Το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών της 73ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, διοργάνωσε επετειακή πορεία , διάρκειας 2 ημερών, με την επωνυμία «1ο Τρόπαιο της Μάχης της Κρήτης 1941»με ημερομηνία έναρξης την 20 Μαϊου 2014 η συνεχίζοντας τη διοργάνωση ανάλογων δραστηριοτήτων με σκοπό την διατήρηση και τόνωση της ιστορικής μνήμης κορυφαίων γεγονότων που καθόρισαν την ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Συμμετείχαν συνολικά 36 στελέχη των ΕΔ εκ των οποίων 31 άνδρες και 5 γυναίκες, διανύοντας συνολικά 61 χιλιόμετρα ,φέροντες οπλισμό και πλήρη φόρτο. Την 1η ημέρα 20 Μαϊ 14 το δρομολόγιο είχε έναρξη το Μνημείο Μάχης «ΚΟΨΑ» (στον προφήτη Ηλία Ηρακλείου) διήλθε από το Μνημείο «απαγωγής Στγού Κράιπε» και τερματισμό στη βίλα Αριάνδη (Στρατηγείο Γερμανών στον Β ΠΠ). Την 2η ημέρα το δρομολόγιο είχε έναρξη το Συμμαχικό Νεκροταφείο Σούδας, διήλθε από τα μνημεία Μάχης Κρήτης Γολγοθά-Γαλατά -Γερμανικό Νεκροταφείο και τερματισμό το Αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο του Μάλεμε, κατά την διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης εορτασμού της επετείου της Μάχης της Κρήτης, την 21 Μαΐου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τους Δήμους Πλατανιά - Χανίων και την 5η ΤΑΞΠΖ, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνιου Σαμαρά, του ΥΕΘΑ κ Δημήτριου Αβραμόπουλου, του προέδρου της Βουλής κ Ευάγγελου Μεϊμαράκη των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων , του Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγου Ιωάννη Ηλιόπουλου, καθώς και πολλών άλλων εκπροσώπων πολιτικών και Θρησκευτικών Αρχών.


Πρωτεύσαντες:

α. στους άνδρες:
Ανθσγος Τεντολούρης Φίλιππος
Σμιας Ξενιτίδης Σπύρος
ΕΠΟΠ Λχιας Γκόλης Γεώργιοςβ. στις γυναίκες:
Επκστης Νικολοπούλου Λαμπρινή
Επκστης Νικολοπούλου Σοφία
Ακστης Πετράκη Μαρίαflashnews.gr