Οι μάχες μεταξύ του στρατού του βόρειου Σουδάν και αυτού του νότιου Σουδάν έχουν ενταθεί στην επαρχία Αμπιέι, την οποία διεκδικούν και οι δύο πλευρές, ενώ ο ΟΗΕ ζητεί «άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Ένας εκπρόσωπος του στρατού του νότιου Σουδάν δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται σήμερα και ότι οι δυνάμεις του βορρά έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την ομώνυμη πόλη της επαρχίας Αμπιέι, αφού βομβάρδισαν αρκετά χωριά.

Ο στρατός του βόρειου Σουδάν δεν έχει σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, ενώ ο ΟΗΕ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την αύξηση των στρατευμάτων και τις σφοδρές μάχες στην Αμπιέι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ Χούα Ζιάνγκ ο στρατός του βόρειου Σουδάν έχει παρατάξει περίπου 15 άρματα μάχης στην Αμπιέι, ενώ πρόσθεσε ότι στην πόλη ακούγονται πυροβολισμοί, όμως δεν είναι ξεκάθαρο τί ακριβώς συμβαίνει.

Οι κάτοικοι του νότιου Σουδάν έπειτα από δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιανουάριο αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν από το βόρειο Σουδάν στις 9 Ιουλίου, όμως η ένταση για την επαρχία Αμπιέι, που παράγει πετρέλαιο, έχει αυξηθεί καθώς την διεκδικούν και οι δύο πλευρές.

Ο βίαιες αυτές συγκρούσεις σημειώνονται μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση μίας αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την κυβέρνηση στο Χαρτούμ με θέμα την επαρχία Αμπιέι.

Ο στρατός του νότιου Σουδάν (SPLA) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του βορρά βομβάρδισαν αρκετά χωριά το απόγευμα και στη συνέχεια εισέβαλαν στην Αμπιέι με άρματα μάχης.

«Η πόλη Αμπιέι είναι τώρα υπό τον έλεγχο του SAF (Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων), ήρθαν με άρματα μάχης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του SPLA Φίλιπ Αγκουερ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ