευταία ενημέρωση 22:59

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μειμαράκη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της ηγεσίας των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο του Μάλεμε η κεντρική εκδήλωση για την 73η επέτειο απο την Μάχη της Κρήτης.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση, μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε η σύντομη ομιλία του Πρωθυπουργού.

Κατά τον χαιρετισμό του , ο κ. Σαμαράς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα κατά του ναζισμού και του λαϊκισμού.

«Αίμα, θυσία, ιστορική μνήμη, προσβάλλονται βάναυσα από αυτούς που φέρουν τα σύμβολα του ναζισμού, από αυτούς που σήμερα θαυμάζουν τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε η χώρα και τους οποίους οι Κρητικοί τούς έβαλαν στο πηγάδι της λήθης», είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε: «Όχι με ψευτολεονταρισμούς, στη γη του Ελευθέριου Βενιζέλου δεν πιάνει ο διχασμός, στην Κρήτη δεν πιάνει ο λαϊκισμός».

\"\"

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

«Θέλω να πω σε όλους τους Έλληνες ότι θα τα καταφέρουμε. Αφήνοντας πίσω όσα οδήγησαν στην κρίση, αφήνοντας πίσω όσα μας οδήγησαν στα Μνημόνια. Και η Κρήτη πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια, για να γίνει η χώρα αναπτυξιακό πρότυπο. Το μέλλον το κερδίζουμε μόνοι μας με τους αγώνες μας, με σταθερότητα, με ανάπτυξη, με ευημερία», επεσήμανε.

«Οι Έλληνες έκαναν απλά το καθήκον τους απέναντι στην ιστορία, όπως πάντα κάνουν. Και αυτά καλό είναι πάντα να τα θυμόμαστε και να τα θυμίζουμε. Το φρόνημα της ελευθερίας είναι γραμμένο στο γονίδιο του λαού και θα το βρίσκουν μπροστά τους οι επίδοξοι τύραννοι», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού εδώ

\"\"

\"\"

Στην συνέχεια χαιρέτησαν ως διοργανωτές της εκδήλωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Γιάννης Μαλανδράκης και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης.

\"\"

\"\"

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, βράβευση των αντρών και γυναικών των ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν στον δρόμο θυσίας ο οποίος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά απο το Ηράκλειο μέχρι το Μάλεμε και με εντυπωσιακή επίδειξη των δυνατοτήτων πληρώματος και αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 115 Πτέρυγας Μάχης καθώς και με ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Χανίων κ.Μανώλη Σκουλάκη

\”Εβδομήντα τρία ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τον Μάη του ‘41, τότε που όλοι οι Κρήτες στάθηκαν όρθιοι και αγέρωχοι απέναντι στην Ιστορία, εκπληρώνοντας το χρέος τους. Σε κοινό αγώνα με τους στρατιώτες των συμμάχων χωρών της Αγγλίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αντιμετώπισαν με απαράμιλλο θάρρος την καταιγίδα του ναζισμού.

Συγκλονιστικοί στον άνισο αλλά μεγαλειώδη αγώνα τους, αντέταξαν τα στήθη τους στη ναζιστική θηριωδία με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επέλαση των Γερμανών και να αλλάξει η προδιαγεγραμμένη εξέλιξη των γεγονότων.

Ο Ηλίας Βενέζης χαρακτηριστικά αναφέρει \’\’Κάθε φορά, μέσα στους χρόνους της ιστορίας , κάθε φορά που μαχόμαστε εδώ στη γυμνή μας γη, στα βουνά μας τα άγρια, στα φαράγγια μας και στη θάλασσά μας, κάθε φορά που στυλωνόμαστε όρθιοι, που πολεμούμε και πεθαίνουμε, ξέρουμε καλά ότι δεν υπερασπίζουμε μονάχα ένα κομμάτι γη, τα χωράφια μας και τα σπίτια μας.
Ξέρουμε πως μαζί μ’ αυτό, υπερασπίζουμε ότι πήραμε από τους πατέρες μας κι από τους πατέρες των πατέρων μας: την ελληνική παρακαταθήκη\’\’ .

Σήμερα, που οι αξίες της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας διακυβεύονται, η Μάχη της Κρήτης αποδεικνύει περίτρανα πως εκείνος ο μεγαλειώδης αγώνας οικοδόμησε πανανθρώπινες αξίες πάνω στα ερείπια του Πολέμου, έδωσε ελπίδα στον άνθρωπο και στέριωσε με θυσίες την ιστορική συνέχεια του μεγαλείου και της δόξας της Πατρίδας μας.

Χρέος όλων μας σήμερα, είναι να διατηρήσουμε άφθαρτες τις διαχρονικές αξίες που εκείνοι μας κληροδότησαν με εκατόμβες θυσιών και να εγγυηθούμε την Ασφάλεια τη Σταθερότητα, την Αξιοπρέπεια, την Πρόοδο και Ευημερία για μία Πατρίδα Περήφανη και Ελεύθερη.\”

Δείτε παρακάτω φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση:

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook