Η ανάγκη διοργάνωσης Διάσκεψης Δωρητών για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ώστε να βοηθηθεί η χώρα στην αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες τις τελευταίες μέρες, τονίστηκε στη συνάντηση του αναπληρωτή προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών και υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και του διευθυντή του γραφείου στο Σαράγεβο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) Λίμπορ Κρκόσκι.

Η Διάσκεψη Δωρητών θα συγκεντρώσει πιθανούς δωρητές, εκπροσώπους διεθνών, οικονομικών, ανθρωπιστικών και άλλων οργανισμών και κρατών και μπορεί να διεξαχθεί αμέσως μετά την αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες, δηλαδή σύμφωνα με τους ειδικούς σε λίγες εβδομάδες, επισημάνθηκε στη συνάντηση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Λαγκούμτζιγια ανέφερε ότι η βοήθεια στον πληθυσμό της χώρας που επλήγη από τις πλημμύρες πρέπει να παρασχεθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση να χορηγηθεί άμεση, ανθρωπιστική βοήθεια που θα συμβάλει στη φροντίδα των ανθρώπων, στην διανομή τροφίμων και νερού, στην αποτροπή μετάδοσης ασθενειών και στην αποκατάσταση της βασικής επικοινωνίας, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Σε δεύτερη φάση, η οποία θα διαρκέσει περισσότερο, θα πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ανασυγκροτηθούν τμήματα της χώρας που έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες.

Εκτός από την ανοικοδόμηση νοσοκομείων, σχολείων, υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στον τρόπο με τον οποίο θα βοηθηθεί ο ιδιωτικός τομέας και θα αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, διευκρίνισε.

Μεγάλο πρόβλημα, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, αποτελούν οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και το κράτος και η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρουν τρόπο για να βοηθήσουν.

Ο εκπρόσωπος της EBRD εξέφρασε την ετοιμότητα (στο πλαίσιο της στρατηγικής επενδύσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) ανακατανομής μέρους των πόρων και διοχέτευσής τους ως βοήθεια στην αποκατάσταση των ζημιών και στην ανασυγκρότηση και επίσης στην αναζήτηση πρόσθετων κονδυλίων σε συνεργασία με άλλους οικονομικούς οργανισμούς.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook